Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί * ΟΠΕΚΑ: Στις 13/12 η καταβολή των 1.000 ευρώ σε πολύτεκνες μητέρες * Μονιμοποίηση 3.000 εργαζομένων του “Βοήθεια στο Σπίτι” * 2,621 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους σε ιδιώτες τον Οκτώβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν 12,3% οι άδειες κυκλοφορίας οχημάτων τον Νοέμβριο * ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εντόκων ενός έτους στις 12/12 * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,6% η ανεργία τον Σεπτέμβριο * Στάση εργασίας στα τρόλεϊ στις 12/12 από 12.00 έως 15.00

11/3/18

Αντικειμενικές αξίες: Πώς θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες


Μεγάλη ημέρα για τις νέες αντικειμενικές αξίες είναι η ερχόμενη Πέμπτη, 15 Μαρτίου όπου οι εκτιμητές ακινήτων θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τις νέες τιμές σε 10.000 ζώνες σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ

Με τις νέες τιμές θα γίνει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ του 2018. Ωστόσο για να γίνει αυτό, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», θα πρέπει οπωσδήποτε οι πίνακες με τις νέες τιμές να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου προκειμένου στη συνέχεια να γίνουν οι αντίστοιχες προβολές, ώστε να υπάρξουν τροποποιήσεις στους συντελεστές ΕΝΦΙΑ. Αυτό γιατί πρέπει να επιτευχθεί και εφέτος ο στόχος είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ.

Οι νέες τιμές ζώνης θα επηρεάσουν άμεσα το φορολογικό κόστος των κάθε είδους μεταβιβάσεων ακινήτων, όπως είναι οι αγοραπωλησίες, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές. Και αυτό διότι οι αντικειμενικές αποτελούν τη βάση υπολογισμού των αντίστοιχων φόρων καθώς και εξόδων, όπως είναι τα συμβολαιογραφικά.

Το μνημόνιο προβλέπει ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αλλά χωρίς να αλλάξει το ποσό που φέρνει ο φόρος στα κρατικά ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες μειώσεις στις αντικειμενικές θα αντισταθμιστούν με αυξήσεις σε συντελεστές και αλλαγές σε φορολογικά κλιμάκια.Οι εισηγήσεις

Σχεδόν για όλες τις λεγόμενες φθηνές περιοχές προτείνουν αυξήσεις από 15% έως 40% με το σκεπτικό ότι οι χαμηλές τιμές ζώνης υπολείπονται όχι μόνο αυτών της αγοράς αλλά ακόμα και του κατασκευαστικού κόστους.

Στις ακριβές περιοχές, εκεί που οι τιμές της εφορίας διαμορφώνονται σήμερα σε πάνω από 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, οι εισηγήσεις των εκτιμητών είναι να μειωθούν σε ποσοστό 10%-15%.

Στις λεγόμενες φθηνές περιοχές οι εκτιμητές προτείνουν αυξήσεις από 15% ως 40%, καθώς οι χαμηλές τιμές ζώνης υπολείπονται όχι μόνο αυτών της αγοράς αλλά ακόμα και του κατασκευαστικού κόστους. Στις μεσαίες περιοχές οι μεταβολές θα κινηθούν στα επίπεδα του συν-πλην 5%-10%.

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις των εκτιμητών αποτελούν εισηγήσεις και δεν δημιουργούν τετελεσμένα.

(ΚΥ, 11/3/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: