Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Πότε διαγράφονται φορολογικά πρόστιμα για εκπρόθεσμη δήλωση


Μια... περιοδικότητα και... μονιμότητα αρχίζουν να αποκτούν οι αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με τις οποίες σβήνονται φορολογικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους φορολογούμενους "δια ασήμαντον αιτία και αφορμήν". Πρόκειται για πρόστιμα που επιβλήθηκαν παρά το γεγονός ότι ο φορολογούμενος δεν είχε καμία υπαιτιότητα για την ανάγκη τροποποίησης της φορολογικής του δήλωσης. Με άλλα λόγια η ΔΕΔ κάνει το αυτονόητο και αναγνωρίζει ότι ο φορολογούμενος δεν υποχρεούται τελικά να αποδείξει με χαρτιά ότι δεν είναι ελέφαντας και δεν πρέπει να του επιβάλλονται φορολογικά πρόστιμα για ψύλλου πήδημα.

Αυτή τη φορά η απόφαση της ΔΕΔ αφορούσε την εξής υπόθεση. Μισθωτός έλαβε το 2017 τροποποιημένη βεβαίωση αποδοχών για τη χρήση 2014 καθώς η αρχική είχε εκδοθεί λανθασμένα με υπαιτιότητα της υπηρεσίας στην οποία εργάζεται. Τον Ιούνιο του 2018 υπέβαλε εκπρόθεσμη τροποποιητική φορολογική δήλωση με την οποία διόρθωσε το ύψος του εισοδήματός του. Η εφορία στην οποία υπάγεται προχώρησε στην επιβολή προστίμου εκπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης ύψους 100 ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο φορολογούμενος εξήγησε ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για αυτήν την τροποποίηση.



Ο φορολογούμενος στη συνέχεια προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών η οποία και τον δικαίωσε. Τι έκρινε η ΔΕΔ; Το αυτονόητο. Ότι εφόσον δεν φέρει ευθύνη ο φορολογούμενος για την τροποποίηση του εισοδήματος δεν πρέπει και να του επιβληθεί πρόστιμο. Η ΔΕΔ έκρινε συγκεκριμένα: "Επειδή, ο προσφεύγων υπέβαλε εκπροθέσμως, κατά την .../.../2017, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. την με αριθμό και ημερομηνία υποβολής /07-06-2017 τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2014, η οποία ήταν πιστωτική, λόγω καθυστερημένης - μετά την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος - έκδοσης της διορθωμένης βεβαίωσης αποδοχών από τον φορέα εργοδοσίας, γεγονός ανυπαίτιο, έκτακτο και απρόβλεπτο για τον φορολογούμενο. Κατόπιν των ανωτέρω και στα πλαίσια της αρχής της χρηστής διοίκησης, ο προβαλλόμενος λόγος και ισχυρισμός του προσφεύγοντος γίνεται αποδεκτός".

Έχουν προηγηθεί άλλες πέντε αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών για διαγραφή φορολογικών προστίμων. Αφορούσαν την επιβολή προστίμου για εκπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που επιβλήθηκαν για:

-αλλαγή στοιχείων προστατευόμενου μέλους
-διόρθωση Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης
-διαγραφή συζύγου λόγω διάστασης
-διόρθωση αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN)
-διόρθωση δεδομένων εισοδήματος λόγω καθυστερημένης έκδοσης βεβαίωσης αποδοχών από τον εργοδότη του φορολογούμενου

Πηγή: capital.gr (ΔΕ, 12/3/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: