Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

ΟΠΕΚΑ: Πότε πληρώνονται οι ανασφάλιστοι υπερήλικες


Στις 3 Απριλίου έχει προγραμματίσει ο νεοσύστατος Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) να καταβάλει τις συντάξεις στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία «κλείδωσε» για καθαρά πρακτικούς λόγους, αφού το Πάσχα των Καθολικών, που είναι την 1η Απριλίου, μπέρδεψε λίγο την όλη διαδικασία. Αιτία το γεγονός ότι το σύστημα Δίας δεν μπορεί να πραγματοποιήσει καταβολές συντάξεων ή επιδομάτων μία ημέρα πριν και μία ημέρα μετά το Πάσχα των Καθολικών. Άρα αυτόματα αποκλείστηκε η ημερομηνία της 2ας Απριλίου, που κανονικά θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη καταβολή. Έτσι, επιλέχθηκε η αμέσως επόμενη μέρα, για να γίνει η καταβολή των συντάξεων σε αυτή την πολύ ειδική κατηγορία συνταξιούχων.

Συνολικά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρόκειται να καταβληθούν οι συντάξεις σε περίπου 34.000 δικαιούχους, με το συνολικό ποσό της δαπάνης να προσεγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) σχεδιάζει τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μόνο για τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Στόχος είναι να φαίνεται απευθείας εάν ο ενδιαφερόμενος είναι ή όχι δικαιούχος της συγκεκριμένης παροχής.



Έτσι θα επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης των συγκεκριμένων αποφάσεων χορήγησης σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες και θα μειωθεί η ταλαιπωρία και η γραφειοκρατία που υφίστανται. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι με την αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων που τέθηκαν σε ισχύ με πρόσφατη νομοθεσία, οι περισσότερες αιτήσεις που υποβάλλονται στον ΟΠΕΚΑ είναι απορριπτικές. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, για φέτος έχουν υποβληθεί περίπου 24.000 αιτήσεις.

Από αυτές οι 7.000 εγκρίθηκαν, οι 10.000 απορρίφθηκαν, ενώ υπάρχουν άλλες 7.000 για τις οποίες οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ έχουν αποστείλει επιστολές προς τους υποψήφιους δικαιούχους, ζητώντας κάποια πρόσθετα δικαιολογητικά. Είναι προφανές ότι με τη δημιουργία της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη εντός του α’ εξαμήνου του έτους, η διαδικασία θα απλοποιηθεί σημαντικά.

Πηγή: dikaiologitika.gr (ΣΑ, 17/3/18)


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!