Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Κατακόρυφη αύξηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων φέρνουν οι νέες αντικειμενικές


Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, τα συμβολαιογραφικά γραφεία έχουν πάρει «φωτιά» και η αιτία δεν είναι οι πλειστηριασμοί. Οι μεταβιβάσεις ακινήτων εμφανίζουν κατακόρυφη αύξηση από τις αρχές του έτους με τους φορολογούμενους να επιχειρούν να προλάβουν τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες φέρνουν αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων κατά τις μεταβιβάσεις.

Στοιχεία τα οποία προκύπτουν από τα δεδομένα του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων δείχνουν ότι μόνο στο Δήμο Αθηναίων από τις αρχές Μαρτίου έως σήμερα έχουν γίνει 232 μεταβιβάσεις. Αν η αναζήτηση επεκταθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου οι μεταβιβάσεις αυξάνονται σε 500 και από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχουν γίνει 702 μεταβιβάσεις.

Στη διάρκεια του 2017, στην ίδια περιοχή αναζήτησης- στο Δήμο Αθηναίων- οι μεταβιβάσεις ακινήτων ήταν μόλις 339!

Από τα στοιχεία των συμβολαίων που έχουν περιληφθεί στο Μητρώο ξεχωρίζουν ορισμένες ακραίες περιπτώσεις. Η πρώτη, αφορά μεταβίβαση επαγγελματικής στέγης 226,59 τετραγωνικών μέτρων με έτος κατασκευής 2007 σε περιοχή της Αθήνας με τιμή ζώνης 1.250 ευρώ ανά τετραγωνικό. Το συμβόλαιο μεταβίβασης αφορά σε πώληση έναντι 0,30 ευρώ! Είτε πρόκειται για λάθος, είτε για… πολύ συμβολικό τίμημα.

Την ίδια ημέρα (στο Μητρώο εμφανίζεται ως ημερομηνία σύνταξης συμβολαίου η 6η Μαρτίου 2018) έγινε μία ακόμα αγοραπωλησία επαγγελματικής στέγης 122,38 τ.μ, με παρεμφερή χαρακτηριστικά (τιμή ζώνης 1.250 ευρώ για ακίνητο του 2007) με τιμή 0,12 ευρώ!



Η δεύτερη «ακραία» περίπτωση έρχεται να υποδείξει ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι εμπορικές αξίες είναι πολύ κοντά στις εμπορικές. Διαμέρισμα, πάντα στο δήμο Αθηναίων, 265,42 τετραγωνικών μέτρων κατασκευής του 1937 με τιμή ζώνης 5.800 ευρώ ανά τετραγωνικό πωλήθηκε έναντι 1,1 εκατ. ευρώ. Τα μεγάλα συμβόλαια μετριούνται στα δάχτυλα, ενώ οι μεταβιβάσεις στη ζώνη 5.000-20.000 ευρώ (πραγματικές ή εικονικές) δίνουν και παίρνουν από τις αρχές του έτους κυρίως για παλαιά ακίνητα (του 1960-70).

Η κινητικότητα στην κτηματαγορά, σύμφωνα με πληροφορίες, συνδέεται άμεσα με την επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και την προσπάθεια των φορολογούμενων να προλάβουν επιβαρύνσεις σε περιοχές όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανόδου των τιμών.

Την περασμένη Πέμπτη οι εκτιμητές ακινήτων παρέδωσαν τις εισηγήσεις αναπροσαρμοσμένων τιμών ακινήτων στο υπουργείο Οικονομικών και όπως δήλωσε η αρμόδια υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου σε ένα ποσοστό 60% ή 6.070 ζώνες τα στοιχεία δείχνουν αυξήσεις ενώ σε ένα ποσοστό 23% ή 2.300 περιοχές οι εισηγήσεις αφορούν σε μειώσεις.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα και πληροφορίες, σε επίπεδο εισηγήσεων, μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες προκύπτουν κυρίως για περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Θράκης και τρεις στις δέκα περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.

Οι αυξήσεις από την άλλη πλευρά αφορούν σε σχεδόν τριπλάσιες περιοχές. Μετρό και Airbnb έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών που φτάνουν έως και το 50% (αν και η γενική τάση αφορά σε αυξομειώσεις έως 20%) σε περιοχές της Αττικής όπως το Κουκάκι και τα Πετράλωνα, το Ελληνικό, η Αγία Παρασκευή, ο Χολαργός και το Αιγάλεω.

Για περιοχές του Κέντρου οι εκτιμητές προτείνουν αυξήσεις 10%, για τη Γλυφάδα αύξηση 15%, για ορισμένα σημεία της Ηρώδου Αττικού και του Λαιμού οι εισηγήσεις αφορούν αυξήσεις ακόμα και 70% ενώ αντίθετα στην Πατησίων οι εισηγήσεις αφορούν μείωση έως και 25% ενώ για τη Φιλοθέη μείωση έως και 20%.

Μετά τις εισηγήσεις των εκτιμητών, υπουργική απόφαση έχει φροντίσει ήδη για τη στελέχωση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής ώστε να διορθωθούν άμεσα τυχόν στρεβλώσεις. Μετά το Πάσχα αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, η οποία θα έχει και τον τελευταίο λόγο ενώ είναι δεδομένο ότι οι νέες τιμές θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018, τουλάχιστον για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Προκειμένου να αποφευχθεί ταλαιπωρία των φορολογουμένων, για μεταβιβάσεις ακινήτων η ημερομηνία ενεργοποίησης των νέων τιμών θα είναι μεταγενέστερη, με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Πηγή: euro2day.gr (ΔΕ, 26/3/18)


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!