Κυριακή 8 Απριλίου 2018

125.000 εκκρεμούσες συντάξεις "αγκάθι" για την έξοδο από τα Μνημόνια


Σε ποια Ταμεία άρχισε η διεκπεραίωση και σε ποια συνεχίζεται η αργοπορία
Σε ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχήματα της κυβέρνησης έως τον Ιούλιο για την οριστική, έστω τύποις, έξοδο από τα Μνημόνια εξελίσσεται η υπόθεση της διεκπεραίωσης 125.000 κύριων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ.

Τα μεγάλα «αγκάθια» παρουσιάζονται στην τακτοποίηση 85.000 συνταξιοδοτικών αιτημάτων -με βάση τη διαδοχική ή την παράλληλη ασφάλιση ή συνυπολογιζόμενου χρόνου σε ΒΑΕ- κυρίως στα Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ, των τραπεζών, των γεωργικών συνεταιριστικών οργανώσεων και του ΝΑΤ που υπήχθησαν στον ΕΦΚΑ, καθώς και στη μετατροπή 40.000 προσωρινών συντάξεων σε οριστικές. Φυσικά, όσο το πρόβλημα δεν επιλύεται τόσο περισσότερο παρουσιάζεται πολλαπλάσια καθυστέρηση και στην έκδοση των αντίστοιχων επικουρικών συντάξεων. Τα περισσότερα από το σύνολο των 85.000 εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων «βαλτώνουν» εδώ και ένα με δύο χρόνια στις αρμόδιες υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

Παράλληλα, τουλάχιστον 40.000 προσωρινές συντάξεις (με το ποσό να αναλογεί περίπου στο 50% της τελικής σύνταξης) συνεχίζουν να καταβάλλονται «κουτσουρεμένες» ακόμη και για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 20 μηνών, χωρίς να τακτοποιούνται και χωρίς να αποδίδεται στους συνταξιούχους το τελικό, οριστικό ποσό. Το πρόβλημα των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων και της οριστικής τακτοποίησης των -επί σειρά πολλών μηνών- καταβαλλόμενων προσωρινών συντάξεων είναι ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» που πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση στην προσπάθεια έστω και τυπικής εξόδου από τα Μνημόνια μετά τον Αύγουστο. Ειδικά σε σχέση με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι εκπρόσωποι των θεσμών - δανειστών, στο πλαίσιο της τελευταίας διαπραγμάτευσης που είχαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ήταν σαφείς και απόλυτοι: Εως και τον Ιούλιο θα πρέπει να έχουν διεκπεραιωθεί από τον ΕΦΚΑ όλα ή -στη χειρότερη περίπτωση- σχεδόν όλα από τα 85.000 εκκρεμή συνταξιοδοτικά αιτήματα.



Επί της παρούσης, ο στόχος αυτός μοιάζει να είναι ανέφικτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σχέση με τα εκκρεμή συνταξιοδοτικά αιτήματα, με αργούς ρυθμούς έχουν αρχίσει εδώ και λίγες εβδομάδες να διεκπεραιώνονται μόνο περιπτώσεις απλής ασφάλισης στο Δημόσιο ή σε ένα από τα πρώην μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία (όπως από το πρώην ΙΚΑ, τον πρώην ΟΑΕΕ, το πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το πρώην ΕΤΑΑ και τον πρώην ΟΓΑ), δηλαδή διευθετούνται οι αιτήσεις όσων είχαν ασφαλιστεί μόνο σε έναν φορέα καθ' όλη τη διάρκεια του επαγγελματικού βίου τους. Αντιθέτως, σε καθεστώς... αναμονής εξακολουθούν να βρίσκονται ως επί το πλείστον τα περισσότερα από τα συνταξιοδοτικά αιτήματα απλής ασφάλισης σε πιο «μικρούς» φορείς που υπήχθησαν στον ΕΦΚΑ. Για παράδειγμα, με το σταγονόμετρο φαίνεται ότι διεκπεραιώνονται αιτήσεις από τα πρώην Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ και ΕΛ.ΤΑ.), του ΝΑΤ, των τραπεζών (όπως της ΕΤΕ και της ΑΤΕ) και των αγροτικών συνεταιρισμών (πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ). Επίσης, μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται στη διεκπεραίωση όσων συνταξιοδοτικών αιτημάτων αφορούν τη χορήγηση σύνταξης με βάση:

