Μητσοτάκης: Μείωση φόρων από το 2020 – Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο * Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων υπόσχεται ο Α. Τσίπρας * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 19,2% η ανεργία στο α΄ τρίμηνο * ΟΔΔΗΧ: Αντλήθηκαν €812,5 εκατ. από δημοπρασία 12μηνων εντόκων με επιτόκιο 0,47% * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Μάιο * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

6/4/18

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα για την άδεια ασθενείας


Πρακτικές συμβουλές για τη λήψη άδειας ασθενείας (στον ιδιωτικό τομέα) υπό το νέο καθεστώς του ΕΦΚΑ δίνει η Ενωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου (ΕΛΦΕΕ Ρόδου), προκείμενου να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι αυτά που δικαιούνται και να αποφύγουν τις «κακοτοπιές» της νέας νομοθεσίας. Ειδικότερα:

1. Ο μισθωτός, μόλις ασθενήσει, οφείλει να ειδοποιήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τον εργοδότη περί της ασθενείας του, προσκομίζοντας, εντός εύλογου χρόνου, σχετική ιατρική βεβαίωση αναφορικά με το είδος και τη διάρκεια της ασθενείας του.

2. Καλό θα είναι η προσκομιζόμενη βεβαίωση να προέρχεται από γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ή νοσοκομειακό.

3. Η παράλειψη της αναγγελίας και η αποχή από την εργασία είναι δυνατόν να θεωρηθούν από τις αρχές καλής πίστεως ως πρόθεση καταγγελίας της συμβάσεως από μέρους του, εφόσον όμως προέρχεται από δόλο ή αμέλεια, και να αποτελέσει λύση της συμβάσεως από μέρους του μισθωτού, και μάλιστα χωρίς αποζημίωση.4. Οσον αφορά στην υπαιτιότητα, δεν εξετάζεται αν η ασθένεια επήλθε στην εργασία ή από άλλη αιτία ή από ατύχημα.

5. Με την ασθένεια εξομοιώνονται και το εργατικό ατύχημα, καθώς και η κυοφορία-λοχεία και το απλό ή εξωεργατικό ατύχημα.

6. Εφόσον ο μισθωτός έχει εργαστεί επί τουλάχιστον 10 ημέρες, δικαιούται, καίτοι μη εργαζόμενος, λόγω ανυπαίτιου κωλύματος (ασθένεια, ατύχημα, τοκετός κ.λπ.) να αξιώσει από τον εργοδότη του τις αποδοχές 15 ημερών.

7. Αν έχει συμπληρώσει έτος υπηρεσίας, δικαιούται να λάβει τις αποδοχές ενός μηνός.

8. Οι μισθωτοί που αμείβονται με ημερομίσθιο δικαιούνται να λάβουν τόσα ημερομίσθια όσες είναι οι ημέρες εργασίας στο 15ήμερο ή στον μήνα, ενώ οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθό δικαιούνται τον μισό ή ολόκληρο τον μηνιαίο μισθό.

9. Σύμφωνα με τη νομολογία των δικαστηρίων, η υποχρέωση καταβολής του μισθού στον εξ οιουδήποτε υπαιτίου κωλύματος κωλυθέντα να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον εργοδότη υφίσταται καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασιακής σχέσεως στον ίδιο εργοδότη, και μάλιστα κάθε έτος από της ενάρξεως της παροχής της εργασίας του και όχι εφάπαξ.

10. Στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα δεν λαμβάνεται υπόψη η περίοδος ασθενείας κατά την οποία επιδοτούνται.

(Μ. ΠΑ, 6/4/18)


Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!