Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης ενόψει Πάσχα * 1,66 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου τον Φεβρουάριο * Εργάνη: 43.373 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο * Στο 1% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο * ΤτΕ: 1,85 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 3μηνου * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,5% η ανεργία τον Ιανουάριο * Μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 75 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο

29/3/18

“Παγώνει” ο ΕΝΦΙΑ για φέτος


Το αλαλούμ συνεχίζεται στους φόρους των ακινήτων. Ο ΕΝΦΙΑ και όλοι οι άλλοι φόροι εξαρτώνται από τις αντικειμενικές αξίες και αυτές έχουν φέρει αναστάτωση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς προκύπτουν αυξήσεις ως και 60%, ποσοστό που έχει τεράστιο πολιτικό κόστος.

Κάπως έτσι εξετάζονται σενάρια επί σεναρίων καθώς οι πολίτες πρώτα άκουσαν υποσχέσεις για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ύστερα για σημαντικές αλλαγές που θα μειώσουν τον φόρο για τα μεσαία και τα μικρά εισοδήματα και τώρα βλέπουν ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει καν όνομα και μένει ο ίδιος, το χαράτσι άλλωστε όπως και να το ονομάσεις μένει χαράτσι.

Η αλλαγή των αντικειμενικών φαίνεται ότι πρώτα απ’ όλα σκοντάφτει πάνω στο πολιτικό κόστος. Οι αυξήσεις, ειδικά στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες της Αττικής, αλλά και σε τουριστικές περιοχές προβληματίζουν το οικονομικό επιτελείο που σκέφτεται το σενάριο να μπει πλαφόν στις αυξήσεις. Να μην ξεπεράσουν δηλαδή το 20%, ενώ ανάλογο να είναι και το πλαφόν στις μειώσεις.Αυτό ωστόσο θα σημάνει και ανάλογη αύξηση των φόρων. Έτσι αναζητείται φόρμουλα ώστε να μην υπάρξουν, ειδικά σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ μεγάλες αλλαγές. Αυτό θα προκύψει με “μαγείρεμα” στους συντελεστές του φόρου. Για να συμβεί αυτό όμως θα χρειαστεί χρόνος και έτσι η καθυστέρηση που υπάρχει στη διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών αξιών στενεύει τα περιθώρια.

Έτσι φαίνεται ότι με την ανακοίνωση των αντικειμενικών τον Ιούνιο ή στην καλύτερη περίπτωση τον Μάιο του 2018 δεν θα είναι δυνατό να υπάρξουν και αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ώστε οι αυξομειώσεις να μην είναι μεγάλες. Αυτό, αυξάνει τις πιθανότητες για ακόμη μια χρονιά ο ΕΝΦΙΑ να μείνει στα ίδια επίπεδα. Οι πολίτες δηλαδή να πληρώσουν τον ίδιο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους.

Με άλλα λόγια και για το 2018 ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος με τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς την παραμικρή αλλαγή, το χαράτσι μένει, παρά τα όσα λέγονται για να χαϊδεύουν τα αυτιά των πολιτών πριν πάνε στην κάλπη…

Πηγή: newsit.gr (ΠΕ, 29/3/18)


Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!