α) Τη διαδοχική ασφάλιση (σε δύο ή και περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού βίου).
β) Την παράλληλη ασφάλιση (σε τουλάχιστον δύο φορείς ασφάλισης ταυτόχρονα) για τη χορήγηση και δεύτερης σύνταξης.
γ) Τα συνταξιοδοτικά αιτήματα που συμπεριλαμβάνουν χρόνο ασφάλισης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

Οι τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις στην τακτοποίηση των 125.000 συντάξεων, οι οποίες είτε δίδονται ως προσωρινές είτε τα αιτήματα για την καταβολή τους ακόμη εκκρεμούν, με τη σειρά τους συμπαρασύρουν σε τέλμα τη διεκπεραίωση χιλιάδων αιτήσεων για τη λήψη επικουρικών από τους δικαιούχους τους. Ετσι, στο νέο επικουρικό υπερταμείο, στο ΕΤΕΑΕΠ, βαλτώνουν δεκάδες χιλιάδες συνταξιοδοτικά αιτήματα για τη λήψη επικουρικών συντάξεων.



Οι έξι λόγοι της μεγάλης ταλαιπωρίας των απομάχων της εργασίας

Προβλήματα σε επίπεδο μηχανογράφησης, τεχνικών μέσων και λογισμικού είναι αυτά τα οποία εδώ και πολύ καιρό έχουν προκαλέσει παραλυσία του συστήματος και συγκεκριμένα των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, καθώς και των υπαγόμενων σε αυτόν ασφαλιστικών ταμείων, σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387 του 2016). Τα «αγκάθια» αυτά επισημαίνονταν και στο στρατηγικό σχέδιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο είχε διαμορφωθεί υπό την ευθύνη του Αθ. Μπακαλέξη, ο οποίος πρόσφατα οδηγήθηκε σε παραίτηση από τη θέση του διοικητή στον ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, στο στρατηγικό σχέδιο του νέου υπερταμείου, μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι ο ΕΦΚΑ, προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία στο έργο του, θα πρέπει να ξεπεράσει μια σειρά από προκλήσεις και προβλήματα, όπως, μεταξύ άλλων, είναι:

■ Η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος.
■ Η έλλειψη σύγχρονων υποδομών υπηρεσιών επικοινωνίας και ανταλλαγής δεδομένων.
■ Η έλλειψη ενοποιημένου ψηφιοποιημένου ασφαλιστικού ιστορικού.
■ Ο τεράστιος όγκος φυσικών αρχείων που διαφοροποιούνται ανά φορέα ως προς τη μορφή και τον τόπο διατήρησής τους.
■ Το μεταβατικό στάδιο λειτουργίας για τις οργανικές δομές.
■ Η ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για τη μείωση του χρόνου απονομής σύνταξης με τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών και την ψηφιοποίηση ασφαλιστικού/ιστορικού χρόνου.

Το πρόβλημα των χιλιάδων εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων είχε επισημάνει φέτος, στις 11 Δεκεμβρίου, με ανοιχτή επιστολή του προς την αρμόδια υπουργό Εφη Αχτσιόγλου ο πρώην υποδιοικητής του ΙΚΑ στην «πρώτη κυβέρνηση Αριστεράς» Γιάννης Δούκας.

Ο κ. Δούκας, στην επιστολή του προς την υπουργό, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι από τον ΕΦΚΑ «εξαιρούνται ακόμη και σήμερα και δεν εκδίδονται αποφάσεις για δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις ασφαλισμένων που έχουν ασφαλιστεί σε περισσότερα του ενός Ταμεία (διαδοχική ασφάλιση) γιατί δεν υπάρχει η απαιτούμενη μηχανογραφική εφαρμογή».

Πηγή: Δημοκρατία (ΚΥ, 8/4/18)

Δείτε εδώ σχετικά άρθρα


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!