Μητσοτάκης: Μείωση φόρων από το 2020 – Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο * Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων υπόσχεται ο Α. Τσίπρας * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 19,2% η ανεργία στο α΄ τρίμηνο * ΟΔΔΗΧ: Αντλήθηκαν €812,5 εκατ. από δημοπρασία 12μηνων εντόκων με επιτόκιο 0,47% * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Μάιο * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

7/4/18

Φορολογική δήλωση 2018: Ευεργετική διάταξη για εισοδήματα μέχρι 6.000€


Την εξαίρεση χιλιάδων περιστασιακά και ευκαιριακά απασχολούμενων φυσικών προσώπων από τη φορολόγηση του τεκμαρτού εισοδήματός τους ως «κέρδους» από επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να αποτραπούν και φέτος φαινόμενα υπερφορολόγησής τους, προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή, οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν το 2017 εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ από τις περιστασιακές τους απασχολήσεις και οι οποίοι βαρύνονται με τεκμήρια διαβίωσης συνολικού ύψους μέχρι 9.500 ευρώ θα φορολογηθούν -τόσο για το πραγματικό τους εισόδημα όσο και για την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων- με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 8.636 έως 9.545 ευρώ και έτσι δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο εισοδήματος.

Ειδικότερα, με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση θα παρατείνεται και για το φορολογικό έτος 2017 (για τις φορολογικές δηλώσεις του 2018) η διάταξη της παραγράφου 35 του άρθρου 72 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) με την οποία προβλέπεται ότι:

α) Όταν το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή εφόσον δεν ασκείται ατομική αγροτική δραστηριότητα και δεν αποκτάται εισόδημα από εκμετάλλευση κεφαλαίου τότε το δηλωθέν εισόδημα και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογούνται με την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών – συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο κλιμακούμενο από 8.636 έως 9.545 ευρώ.

β) Εάν το δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με 22%.Με την ψήφιση της παραπάνω διάταξης από τη Βουλή θα αποτραπεί ο κίνδυνος να κληθούν να καταβάλουν υπέρογκους φόρους εισοδήματος χιλιάδες φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2017 πολύ χαμηλά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.).

Οι εν λόγω υποαπασχολούμενοι, αν δεν προωθείτο η παραπάνω διάταξη, θα φορολογούνταν για τα τεκμαρτά ποσά εισοδημάτων, που θα τους προσδιορίσουν και φέτος τα τεκμήρια διαβίωσης, με τελικό συντελεστή φόρου 44% από το πρώτο ευρώ.

Συγκεκριμένα, αν δεν υπήρχε πρόθεση να εφαρμοστεί και φέτος η παραπάνω διάταξη, τότε θα εφαρμοζόταν και για τους παραπάνω φορολογούμενους η παράγραφος 1β του άρθρου 34 και η παράγραφος 1 του άρθρου 69 του ΚΦΕ (ν. 4172/2013), σύμφωνα με τις οποίες:

Σε κάθε περίπτωση, κατά την οποία το δηλωθέν εισόδημα δεν προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες και το εισόδημα που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος, τότε τόσο το δηλωθέν εισόδημα όσο και η προστιθέμενη σ’ αυτό διαφορά φορολογητέου εισοδήματος, που προκύπτει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, φορολογούνται στο σύνολό τους ως εισόδημα από επιχειρηματικές δραστηριότητες με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ.

Επί του κύριου φόρου που προκύπτει με τον συντελεστή 22% επιβάλλεται και προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους, με συντελεστή 100%.

Ουσιαστικά, δηλαδή, αν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν αποφάσιζε να εφαρμόσει και φέτος την παραπάνω προαναφερθείσα ευνοϊκή διάταξη, τότε όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2017 και θα εμφανίσουν στις φορολογικές δηλώσεις του 2018 πενιχρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση θα πιάνονταν στις παγίδες των τεκμηρίων διαβίωσης (για τις κατοικίες και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που έχουν χρησιμοποιήσει) και θα υπερφορολογούνταν επί υψηλών τεκμαρτών εισοδημάτων με τελικό φορολογικό συντελεστή διπλάσιο του 22%, δηλαδή με 44%.

Τι αναφέρει η παράγραφος 35Α του άρθρου 72 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013)
Όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων κατά το φορολογικό έτος 2016 δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωση έναρξης εργασιών ή ατομική αγροτική δραστηριότητα, το εισόδημα αυτό, εξαιρουμένου του εισοδήματος από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογούνται σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 15 και την παρ. 1 του άρθρου 16. Εάν το πραγματικό εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 29. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και για τους φορολογούμενους που διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, για το εισόδημα που απέκτησαν μετά τη διακοπή της.

(Μ. ΣΑ, 7/4/18)

Διαβάστε εδώ όλες τις δημοσιεύσεις για τις Φορολογικές Δηλώσεις του 2018


Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!