Εργάνη: Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων στο 5μηνο * Πρωτογενές πλεόνασμα 918 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος 2019 * Μείωση των ακάλυπτων επιταγών στο πεντάμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 19,2% η ανεργία στο α΄ τρίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Μάιο * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

31/3/18

Πώς θα ασφαλίζονται και με πόσα χρήματα οι διαζευγμένοι και οι xήρες


Τουλάχιστον 500 ευρώ τον χρόνο θα πρέπει να καταβάλλουν άγαμες θυγατέρες πρώην εργαζομένων του Δημοσίου, καθώς και -χωρίς ασφάλιση- οι διαζευγμένες/σύζυγοι για να διατηρήσουν το δικαίωμα στις παροχές υγειονομικής περίθαλψης.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την πρώτη ανάλυση της νέας εγκυκλίου προς τον ΕΦΚΑ, σε εφαρμογή του νόμου 4529/2018. Συγκεκριμένα, οι -άνω των 40 ετών- άγαμες θυγατέρες ασφαλισμένων του πρώην ΟΠΑΔ, οι οποίες κατείχαν βιβλιάριο περίθαλψης από το Δημόσιο ως τις 13 Μαρτίου 2004, εφόσον δεν έχουν ίδιο δικαίωμα από άλλον φορέα εκτός ΕΦΚΑ, μπορούν να διατηρούν τις παροχές υγειονομικής περίθαλψης υπό προϋποθέσεις.

Από εδώ και στο εξής κάθε Ιανουάριο θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για συνέχιση της ασφάλισης και να καταβάλλουν τις αναλογούσες εισφορές για υγειονομική περίθαλψη που ισχύουν για τους συνταξιούχους. Το ύψος τους θα υπολογίζεται επί του ποσού της σύνταξης που θα τους κατέβαλλε το Ταμείο τους, που εντάχτηκε στον ΕΦΚΑ. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, το ποσό αυτό θα κυμαίνεται τουλάχιστον στα 500 ευρώ τον χρόνο.Επίσης, περίπου 530 ευρώ τον χρόνο θα πρέπει να καταβάλλουν οι ανασφάλιστοι και διαζευγμένοι σύζυγοι για να διατηρήσουν το δικαίωμα παροχών ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, που είχαν κατά τον χρόνο λύσης του γάμου στον φορέα που ήταν ασφαλισμένος ο άλλος σύζυγος. Οι διαζευγμένοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση διατήρησης του δικαιώματος των παροχών ασθένειας σε είδος εντός έτους από την ημερομηνία έκδοσης της οριστικής απόφασης του διαζυγίου, καθώς και να καταβάλλουν τις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ υγειονομικής περίθαλψης σε ποσοστό 6,45% επί του ποσού που αντιστοιχεί στον εκάστοτε βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.

Για τους διαζευγμένους, σημειωτέον, θα πρέπει σωρρευτικά να συντρέχουν και οι εξής προϋποθέσεις: ο γάμος τους να λύθηκε μετά τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους καθώς και να μην έχουν δικαίωμα ασφάλισης για παροχές ασθένειας από το Δημόσιο ή άλλο ασφαλιστικό ταμείο.

Πηγή: Δημοκρατία (ΣΑ, 31/3/18)


Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!