Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Δραματικές μειώσεις έως και 60% στις νέες συντάξεις


Μεγάλες περικοπές που φτάνουν έως και το 60% όταν πρόκειται για περιπτώσεις χηρείας, εντοπίζονται στις συντάξεις που εκδίδονται με το νέο τρόπο υπολογισμού, που θεσπίστηκε με το νόμο Κατρούγκαλου.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει στο υπουργείο Εργασίας, από τις πρώτες 16.000 συντάξεις που εκδόθηκαν με το νέο σύστημα είναι αποκαλυπτικά: Οι νέες συντάξεις έχουν υποστεί καθίζηση και είναι μικρότερες έως 25%, συγκριτικά με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού. Το ποσοστό της μείωσης όμως εκτινάσσεται στο 60% όταν πρόκειται για συντάξεις χηρείας. Πιο αναλυτικά:



Μοναδική περίπτωση ευνοημένων με το νέο σύστημα συνταξιοδότησης είναι όσοι ασφαλισμένοι έχουν λίγα έτη ασφάλισης (πχ 15 – 20) και παράλληλα χαμηλές συντάξιμες αποδοχές (πχ έως 800 ευρώ). Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι συντάξεις που προκύπτουν είναι ίδιες ή λίγο καλύτερες συγκριτικά με τον παλιό τρόπο υπολογισμού.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όσους έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης (πχ 35 και άνω), αλλά και υψηλές συντάξιμες αποδοχές (πχ άνω των 1.500 ευρώ), δηλαδή έχουν αναλογικά καταβάλλει υψηλές εισφορές. Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις μισθωτών, που συνταξιοδοτήθηκαν με 37 χρόνια ασφάλισης, έχουν πάνω από 2.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και λαμβάνουν ως σύνταξη ποσό που μόλις και μετά βίας ξεπερνά το μισό, δηλαδή τα 1.250 ευρώ. Οι ίδιοι ασφαλισμένοι όμως αν είχαν καταφέρει να συνταξιοδοτηθούν πριν από την 13η Μαϊου 2016, δηλαδή πριν από την έναρξη εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/16) θα είχαν καταφέρει να λάβουν σύνταξη έως και 500 ευρώ μεγαλύτερη…

Οι περικοπές γίνονται όμως πολύ πιο δραματικές όταν πρόκειται για συντάξεις χηρείας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, έχουν εντοπίσει περιπτώσεις δικαιούχων αυτής της κατηγορίας συντάξεων, που με τον προηγούμενο τρόπο υπολογισμού θα κατάφερναν να λάβουν σύνταξη στα επίπεδα των 1.000 ευρώ και τώρα θα υποχρεωθούν να αντεπεξέλθουν με σύνταξη λίγο κάτω από τα 400 ευρώ τον μήνα…

Πηγή: dikaiologitika.gr (Μ. ΤΡ, 3/4/18)


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!