Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Από 16/4 η ρύθμιση των 120 δόσεων για γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς


Τη Δευτέρα 16 Απριλίου ανοίγει και για τους αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΑ (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, γιατρούς, φαρμακοποιούς) η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Η διαδικασία είναι ήδη διαθέσιμη για τους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, αλλά οι αυτοαπασχολούμενοι του πρ. ΕΤΑΑ όπως και οι αγρότες του πρ. ΟΓΑ είχαν ανεξόφλητες οφειλές εισφορών από το 2016, οι οποίες δεν είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες λόγω απανωτών παρατάσεων.

Ειδικότερα, στις 28 του περασμένου Φεβρουαρίου έληξε και η τελευταία παράταση του ΕΦΚΑ για τις εξής οφειλές :
- ολόκληρου του έτους 2016 των ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ-TAN (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές).
- του Β εξαμήνου 2016 για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ (μηχανικοί, εργολήπτες δημοσίων έργων, γιατροί, υγειονομικοί, φαρμακοποιοί).
- του Β εξαμήνου 2016 για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ (αγρότες αυτοτελώς απασχολούμενοι και εργοδότες).

Οι παρατάσεις είχαν δοθεί προκειμένου οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ να μπορούν να εντάξουν στην ρύθμιση και τις εν λόγω οφειλές. Εφόσον έχει παρέλθει η ημερομηνία της τελευταίας παράτασης και προκύπτει πλέον η ορθή απεικόνιση των τελικών οφειλών, αρχίζει μετά το Πάσχα η σταδιακή ένταξη και των αυτοαπασχολούμενων όπως και των αγροτών στην ρύθμιση που προσφέρει έως και 120 δόσεις.



Η ένταξη θα γίνει σε δύο δόσεις :

- στις 16 Απριλίου η πλατφόρμα ανοίγει για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες του πρ. ΕΤΑΑ

- εντός του Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα και για τους αγρότες του πρ. ΟΓΑ για την ορθή απεικόνιση των τελικών οφειλών τους

Οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση τους μέσω της ιστοσελίδας της ΕΓΔΙΧ (http://www.keyd.gov.gr/np_ocw_aithsh-link/).

Στη ρύθμιση εντάσσονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν έχουν την πτωχευτική ικανότητα.

Επίσης εντάσσονται οι αγρότες – φυσικά πρόσωπα οι οποίοι δεν τηρούν βιβλία και στοιχεία (καθώς απαλλάσσονται από την τήρηση βάσει σχετικής νομοθεσίας) εφόσον δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, έχουν κάνει έναρξη εργασιών και αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι αγρότες που είναι υποχρεωμένοι σε τήρηση βιβλίων και στοιχείων εντάσσονται εάν είναι φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα. Συνεπώς εφόσον πληρούν και τις λοιπές προϋποθέσεις ένταξης μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ύψους έως 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο, καθώς και έως 50.000 ευρώ προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

(ΔΕ, 9/4/18)

Δείτε εδώ σχετικά άρθρα


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!