Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Διπλός κλοιός για τους οφειλέτες Εφορίας και Ταμείων


Διπλό «μπλοκάρισμα» περιμένει τους οφειλέτες σε Εφορία και Ταμεία. Η Εφορία θα στέλνει e-mail και θα τηλεφωνεί, το ΚΕΑΟ θα προχωρεί σε κατασχέσεις.

Η Εφορία θα κάνει και τηλεφωνήματα, αλλά θα στέλνει και e-mail. Όταν δείτε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας την περίφημη διεύθυνση no.reply@taxisnet.gr, να ξέρετε ότι είναι από την Εφορία.

Τι θα λένε όμως τα μηνύματα;

Θα διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

Μηνύματα υπενθύμισης: Τα ηλεκτρονικά μηνύματα υπενθύμισης αφορούν την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ Β΄ και Γ΄ κατηγορίας. Αποστέλλονται σε μηνιαία βάση (Γ΄ κατηγορίας) και τέσσερις φορές ετησίως (Β΄ κατηγορίας) λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους, με στόχο την υπενθύμιση της σχετικής υποχρέωσης. Αποδέκτες είναι οι υπόχρεοι που, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, διαπιστώνεται ότι δεν έχουν ακόμα υποβάλει τη δήλωσή τους.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα εντοπισμού απευθύνονται σε φορολογουμένους που δεν έχουν ικανοποιήσει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.



Σε τι θα αφορούν;

α) ΦΠΑ Β΄ και Γ΄ κατηγορίας: Όταν δεν έχει υποβληθεί η περιοδική δήλωση εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου υπόχρεων.

β) Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Όταν δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου υπόχρεων.

γ) Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων: Όταν δεν έχει υποβληθεί η δήλωση εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου υπόχρεων.

δ) Πρόσφατες ληξιπρόθεσμες οφειλές: Όταν δεν έχουν πληρωθεί εμπρόθεσμα ή μέχρι την ημερομηνία δημιουργίας του αρχείου η/οι βεβαιωμένη/ες οφειλή/ές, που έληξε/αν έως την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Στα 31 δισ. τα χρέη του ΚΕΑΟ!

Στο μεταξύ, δραματικές εξελίξεις προσλαμβάνει η καθυστέρηση πληρωμών οφειλών στα Ταμεία. Το ποσό ξεπερνάει τα 31 δισ. Όλα αυτά προέρχονται από τις καθυστερούμενες και ληξιπρόθεσμες εισφορές έως το 2017 στα Ταμεία.

Να δούμε όμως την εικόνα στο ΚΕΑΟ. Τα οικονομικά στοιχεία μιλούν μόνα τους.

1. Περί τα 2 δισ. ευρώ είναι «ανεπίδεκτα είσπραξης», καθώς δεν μπορούν να εισπραχθούν, λόγω θανάτου, πτώχευσης και προβλημάτων που δεν λύονται.

2. Από τα υπόλοιπα 29 δισ. ευρώ είναι πάνω από 100.000 αυτοί που εγκατέλειψαν την προσπάθεια πληρωμής. Δηλαδή έχουν χάσει ακόμη και τις δόσεις των 100 ευρώ. Ήτοι ένας αριθμός 270.000 οφειλετών που είχαν ρύθμιση ως 100 δόσεις, εγκατέλειψαν περίπου οι 160.000, ενώ ολοκλήρωσαν τη ρύθμιση περίπου 26.000 οφειλέτες.

3. Περί τα τέλη Δεκεμβρίου 2017 πλήρωναν κανονικά τις ρυθμίσεις 12 έως 100 δόσεις περί τους 71.048, με ποσό 1.924.526.138 ευρώ.

4. Σε τελική πορεία ρύθμισης είναι 1,9 δισ. ευρώ και ίσως εισπραχθούν.

5. Το ΚΕΑΟ αναζητεί τωρινές εισφορές. Δηλαδή όσα είναι χωρίς πληρωμή κάθε εξάμηνο. Από εδώ ξεκινούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

6. Το ΚΕΑΟ «θα καταδιώξει» όσους έχουν και δεν πληρώνουν. Ή είναι «μη συνεργάσιμοι».

7. Αυτή την ώρα οι οφειλές στα Ταμεία ξεπερνούν τα 31 δισ. ευρώ και προέρχονται από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ, τον ΟΓΑ και άλλα μικρότερα Ταμεία.

8. Για το 2018 ο στόχος για εισπράξεις είναι 1,2 δισ. ευρώ

Πώς θα τα πάρει το ΚΕΑΟ;

1. Με μηνύσεις για άθροισμα χρεών – προστίμων άνω των 30.000 ευρώ.

2. Μαζική έκδοση πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης.

3. Αποστολή ειδοποιητηρίων για ρύθμιση οφειλής με την άμεση εγγραφή ενός οφειλέτη στο ΚΕΑΟ από τα άλλα Ταμεία.

4. Ενεργοποίηση των πλειστηριασμών.

Ήδη το ΚΕΑΟ έστειλε επιστολές σε 709.585 οφειλέτες και τους ζητάει να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Η τρίτη ειδοποίηση θα σταλεί σύντομα και θα τους κοινοποιεί ότι λαμβάνονται εις βάρος τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Προσοχή, το ΚΕΑΟ θα μπλοκάρει και κενούς λογαριασμούς. Πάνω από 500.000 οφειλέτες θα λάβουν πρώτη ειδοποίηση. Ακόμη, πάνω από 130.000 οφειλέτες στις παλιές καρτέλες των Ταμείων, με το που θα περάσουν στο ΚΕΑΟ, θα λάβουν άμεσα ειδοποίηση-προειδοποίηση για ρύθμιση και πληρωμή ή κατάσχεση.

Το ΚΕΑΟ αρχίζει κατασχέσεις

Σε 709.585, αναγκαστική είσπραξη.
Σε 500.000, ελάτε να ρυθμίσετε.
Σε 130.000, τακτοποιήστε τώρα.
835.000 οφείλουν έως 15.000 ευρώ.
Οκτώ στους δέκα οφείλουν έως 30.000 ευρώ.
Το 95% των οφειλών από ΙΚΑ – ΟΑΕΕ.
Κατάσχεση μηδενικών λογαριασμών.

Πηγή: Παρασκήνιο (ΤΡ, 20/3/18)


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!