ΟΑΕΔ: Στους 957.532 αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιανουάριο * Στα 358,948 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2018 * ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 785 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο * Εργάνη: Χάθηκαν 22.333 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο * Αυξημένο κατά 2,1 δισ. το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 603 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο * Νέοι απλήρωτοι φόροι 1,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο

27/3/18

"Μπλοκάρει" για φέτος η υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων από τους δύο συζύγους


Δεύτερη και τρίτη φορά θα πρέπει να σκεφτεί ο φορολογούμενος αν θα ασκήσει το δικαίωμα που του δίδεται –μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας- να υποβάλει ξεχωριστή δήλωση από τη σύζυγό του χωρίς να περάσει προηγουμένως από διαδικασία διαζυγίου.

Η φορολογική αρχή, καταλήγει στο ότι δεν θα μπορεί να υποστηρίξει ούτε την κοινή αντιμετώπιση των τεκμηρίων ούτε την αλληλοκάλυψη για τη συγκέντρωση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε περίπτωση που υποβληθούν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις ενώ μείζον θέμα θα δημιουργηθεί και με την επιδοματική πολιτική της χώρας η οποία θα γεμίσει ξαφνικά από... φτωχούς. Προς το παρόν, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να κρύψει το ζήτημα κάτω από το χαλί μεταθέτοντας τις οριστικές αποφάσεις για αργότερα.

Με το υφιστάμενο καθεστώς, αν τα εισοδήματα του ενός συζύγου δεν επαρκούν για την κάλυψη των τεκμηρίων του, μπορεί να επικαλεστεί και τα εισοδήματα της συζύγου. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν διαμηνύσει ότι αν προχωρήσει η διαδικασία της υποβολής ξεχωριστών δηλώσεων, αυτή η «αλληλοκάλυψη» δεν θα είναι εύκολη πρακτικά καθώς μπορεί να δημιουργήσει χάος στην εκκαθάριση των δηλώσεων. Τι θα γίνεται για παράδειγμα στην περίπτωση αναδρομικής είσπραξης κάποιων επιδομάτων ή αναδρομικής εφαρμογής κάποιων τεκμηρίων (π.χ τακτοποίηση παράνομων χώρων κλπ).Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να υποβάλλονται ξεχωριστά οι δηλώσεις και ο «καθένας να φορολογείται για τα δικά του» δεν μπορεί να ληφθεί με ευκολία. Εκτός από το θέμα των τεκμηρίων και των ηλεκτρονικών πληρωμών, υπάρχει και το θέμα της επιδοματικής πολιτικής η οποία έχει στηριχθεί εξ’ ολοκλήρου στο «οικογενειακό εισόδημα». Σε ατομικό επίπεδο, οι φτωχοί είναι πολύ περισσότεροι από ότι σε οικογενειακό. Φυσικά, οι αρχές έχουν ήδη εφεύρει την έννοια του εισοδήματος του «νοικοκυριού» αθροίζοντας τις αποδοχές των ατόμων που βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη.

Σε κάθε περίπτωση, στην ΑΑΔΕ τείνουν να καταλήξουν στο ότι δεν πρέπει να ανοίξει σε αυτή τη φάση ο ασκός του Αιόλου καθώς πρέπει κάποια στιγμή να ενεργοποιηθεί και η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Η σχετική εφαρμογή πολύ δύσκολα θα ανοίξει πριν το Πάσχα.

Πηγή: fpress.gr (ΤΡ, 27/3/18)


Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!