Εργάνη: Χάθηκαν 22.333 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο * Χωρίς ΗΣΑΠ 11:00-14:00 την Πέμπτη 21/2 λόγω στάσης εργασίας * Πρωτογενές πλεόνασμα 603 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο * Νέοι απλήρωτοι φόροι 1,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο * Στο 0,4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,5% η ανεργία τον Νοέμβριο * 2,039 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες * Αύξηση 15,7% στις ελληνικές εξαγωγές το 2018

24/4/18

Ε3: Ενεργοποιείται ο κωδικός για το τέλος επιτηδεύματος - Σε ποιες περιπτώσεις αφορά


Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο κωδικός 008 στο Ε3, ο οποίος θα αφορά στην αναγραφή των υποκαταστημάτων των επιχειρήσεων, τα οποία δεν βαρύνονται με τέλος επιτηδεύματος.

Με βάση τα όσα ισχύουν από πλευράς της φορολογικής αρχής, στο έντυπο θα υπάρχει ένας υποπίνακας, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα υποκαταστήματα, που διατηρεί ο εκάστοτε φορολογούμενος, και εναρμονίζονται με τις διατάξεις του νόμου αναφορικά με το τέλος επιτηδεύματος. Στη συνέχεια θα μπορεί ο φορολογούμενος να εξαιρέσει όλες τις εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν επιβαρύνονται με τέλος επιτηδεύματος.

Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις που δεν νοούνται ως υποκαταστήματα δεν βαρύνονται με τέλος επιτηδεύματος.Ποιες εγκαταστάσεις θεωρούνται υποκαταστήματα
Αναφορικά με την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, από τη φορολογική νομοθεσία, από τον ορισμό του υποκαταστήματος εξαιρείται κάθε επαγγελματική εγκατάσταση, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα, έξω από την έδρα της επιχείρησης.

Ποιες εγκαταστάσεις δεν θεωρούνται υποκαταστήματα

Επί της ουσίας ως υποκαταστήματα δεν θεωρούνται οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις, όπως είναι οι προσωρινοί εκθεσιακοί χώροι και οι πρόσκαιρες επαγγελματικές εγκαταστάσεις, οι οποίες λειτουργούν έως και 30 ημέρες. Σημειώνεται ότι το χρονικό περιθώριο των 30 ημερών, είναι ο χρόνος που καθορίζεται για κάθε συμμετοχή σε προσωρινούς εκθεσιακούς χώρους.

Επιπλέον, ως υποκαταστήματα δεν θεωρούνται όσες επαγγελματικές εγκαταστάσεις στεγάζονται σε διαφορετικούς ορόφους, συνεχόμενους ή όχι, στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα. Επομένως, εάν στο ίδιο κτίριο αλλά σε διαφορετικούς ορόφους λειτουργεί η έδρα αλλά και κάποιο από τα υποκαταστήματα της επιχείρησης, το τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται μόνο μία φορά. Σε περίπτωση όμως που η δραστηριότητα της συγκεκριμένης επιχείρησης εκτείνεται και σε άλλα κτίρια, τότε επιβάλλεται ξεχωριστά τέλος επιτηδεύματος για κάθε κτίριο, στο οποίο φιλοξενούνται οι εγκαταστάσεις της.

Σε ό,τι αφορά τα τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται σε παραδοσιακά κτίσματα και λειτουργούν σε ξεχωριστά κτίρια, αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας, η οποία εντάσσεται ως ενιαία εγκατάσταση στην ίδια τουριστική μονάδα, δεν θεωρούνται υποκαταστήματα.

Τι ισχύει για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Το ίδιο ισχύει και για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δραστηριοποιούνται όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στην αποθήκευση, τυποποίηση, συσκευασία και τοποθέτηση, έως και τη χονδρική ή λιανική πώληση των προϊόντων που παράγει. Κάτι ανάλογο εφαρμόζεται και για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες προχωρούν σε οικοτεχνική ή χωρική μεταποίηση των προϊόντων, για τη θαλάσσια αλιεία και για την αλιεία εσωτερικών υδάτων, τη σπογγοαλιεία, την οστρακαλιεία, την υδατοκαλλιέργεια και τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 100 KW.

Στις ίδιες διατάξεις εντάσσονται τέλος και οι αγροτουριστικές μονάδες, οι οποίες επίσης δεν θεωρούνται υποκαταστήματα.

Πηγή: forologikanea.gr (ΤΡ, 24/4/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:
Ε3: Νέες παγίδες της Εφορίας για επιχειρήσεις και επαγγελματίες


Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!