Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Αναδρομικά συντάξεων: Πώς να υπολογίσετε πόσα μπορείτε να διεκδικήσετε - Η αίτηση για την επιστροφή χρημάτων


Αναδρομικά ποσά για έξι παράνομες μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις μπορούν να διεκδικήσουν πάνω από 1.000.000 συνταξιούχοι. Με αίτηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι συνταξιούχοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να υπολογιστούν εκ νέου οι συντάξεις τους με τα σωστά ποσά των περικοπών που επιβάλλουν οι μνημονιακοί νόμοι και να τους επιστραφούν αναδρομικά οι παράνομες κρατήσεις.

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ασφαλιστικός φορέας είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να απαντήσει μέσα σε διάστημα έως δύο μήνες το πολύ αν όντως έγινε λανθασμένα ο επανυπολογισμός των αποδοχών τους!

Με τις λανθασμένες περικοπές αυτές, ουσιαστικά, το Δημόσιο επιβαρύνει τους συνταξιούχους με 880.000.000 ευρώ ετησίως, όπως εξηγεί το μέλος της διοικούσας επιτροπής του Κέντρου Ενημέρωσης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ Κώστας Νικολάου.

Ειδικότερα, οι παράνομες περικοπές που έγιναν στους συνταξιούχους και τις οποίες μπορούν να επικαλεστούν οι πολίτες για να διεκδικήσουν αναδρομικά ποσά είναι οι εξής:

1 Η πρώτη περίπτωση αφορά την εισφορά αλληλεγγύης του νόμου 3986/2011 σε επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ τον μήνα. Αυτή η εισφορά -εντελώς παράνομα- υπολογίζεται στο προηγούμενο ανύπαρκτο ποσό της βασικής επικουρικής σύνταξης, και όχι στο μειωμένο ποσό που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό της, με αποτέλεσμα η εισφορά να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που προβλέπει ακόμα και ο νόμος.

2 Η δεύτερη περίπτωση αφορά τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε ο επανυπολογισμός όλων των επικουρικών συντάξεων και ιδιαίτερα στο πρώην ΕΤΕΑΜ. Συγκεκριμένα, στο πρώην ΕΤΕΑΜ ο επανυπολογισμός δεν έγινε με βάση τι αναφέρει ο νόμος (δηλαδή, ποσοστό αναπλήρωσης επί έτη ασφάλισης επί του συντάξιμου μισθού). Αντιθέτως, εφαρμόστηκε αυθαίρετα ένας γενικός κόφτης και μειώθηκαν οι συγκεκριμένες επικουρικές συντάξεις 50%!

3 Οι επανυπολογισμοί επικουρικών συντάξεων προχώρησαν και σε συνταξιούχους που δεν είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ. Το άρθρο 96 του νόμου 4387/2016 αναφέρει ότι θα γίνει επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων εκείνων που αθροιστικά μαζί με τις κύριες ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ. Αυτό, όμως, που εφαρμόστηκε ήταν να γίνει επανυπολογισμός και σε όσους έπαιρναν μικρότερη σύνταξη, η οποία (παρανόμως) από 1/1/2019 περικόπτεται κατά 18%.

4 Οι κρατήσεις που επέβαλε ο νόμος 4093/2012 σε όσους συνταξιούχους έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ μηνιαία θα έπρεπε για χιλιάδες συνταξιούχους να καταργηθούν ή να μειωθούν. Μετά τον επανυπολογισμό και τη μείωση της επικουρικής σύνταξης το άθροισμα των δύο συντάξεων είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ και πολλοί συνταξιούχοι δεν υπερβαίνουν το όριο αυτό (με βάση το οποίο γίνονταν οι κρατήσεις) και επομένως αυτές θα έπρεπε να σταματήσουν να γίνονται, ενώ σε άλλους με ποσά άνω των 1.000 ευρώ θα έπρεπε να μειωθεί το ποσοστό της κράτησης.

5 Κατά τον επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση το άρθρο 96 του νόμου 4387/2016 δεν συμπεριλήφθηκαν οι εισφορές του 13ου και του 14ου μισθού, παρά τη ρητή πρόβλεψη αυτού του νόμου, με αποτέλεσμα το ανταποδοτικό μέρος αυτών των συντάξεων να μειώνεται κατά 16,7%.

