Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Ξεκινούν οι ρυθμίσεις για "κόκκινα" αγροτικά δάνεια και στεγαστικά του ΟΕΚ


Τη δυνατότητα ρυθμίσεων των δανείων τους θα έχουν σύντομα αγρότες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα αλλά και δανειολήπτες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Την ερχομένη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα ρύθμισης οφειλών για τους Δανειολήπτες του ΟΕΚ, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 82.000, ενώ από την 1η Μαΐου αυτή τη δυνατότητα θα έχουν και οι αγρότες με κόκκινα δάνεια που υπολογίζονται σε περίπου 22.000 μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Η πλατφόρμα για τα κόκκινα δάνεια του ΟΕΚ αναμένεται θα λειτουργήσει από την Δευτέρα 16 Απριλίου και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ για να υποβάλλονται αιτήσεις για τα δάνεια τους.

Για τα κόκκινα δάνεια του ΟΕΚ τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ προβλέπονται τα εξής:



-Ρυθμίσεις για χρέη έως 6.000 ευρώ. Αφορά 35.000 δανειολήπτες και θα διαγράφονται εφόσον το υπόλοιπο της οφειλής τους είναι μικρότερο από 6.000 ευρώ.

-Διαγραφή τόκων (κεφαλαίου, υπερημερίας και κεφαλαιοποιημένων τόκων).

-Εκπτώσεις στο αρχικό ποσό του δανείου. Εφαρμόζεται σε όλους τους δανειολήπτες έκπτωση 15%.

-Μέτρα γρήγορη αποπληρωμής με μείωση 40% του εναπομείναντος δανείου αν δώσουν το 60% σε 5 χρόνια και μείωση 20% του τελικού ποσού αν καταβάλουν το 80% σε 8 χρόνια.

-Ρυθμίσεις ελάχιστης μηνιαίας δόσης ανάλογα με το εισόδημα και το ύψος δανείου.

-Ρυθμίσεις για όσους έχουν πληρώσει 60% ή και παραπάνω του δανείου.

-Επιμήκυνση αποπληρωμής κατά 10 έτη.

-Διευκολύνσεις για ανέργους και όσους δηλώνουν αδυναμία πληρωμής.

Αντίστροφη μέτρηση όμως έχει ξεκινήσει και για τις ρυθμίσεις όσων έχουν δάνεια προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα και οι οποίοι θα μπορούν να τα ρυθμίσουν από την 1η Μαΐου οπότε και ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι ρυθμίσεις αυτές θα αφορούν κούρεμα ως 60%, μέσω της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Συγκεκριμένα θα παρέχεται η τη δυνατότητα διαγραφής κεφαλαίου μέχρι του ύψους της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, μειωμένη μέχρι και 30% όταν υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση και 60% όταν είναι χωρίς εξασφάλιση. Όπως και στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, για τη ρύθμιση του δανείου βασική προϋπόθεση θα είναι να θεωρείται βιώσιμος οικονομικά ο δανειολήπτης βάση τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία και την εισοδηματική του ικανότητα.

Το πρόγραμμα που θεωρείται ως η τελευταία ευκαιρία για εξόφληση των μη εξυπηρετούμενων αγροτικών δανείων συνολικού ύψους 1,15 δισ. ευρώ της πρώην ΑΤΕ η οποία βρίσκεται υπό εκκαθάρισης. Τα δάνεια που θα μπορούν να ρυθμιστούν θα πρέπει να είναι σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 ενώ η διάρκεια της ρύθμισης θα μπορεί να φτάσει μέχρι τα τις 120 δόσεις.

Πηγή: insider.gr (ΤΕ, 11/4/18)


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!