Μητσοτάκης: Μείωση φόρων από το 2020 – Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο * Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων υπόσχεται ο Α. Τσίπρας * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 19,2% η ανεργία στο α΄ τρίμηνο * ΟΔΔΗΧ: Αντλήθηκαν €812,5 εκατ. από δημοπρασία 12μηνων εντόκων με επιτόκιο 0,47% * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Μάιο * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

12/4/18

Έρχονται τα νέα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ – Κερδισμένοι και χαμένοι


Προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται ο ΕΦΚΑ να αναρτήσει τα καινούργια ειδοποιητήρια που για πρώτη φορά θα εμπεριέχουν τον συμψηφισμό των εισφορών του 2017.

Η διαδικασία επηρεάζει τις εισφορές που θα καταβάλλουν εφεξής περίπου 1,4 εκατ μη μισθωτοί ασφαλισμένοι. Εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, τότε για πρώτη φορά τα νέα ειδοποιητήρια θα εμπεριέχουν εκτός από τις τρέχουσες εισφορές και την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις, βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθεί η εξόφληση των εισφορών του 2017 για περιπτώσεις όπου θα έχει διαπιστωθεί χρεωστικό υπόλοιπο.Η περίπτωση αυτή αφορά σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους που έκαναν το «λάθος» να δηλώσουν στη φορολογική τους δήλωση το 2016 υψηλότερα εισοδήματα σε σχέση με το 2015. Σε αντίθετη περίπτωση, τα ειδοποιητήρια θα καταγράφουν πιστωτικό υπόλοιπο, το οποίο βάσει νόμου θα πρέπει να εξοφληθεί σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις, προς τους ασφαλισμένους.

Είναι προφανές ότι τα νέα ειδοποιητήρια θα δημοσιευθούν, σε μια περίοδο που ο ΕΦΚΑ μαστίζεται από την κυοφορούμενη απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικών διατάξεων στο νόμο Κατρούγκαλου. Στις διατάξεις αυτές συγκαταλέγονται και εκείνες που αφορούν τον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Το ζήτημα έχει αποκτήσει πολύ μεγάλες διαστάσεις και ήδη εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να ξεκινήσει μια άτυπη στάση πληρωμών από την πλευρά των μη μισθωτών ασφαλισμένων. Για τον λόγο αυτό ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ με επίσημες ανακοινώσεις κάλεσαν τα μέλη τους, εμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες, να καταβάλλουν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι εξετάζει να προωθήσει αλλαγές προς το ευνοϊκότερο για όσους έχουν εισοδήματα από 30.000 έως 70.000 ευρώ. Προς αυτή την κατεύθυνση ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί εάν συνεχιστούν τα πλεονάσματα που καταγράφει ο ΕΦΚΑ, ήδη από την προηγούμενη χρονιά.

(ΠΕ, 12/4/18)


Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!