Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

«Ψαλίδι» έως και 80% στα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία


Εντός της τρέχουσας εβδομάδας, προγραμματίζει το υπουργείο Εργασίας, να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα αλλάζει ριζικά τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στο εξής για περιπτώσεις εντοπισμού αδήλωτης απασχόλησης.

Η διάταξη για την αδήλωτη εργασία θα εμπεριέχει σημαντικές μειώσεις στο πρόστιμο που μπορεί υπό προϋποθέσεις να υπερβαίνουν το 70 και να φτάνουν έως και το 80%. Ειδικότερα, με δεδομένο ότι σήμερα το πρόστιμο είναι στα 10.550 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο, η διάταξη θα ξεκαθαρίζει ότι το πρόστιμο θα μειώνεται ανάλογα με τη σύμβαση που θα υπογράψει ο εργοδότης (τρίμηνη, εξάμηνη, ετήσια). Επίσης, ο εργοδότης θα πρέπει να διατηρήσει όλες τις θέσεις εργασίας ανέπαφες στην επιχείρησή του, για όσο διάστημα θα διαρκεί η «συμφωνία» του με την Πολιτεία. Σε διαφορετική περίπτωση το πρόστιμο θα καταβάλλεται ολόκληρο.



Από τις υπόλοιπες διατάξεις που αναμένεται να βρίσκονται στο σχέδιο νόμου ξεχωρίζει εκείνη που δίνει το δικαίωμα στους ελεύθερους επαγγελματίες να αποφύγουν να καταβάλλουν παλαιότερες οφειλές από εισφορές, εάν πρόκειται για περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης. Προϋπόθεση είναι οι εισφορές να βεβαιώθηκαν πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2016, δηλαδή πριν εκκινήσει η λειτουργία του ΕΦΚΑ.

Με άλλη διάταξη στο ίδιο νομοσχέδιο, είναι πιθανό να παρέχεται στο εξής στους αγρότες το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση, από την ημέρα που συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους. Έως την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού, η έναρξη της συνταξιοδότησης των αγροτών γινόταν τον Ιούλιο της χρονιάς που συμπλήρωναν το απαιτούμενο όριο ηλικίας, ανά περίπτωση.

Πηγή: dikaiologitika.gr (ΔΕ, 23/4/18)


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!