Μείωση των ακάλυπτων επιταγών στο πεντάμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 19,2% η ανεργία στο α΄ τρίμηνο * ΟΔΔΗΧ: Αντλήθηκαν €812,5 εκατ. από δημοπρασία 12μηνων εντόκων με επιτόκιο 0,47% * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Μάιο * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

16/3/18

Τι θα προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη


Οι δικαστές έδειξαν τον δρόμο. «Κούρεψαν» γενναία τα δάνεια όσων ζήτησαν την προστασία του νόμου Κατσέλη και είχαν πραγματικά αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων τους. Τώρα οι τράπεζες ακολουθούν τον ίδιο δρόμο.

Και θα προτείνουν στους δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη ρυθμίσεις ανάλογες με τις δικαστικές αποφάσεις. Δηλαδή «κούρεμα» και χαμηλές δόσεις. Πρόκειται για 250.000 με 270.000 υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Οι δανειολήπτες είναι φορτωμένοι με «κόκκινα» δάνεια της τάξης των 17 δισ. ευρώ.

Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες το επόμενο διάστημα θα κληθούν από τις τράπεζες να διακανονίσουν τις οφειλές τους «όπως θα έκανε το δικαστήριο».

Εννοείται ότι από τις ρυθμίσεις αυτές θα αποκλειστούν οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, το ποσοστό τους υπολογίζεται στο 20% με 25%, δηλαδή θα εξαιρεθούν περί τις 50.000 υποθέσεις.Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας υπό τον κ. Δραγασάκη, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών και της Ένωσης Τραπεζών με θέμα τα «κόκκινα» δάνεια.

Στη συνάντηση αυτή επισημάνθηκε η ανάγκη να «τρέξουν» γρήγορα οι τροποποιήσεις στο νόμο Κατσέλη και ότι οι αλλαγές θα πρέπει να εστιάσουν και στον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Κυβέρνηση και τραπεζίτες συμφώνησαν πως πρέπει να δράσουν άμεσα. Θα προχωρήσουν λοιπόν σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως είναι για παράδειγμα η άρση του τραπεζικού απορρήτου και να έχουν οι τράπεζες τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν μεταξύ τους στοιχεία για την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι 250.000 με 270.000 δανειολήπτες έχουν υπαχθεί ή θα ζητήσουν άμεσα την προστασία του νόμου. Από αυτούς το 85% έχουν καθυστερούμενες οφειλές σε περισσότερες από 1 τράπεζες και το 15% έχει έκθεση σε μία μόνο τράπεζα.

Συμφωνήθηκε λοιπόν από τους τραπεζίτες να κατεβάσουν ενιαίο πακέτο με ελκυστικές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες που ζητούν την προστασία του νόμου.

Έτσι θα προτείνουν στους δανειολήπτες:

• Γενναίο «κούρεμα» της οφειλής για τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις

• Σημαντική μείωση στις δόσεις των στεγαστικών και «κούρεμα» σε βάθος χρόνου, αφού ο δανειολήπτης τηρήσει τη ρύθμιση.

Προϋπόθεση είναι οι ρυθμίσεις να είναι απολύτως συμβατές με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη -και μάλιστα σε βάθος χρόνου-, ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετεί την οφειλή του.

Όταν τώρα ένας δανειολήπτης έχει «κόκκινα» ανοίγματα σε περισσότερες από μία τράπεζες, τότε οι τράπεζες θα συνεργάζονται μεταξύ τους για να είναι η πρόταση ρύθμισης ρεαλιστική. Επικεφαλής θα αναλαμβάνει η τράπεζα στην οποία έχει ο δανειολήπτης στεγαστικό.

Πηγή: mononews.gr (ΠΑ, 16/3/18)


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642

Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!