6 Από τις παράνομα παρακρατηθείσες εισφορές υπέρ του ΕΟΠΥΥ που επιστράφηκαν με τυμπανοκρουσίες στους συνταξιούχους δόθηκε μόνο ένα μέρος των παράνομα παρακρατηθεισών, και όχι όλα (π.χ. ειδική εισφορά αλληλεγγύης).



«Παράθυρο» Πετρόπουλου για διορθώσεις των αδικιών

«Παράθυρο» για την επιστροφή αναδρομικών σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους άνοιξε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, καθώς με χθεσινές δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί πως από το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ θα διορθωθούν αδικίες του συστήματος.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM, ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε πως οι θετικές επιδόσεις του ΕΦΚΑ αφήνουν ένα περιθώριο να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε επίπεδο κοινωνικών παροχών. «Θα δούμε όταν ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός τι περιθώρια έχουμε και, προφανώς, η βελτίωση των οικονομικών του ΕΦΚΑ μάς δίνει το περιθώριο να ασκήσουμε πολιτικές καλύτερες στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών και των κοινωνικών δικαιωμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολιτική απόφαση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για την αναδρομική επιστροφή των ποσών στους συνταξιούχους θα είναι πολιτική, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως συνέβη τα Χριστούγεννα με τη διανομή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από τους δικαιούχους τους μέσω της ΗΔΙΚΑ.
Αλλωστε, και σε αυτή την περίπτωση ο κ. Πετρόπουλος έσπευσε να ανακοινώσει την πρόθεση του υπουργείου να επιστραφούν οι εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ, λίγες ημέρες πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα.
Υπενθυμίζεται πως οι τωρινές επιστροφές προκύπτουν από τις μειώσεις που αδίκως επιβάλλουν τα ταμεία, είτε στο άθροισμα συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ είτε στα ποσά μόνο των επικουρικών συντάξεων, που μαζί με τις κύριες ήταν πάνω από τα 1.300 ευρώ και επανυπολογίστηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου μετά τον Σεπτέμβριο του 2016.

Πώς να υπολογίσετε μόνοι σας τα ποσά που δικαιούστε

Ο εντοπισμός των ποσών που παρακρατήθηκαν λανθασμένα από τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις μπορεί να γίνει χωρίς δικηγόρους, λογιστές ή εργατολόγους.

1. ΛΑΘΕΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν.3986/2011

• Αφορούν, καταρχάς, επικουρικές συντάξεις που είχαν αρχικό ποσό άνω των 300 ευρώ, καθώς οι παρακρατήσεις του συγκεκριμένου νόμου επιβάλλονται κλιμακωτά (3%-10%) πάνω από το ποσό αυτό.
• Δεύτερον: Είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής (μεικτά) πάνω από 1.300 ευρώ, καθώς κατά τον επανυπολογισμό μόνο οι συντάξεις αυτές δέχτηκαν περικοπές. Κατά τον επανυπολογισμό λοιπόν, παρά τις μειώσεις και τις διαφοροποιήσεις των ποσών, οι παρακρατήσεις του εν λόγω νόμου συνεχίζουν να υπολογίζονται στα αρχικά ανύπαρκτα ποσά.
• Παράδειγμα: Σε σύνταξη των 620 ευρώ η παρακράτηση ήταν 56 ευρώ, κατά τον επανυπολογισμό αυτή μειώθηκε στα 374 ευρώ, άρα και η παρακράτηση 15 ευρώ, το ποσό όμως που παρακρατείται είναι 56 ευρώ!
• Πώς θα εντοπιστούν τα λάθη:
Από τα εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία όλοι οι συνταξιούχοι οφείλουν να γνωρίζουν και να παρακολουθούν, στα οποία οι ως άνω παρακρατήσεις θα πρέπει να συμφωνούν και να αντιστοιχούν στα εξής ποσοστά: Για συντάξεις 300-350 ευρώ = 3%, 350-400 = 4%, 400-450 = 5%, 450-500 = 6%, 500-550 = 7%, 550-600 = 8%, 600-650 = 9%, από 650 και άνω = 10%.

2. ΛΑΘΕΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν.4093/2012

• Αφορούν τις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής), καθώς οι παρακρατήσεις του παραπάνω νόμου επιβλήθηκαν σε συντάξεις πάνω από το συγκεκριμένο ποσό: 1.000-1.500 ευρώ ποσοστό 5%, έως 2.000 ευρώ 10%, έως 3.000 ευρώ 15%, από 3.000 ευρώ και άνω 20%.
Κατά τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων και των μειώσεων αυτών διαφοροποιήθηκε και το άθροισμα κύριας και επικουρικής, συνεπώς και το ποσοστό της παρακράτησης. Παρ’ όλα αυτά, και παρά το γεγονός ότι χιλιάδες συντάξεις άλλαξαν κλίμακα, οι παρακρατήσεις του εν λόγω νόμου συνεχίζουν με το ίδιο αρχικό ποσοστό.
• Παράδειγμα: Συνταξιούχος είχε άθροισμα συντάξεων (1.300 + 300) 1.600 ευρώ, άρα ποσοστό μείωσης 10%. Κατά τον επανυπολογισμό η επικουρική μειώθηκε στα 150 ευρώ, συνεπώς και το άθροισμα συντάξεων στα 1.450, άρα και το ποσοστό στα 5%, είτε (1.300 Χ 5%) 65 ευρώ. Στον συνταξιούχο αυτόν, αντί για 65 ευρώ, συνεχίζουν να παρακρατούν 130 ευρώ.
• Πώς θα εντοπιστούν τα λάθη:
Ανατρέχουμε στα εκκαθαριστικά σημειώματα των κύριων συντάξεων και ελέγχουμε εάν μετά τις μειώσεις των επικουρικών το νέο άθροισμα συντάξεων έπεσε από τα όρια της προηγούμενης κλίμακας.
• Παράδειγμα: Κάτω από τα 1.000 ευρώ 0% αντί 5%, κάτω από τα 1.500 ευρώ 5% αντί για 10%, κάτω από τα 2.000 ευρώ 10% αντί για 15%, κάτω από τα 3.000 ευρώ 15% αντί για 20%.

3. ΛΑΘΕΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν.4387/2016

• Πρώτον: Δεν συμπεριελήφθησαν οι εισφορές του 13ου-14ου μισθού, παρά την πρόβλεψη του νόμου.
• Δεύτερον: Επανυπολογίστηκαν και οι κάτω των 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής) παρά την προστασία του ίδιου νόμου.
• Τρίτον: Για το 60% των συντάξεων (ιδ. τομέας) παραβιάστηκε και δεν τηρήθηκε το προβλεπόμενο ποσοστό (0,45%) αναπλήρωσης, οι οποίες περικόπηκαν κατά 50% περισσότερο.

Υποβολή αίτησης για την επιστροφή χρημάτων

Η υποβολή αίτησης κατά της περικοπής της σύνταξης είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για τη διεκδίκηση της επιστροφής των χρημάτων που παρακρατήθηκαν παρανόμως από κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ως πρώτο βήμα, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να εκτυπώσουν τα ενημερωτικά σημειώματα της κύριας και της επικουρικής σύνταξης που λάμβαναν πριν από τον επανυπολογισμό τον Ιούλιο του 2016 και μετά τον Οκτώβριο του 2016. Εφόσον εντοπιστούν τα λάθη, τότε οι συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους στον ΕΦΚΑ (για τις κύριες), στο ΕΤΕΑΕΠ (για τις επικουρικές) ή στο Γενικό Λογιστήριο (οι δημόσιοι υπάλληλοι), στην οποία να αναφέρουν το ποσό που τους έχει παρατύπως παρακρατηθεί. Με την αίτηση θα πρέπει να ζητούν «να συνεχιστεί η καταβολή της σύνταξής μου τουλάχιστον στο ύψος που αυτή καταβαλλόταν μέχρι τον Ιούνιο 2016 (με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μου ως προς τις παράνομες περικοπές που είχαν ήδη επιβληθεί μέχρι τότε)». Ακολούθως θα ζητούν:
• «Να μου καταβληθεί το ποσό που παράνομα παρακρατήθηκε κατά την καταβολή της σύνταξής μου κατά τον μήνα ... (μήνας μείωσης).
• Να μου γνωστοποιηθεί εγγράφως για ποιον λόγο μού καταβλήθηκε μειωμένη σύνταξη και πώς υπολογίστηκε αυτή η παράνομη περικοπή».

Πηγή: Δημοκρατία (ΠΕ, 1/3/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: