ΕΡΓΑΝΗ: Πάνω από 130.000 νέες θέσεις εργασίας στο ενδεκάμηνο * ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία δωδεκάμηνων εντόκων €625 εκατ. την Τετάρτη 11/12 * Στα 1,629 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Οκτώβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,1% στο 9μηνο για την ελληνική οικονομία * ΕΦΚΑ: Στα 1.166,76 ευρώ ο μέσος μισθός στην Ελλάδα * ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 5,1% στον όγκο των λιανικών πωλήσεων τον Σεπτέμβριο * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

1/4/18

Αντικειμενικές: Αύξηση έως 28% στον ΕΝΦΙΑ - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν


Προ των πυλών βρίσκονται οι νέες αντικειμενικές αξίες και η αγωνία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μεγαλώνει, καθώς οι εκτιμητές έχουν εισηγηθεί αυξήσεις έως 28% ακόμα και σε λαϊκές γειτονιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της RealNews, η κυβέρνηση θα επιδιώξει στις λεγόμενες λαϊκές γειτονιές, όπως το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα, τα Καμίνια, ο ΕΝΦΙΑ να παραμείνει σταθερός, ενώ τις μεγάλες αντικειμενικές ζημιές αναμένεται να επωμιστούν όσοι διαθέτουν ακίνητα στην Κηφισιά, στο Φάληρο, στη Γλυφάδα, στη Βούλα, στην παραλιακή ζώνη της Θεσσαλονίκης και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, καθώς οι περιοχές αυτές θα αναγκαστούν να καλύψουν τη διαφορά, ώστε ο στόχος για έσοδα 2,65 δισ. από τον ΕΝΦΙΑ να παραμείνει ως έχει.Εάν οι αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ έπρεπε να συμβαδίσουν με αυτές στις αντικειμενικές αξίες, τότε θα βλέπαμε αυξήσεις έως 28%, όμως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για την «ελεγχόμενη» αύξηση του φόρου, σε ποσοστό έως 18% έναντι του περσινού, προκειμένου να αποφύγει κοινωνικές αντιδράσεις.

Από το νέο τοπίο -όπως αυτό θα διαμορφωθεί μόλις συνεδριάσει η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Αξιών Ακινήτων εντός της Μεγάλης Εβδομάδας- οι μεγάλοι κερδισμένοι αναμένεται να είναι όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία σε υποβαθμισμένες συνοικίες στο κέντρο της Αθήνας, όπως Πατησίων, Αχαρνών, Λιοσίων, Σταδίου, λεωφόρος Αλεξάνδρας και περιοχές γύρω από την πλατεία Βάθη, καθώς πρόκειται για γειτονιές στις οποίες η ζήτηση εμφανίζει πτωτική πορεία για αυτό και οι εκτιμητές προτείνουν να μειωθούν οι αντικειμενικές τους αξίες.

Στους «κερδισμένους» όμως, από τις αλλαγές που δρομολογούνται, θα είναι και αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιφέρεια, μεταξύ των οποίων όσοι διαθέτουν ακίνητα σε Λαμία, Άρτα, Αγρίνιο, Τρίπολη και σε άλλες επαρχιακές πόλεις, στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες ήταν «φουσκωμένες» σε σχέση με τις εμπορικές.

(ΚΥ, 1/4/18)


Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!