Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Επιστρέφουν τις κρατήσεις σε 180.000 συνταξιούχους


Σε διενέργεια εκλογών εντός των προσεχών… 265 ημερών παραπέμπουν οι κινήσεις της κυβέρνησης με στοχευμένες παρεμβάσεις σε συνταξιούχους, οικογένειες, συμβασιούχους του Δημοσίου, εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και άλλα «ειδικά κοινά».

Η κυβέρνηση δείχνει να… βιάζεται, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι το «τσουνάμι» των μέτρων που έρχεται σταδιακά από φέτος και κυρίως από το 2019 θα είναι πολιτικά επιζήμιο για την ίδια, γεγονός που δεν της επιτρέπει την… ασφαλή ναρκοθέτηση του πλαισίου για την επόμενη κυβέρνηση. Στρατηγικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι «να τα παίξει όλα για όλα και ό,τι βγει», έχοντας ως τακτική την αποτροπή της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία και την αδυναμία συμπλήρωσης του αριθμού των 180 βουλευτών μαζί με κάποιο ή κάποια κόμματα. Έτσι, θα μπλοκαριστεί η Προεδρική εκλογή του 2020 και η χώρα θα πάει σε εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής, αφού προηγουμένως η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς κάλπες θα φθαρεί εντός του 2019 λόγω των μέτρων της ενισχυμένης εποπτείας και η φθορά αυτή θα καταγραφεί στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές-δημοτικές εκλογές.

Στόχος δηλαδή είναι να δοθεί… ικανός χρόνος στην επόμενη κυβέρνηση ώστε να φθαρεί, διαχειριζόμενη τις «καυτές πατάτες» της μείωσης των συντάξεων (θα φανούν στις… τσέπες στις 20 Δεκεμβρίου), της πλήρους κατάργησης του ΕΚΑΣ, της αύξησης του αφορολόγητου ορίου, της αύξησης των φόρων κυρίως στα ακίνητα για το 70% των φορολογουμένων, της ολοκλήρωσης του προγράμματος «ευαίσθητων» ιδιωτικοποιήσεων αλλά και των παρεμβάσεων στον δημόσιο τομέα μέσα από το πλαίσιο της κινητικότητας, της διαθεσιμότητας και των απολύσεων.



Τα ισχυρά «όπλα» της κυβέρνησης

Το κλείσιμο της αξιολόγησης, το οποίο θα περιλαμβάνει οδυνηρά μέτρα για το σύνολο των Ελλήνων, αποτελεί το… εισιτήριο για να μπορέσει η κυβέρνηση να διαμορφώσει το εκλογικό της αφήγημα, πριν από την εφαρμογή των σκληρών μέτρων που θα έρθουν.

Η προκήρυξη εκλογών το αργότερο έως το προσεχές φθινόπωρο βολεύει την κυβέρνηση, καθώς θα «πουλήσει» τη λήξη του μνημονίου και την απόκτηση κάποιων βαθμών ελευθερίας στην άσκηση εθνικής πολιτικής, με δεδομένο το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα (που ελπίζει ότι θα πετύχει φέτος), αλλά και το «μαξιλάρι ασφαλείας» για την έξοδο στις αγορές (υπολογίζεται σε περίπου 20 δισ. ευρώ). Ωστόσο, ερωτηματικό αποτελεί εάν και κατά πόσο θα μπορέσει να έχει τα περιθώρια για την άσκηση φιλολαϊκών πολιτικών, από τη στιγμή που θα υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε σχέση με τον μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους αλλά και ειδικοί όροι πρωτίστως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και δευτερευόντως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να στήσει αργότερα ένα σκηνικό ρήξης με τους εταίρους, αφού προηγουμένως έχει πάρει τη ρύθμιση του χρέους και ταυτόχρονα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου. Έτσι, διαμορφώνεται σιγά-σιγά το αφήγημα με την εφαρμογή ενός πακέτου φιλολαϊκών μέτρων. Ήδη, η κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτού του αφηγήματος έχει αποφασίσει ή δρομολογήσει τις εξής κινήσεις:

1. Επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών λόγω αντικανονικού υπολογισμού των κρατήσεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι όσοι έχουν ποσά άνω των 1.000 ή άνω των 1.300 ευρώ λόγω επικουρικής θα έχουν επιστροφές από 200 έως 1.800 ευρώ.

2. Πληρωμή όλων των εκκρεμών συντάξεων, κάτι που αποτελεί άλλωστε και απαίτηση των δανειστών. Εκτιμάται ότι αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 40.000 συντάξεις και πάνω από 20.000 εφάπαξ.

3. Στις συντάξεις χηρείας, με τροπολογία που είχε κατατεθεί προ μηνών στη Βουλή, αποφασίστηκε ότι το κατώτατο όριο διαμορφώνεται στα 384 ευρώ και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης, ενώ η κατώτατη σύνταξη λόγω θανάτου δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από τα 360 ευρώ.

4. Η αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ θα αποτελέσει εξαγγελία της κυβέρνησης μετά τη… λήξη του μνημονίου και σε αυτό φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει σύμμαχο τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων. Ωστόσο, η εφαρμογή του μέτρου καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς δεν έχουν εκλείψει οι αρνητικοί παράγοντες της υψηλής ανεργίας και της χαμηλής παραγωγικότητας.

5. Έρχονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους είναι άνεργοι ή έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας και ταυτόχρονα βρίσκονται στη μέγγενη των υψηλών τεκμηρίων διαβίωσης, πληρώνοντας υψηλότερους φόρους.

6. Έχει ενεργοποιηθεί ήδη μηχανισμός χιλιάδων προσλήψεων στον στενό δημόσιο τομέα και τους δήμους, είτε με συμβάσεις ορισμένου είτε αορίστου χρόνου. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να μετατρέψει σε συμβάσεις αορίστου χρόνου τις υφιστάμενες για περίπου 8.800 εργαζομένους στην καθαριότητα.

7. Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανακοινώθηκε η αύξηση του αριθμού των εισακτέων κατά 3.000 για την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019.

8. Οι αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα με την αύξηση της παροχής σε οικογένειες με ένα και δύο παιδιά και μείωση για τα τρία και πάνω οδηγεί σε οικονομικό όφελος 681.000 οικογένειες, έναντι 90.000 τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, οι οποίες θα πάρουν μικρότερα ποσά ή θα χάσουν ολοσχερώς το επίδομα λόγω εισοδηματικών κριτηρίων.

9. Πριν από μερικές εβδομάδες το Δημόσιο πήρε πίσω από το ΤΑΙΠΕΔ το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων! Επιπλέον, μετά από βέτο του συγκυβερνήτη Πάνου Καμμένου, μετατέθηκε στην… επόμενη κυβέρνηση η ιδιωτικοποίηση της ΕΑΒ, ενώ λόγω… αριστερής ιδεολογίας και συμβολισμού εξαιρείται από το πρόγραμμα η πώληση των ελλειμματικών αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

10. Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο με αλλαγές στον Κώδικα Ιθαγένειας, περιορίζοντας τα έτη απόκτησης σε τρία, από έξι, στοχεύοντας στη δυνητική αύξηση της «δεξαμενής» των ψηφοφόρων της τουλάχιστον κατά 600.000 άτομα.

11. Η συντήρηση του θέματος της Novartis και το άνοιγμα του φακέλου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης εντάσσονται στον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, ώστε από τη μία πλευρά μέσω των παροχών να βρίσκει μεγαλύτερη απήχηση σε μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού και από την άλλη να προκαλέσει φθορά σε ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, με στόχο την αποτροπή της αυτοδυναμίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα φέρει και αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και της αποτροπής συγκέντρωσης αριθμού 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.

Πηγή: Παρασκήνιο (ΔΕ, 2/4/18)


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!