Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Πότε ξεκινά η έκδοση οικοδομικών αδειών με ένα κλικ


Το αμέσως προσεχές διάστημα θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην έκδοση της υπουργικής απόφασης που απαιτείται προκειμένου να τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών, όπως αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης σε απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Μανιάτη.

Την εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος προβλέπει ο ν.4495/17 ("Έλεγχος και προστασία Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις"). Πρόκειται, ουσιαστικά, για πληροφοριακό σύστημα που επιτρέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής, ελέγχου και χορήγησης οικοδομικών αδειών και εγκρίσεων των εργασιών δόμησης.

Το σύστημα αυτό, θα διασφαλίζει την εγκυρότητα των διοικητικών πράξεων που εκδίδονται, παρέχοντας στις αρμόδιες υπηρεσίες τη δυνατότητα καθημερινής ενημέρωσης για τη λήξη των προθεσμιών που προβλέπονται στον ν.4495/17, είτε αυτές αφορούν τη διαδικασία ελέγχου και υποβολής στοιχείων, είτε την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών - λήξη οικοδομικής άδειας.



Οφέλη

Όπως σημειώνουν ειδικοί, με το νέο σύστημα θα διασφαλιστεί η διαφάνεια στους ελέγχους και θα εξαλειφθεί κάθε "ευκαιρία" για αθέμιτη συναλλαγή μεταξύ πολιτών, μηχανικών και υπηρεσιακών παραγόντων, δεδομένου ότι δεν απαιτείται η επίσκεψη του συναλλασσόμενου στις υπηρεσίες δόμησης. Ακόμη θα επιτευχθεί η μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ θα απελευθερωθούν πόροι και ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Ουσιαστικά, εάν και εφόσον τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα, όλα τα δικαιολογητικά και οι μελέτες για την έκδοση οικοδομικής άδειας υποβάλλονται και διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, ενώ οι μηχανικοί, οι αρμόδιοι υπάλληλοι των υπηρεσιών δόμησης και οι ιδιοκτήτες μπορούν, από τον υπολογιστή τους, να παρακολουθούν τη διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

Μέσα από το ίδιο ηλεκτρονικό σύστημα συνδέεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας με την έκδοση της ταυτότητας του κτηρίου και ταυτοχρόνως γίνεται, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, ο προσδιορισμός του επιθεωρητή δόμησης, από την λίστα των μηχανικών που έχουν ήδη διαπιστευτεί στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για όλες τις περιοχές της χώρας, προκειμένου να κάνουν αυτοψίες κατά τα προβλεπόμενα στάδια κατασκευής κάθε νέας οικοδομής.

Πηγή: capital.gr (ΠE, 15/3/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: