Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

1 προαπαιτούμενο την ημέρα για να υπάρξει έγκαιρα συμφωνία


Αν ισχύει ακόμη ως ορόσημο η 21η Ιουνίου (σ.σ. που έχει θέσει ο Επίτροπος Μοσκοβισί ως το τέλος χρόνου για την συνολική πολιτική συμφωνία), τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιεί περίπου 1 προαπαιτούμενο κάθε μέρα για να μην "παρεκκλίνει" του στόχου. Δηλαδή για να εκπληρώσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις της που θα ανοίξουν τον δρόμο για την σχετικά "ομαλή" έξοδο από το πρόγραμμα.

Ακόμη όμως και αν ισχύσει το "Plan Β" ή κατ άλλους το τελευταίο περιθώριο χρόνου της 12ης Ιουλίου (σ.σ. όταν συνέρχονται ξανά οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης), τα περιθώρια χρόνου είναι πλέον πολύ στενά. Και τούτο διότι έως τότε θα πρέπει να ολοκληρωθούν όχι μόνο τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά και τα υπόλοιπα μεγάλα ανοικτά μέτωπα των διαπραγματεύσεων για το χρέος και την επόμενη μέρα.



Σε αρχικό στάδιο

Από τα 88 προαπαιτούμενα προς το παρόν περίπου τα 12 είναι έτοιμα και τα υπόλοιπα πρέπει να γίνουν ή τουλάχιστον να υπάρξει επ αυτών η τεχνική - όπως λέγεται – συμφωνία εγκαίρως. Αλλιώς, θα αυξάνει το "σακί" των υποχρεώσεων της μεταμνημονιακής εποπτείας με προφανείς παρενέργειες για το στόχο της (σχετικά) καθαρής εξόδου.

Η υπέρ αξιολόγηση έχει ήδη ξεκινήσει και οι εντυπώσεις είναι αυτές που παίζουν τον πρωταρχικό ρόλο. Η κυβέρνηση - όπως αποκάλυψε μέσα από το 1ο (σ.σ. όπως η ίδια λέει) Δελτίο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (δηλαδή του συμβουλίου που επί δεκαετίες στηρίζει τον εκάστοτε ΥΠΟΙΚ) - βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ (σ.σ. κάποιες άτυπες πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμα και για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 4% του ΑΕΠ, λόγω των μεγάλων επιστροφών φόρων οι οποίες προσμετρούνται στο μνημονιακά υπολογιζόμενο δείκτη.

Σε κάθε περίπτωση όταν ο μνημονιακός στόχος είναι για πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ τα συμπεράσματα είναι δύο. Το ένα είναι ότι η κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους της. Το δεύτερο, και πάρα πολύ προφανές, ότι για 3η συνεχή χρονιά υπερφορολόγησε την αγορά και έκοψε υπερβολικά τις δαπάνες, ότι μείωσε υπερβολικά την κατανάλωση (δημόσια και ιδιωτική) και μέσω αυτής υπονόμευσε τις προοπτικές της οικονομίας για ανάπτυξη (ειδικά υπό συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας). Άλλωστε η αντίστοιχη επιβεβαίωση υπάρχει στο ίδιο δελτίο του ΣΟΕ που αναφέρει ότι η ανάπτυξη του 2017 θα είναι μόλις 1,4% (αντί για ρυθμό υψηλότερο σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλέψεις).

Αναφορικά με τα προαπαιτούμενα, τις επόμενες μέρες αναμένεται επιχειρηθεί μία σημαντική επιτάχυνση του έργου ειδικά σε υπουργεία που "υστερούν". Στόχος είναι στο Εuroworking Group της 12ης Απριλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης να παρουσιάσει έναν απολογισμό πεπραγμένων που δεν θα επιβαρύνει την "μεγάλη" εικόνα. Στην ίδια σύνοδο θα πρέπει να διαπραγματευτεί τα τεχνικά σενάρια για το χρέος, για το γαλλικό κλειδί και για την επόμενη ημέρα. Θα πρέπει επίσης να παρουσιάσει - σε αδρές γραμμές - το σχέδιο ανάπτυξης που ολοκληρώνει το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο να το "παραδώσει" -μετά από "εσωτερική" διαβούλευση- στο Eurogroup της 27ης Απριλίου.

Η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Το πιο ισχυρό ορόσημο του Απριλίου -στο οποίο ναι μεν δεν αναμένονται αποφάσεις αλλά η "αποκάλυψη" των θέσεων των θεσμών - είναι αυτό της 20-22ας Απριλίου όταν θα κορυφωθεί η σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Το ΔΝΤ επιμένει για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή (ένα χρόνο πριν) της περικοπής του αφορολόγητου (μαζί με τη μείωση συντάξεων) χωρίς καν τη λήψη των αντιμέτρων που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση από το 2017. Και τούτο εκτιμώντας (ως υπερ-επόπτης) ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι χαμηλότερα των δεσμεύσεων του μνημονίου (δηλαδή κάτω του 3,5% του ΑΕΠ).

Έχουν, έτσι, ειδική σημασία οι συζητήσεις που θα γίνουν κεκλεισμένων των Θυρών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στο πλαίσιο και συνόδου του Washington Group. Θα έχει προηγηθεί το μήνυμα από τη Eurostat για την επικύρωση των δημοσιονομικών επιδόσεων.

Από σήμερα οι εκθέσεις του ΔΝΤ

Αλλά και το ΔΝΤ θα εκδώσει σειρά εκθέσεων στις οποίες ίσως αποτυπωθούν οι θέσεις του για την Ελλάδα (σ.σ. στις ανάλογες φθινοπωρινές εκθέσεις του απλά δεν ανανέωσε τα στοιχεία για την Ελλάδα). Το πρώτο "πακέτο" αναμένεται σήμερα, αλλά η κορύφωση των προβλέψεων έχει προγραμματιστεί για την προσεχή εβδομάδα.

Η ετοιμότητα θα φανεί στην πράξη τον Μάιο όταν θα εκδοθούν τα τεστ αντοχής αλλά και σχεδιάζεται να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα για τις δια ζώσης διαπραγματεύσεις.

Πηγή: capital.gr (ΔΕ, 9/4/18)


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!