Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Πόσα ζητούν οι τράπεζες για αναστολή του πλειστηριασμού


Τα σκούρα έχουν βρει οι στρατηγικοί κακοπληρωτές μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των οφειλετών που ζητούν τη ρύθμιση των χρεών τους για να μη χάσουν την περιουσία τους.

Οι τράπεζες ωστόσο, στο παρά πέντε της εκποίησης στο ειρηνοδικείο των εξασφαλίσεων που διαθέτουν, γνωρίζουν ότι έχουν το πάνω χέρι και κάνουν τη ζωή των υπερήμερων πελατών τους δύσκολη, για να πετύχουν τον καλύτερο δυνατό διακανονισμό για τα... ταμεία τους.

Συγκεκριμένα, η «ταρίφα» για να μη βγει στο σφυρί η περιουσία του δανειολήπτη κυμαίνεται μεταξύ 5% και 10% της τιμής πρώτης προσφοράς, της εμπορικής δηλαδή αξίας του ακινήτου. Μόνο, εφόσον καταβληθεί εφάπαξ και εξ ολοκλήρου αυτό το ποσό, αναστέλλεται προσωρινά η ρευστοποίηση και η τράπεζα ξεκινά συζητήσεις για τον τρόπο εξόφλησης της εναπομένουσας οφειλής.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, υποχρεώνει τον οφειλέτη σε εξονυχιστικό έλεγχο για να αποκτήσει την πλήρη εικόνα της οικονομικής του κατάστασης και υποβάλλει πρόταση ρύθμισης της μορφής «take it or leave it».



Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που ο ρυθμισμένος οφειλέτης παρουσιάσει εκ νέου καθυστέρηση στην πληρωμή των δόσεων που θα συμφωνηθούν. Από τη στιγμή που θα το αποφασίσει η τράπεζα, ο πλειστηριασμός ξεπαγώνει και η συνεδρίαση του Ειρηνοδικείου για την εκποίηση των εξασφαλίσεων πραγματοποιείται εντός διμήνου.

Σημαντική είναι και η αύξηση του αριθμού των δανειοληπτών που προσεγγίζουν τις τράπεζες για μια ρύθμιση, ακόμα και αν δεν το ακίνητό τους δεν έχει πάρει τον δρόμο για το ειρηνοδικείο. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, πρόκειται για οφειλέτες που ναι μεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ωστόσο παρέμεναν εξαφανισμένοι, παρά τις συνεχείς οχλήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πλέον, υπό τον φόβο των πλειστηριασμών, προσέρχονται μόνοι τους στα καταστήματα των τραπεζών, ζητώντας πληροφορίες για το πώς μπορούν να ρυθμίσουν το χρέος τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο ο αριθμός των δανείων που ρυθμίζεται έχει αυξηθεί κατά 20%, ως αποτέλεσμα της παραπάνω τάσης.

(ΔΕ, 12/3/18)


Financial & Law:
Ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642


Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: