ΥΠΟΙΚ: Παράταση έως τις 15 Ιανουαρίου για τον επαγγελματικό λογαριασμό * Αποφυλακίζεται ο Ριχάρδος * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,3% η ανεργία το τρίτο τρίμηνο του 2018 * Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί * 2,621 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους σε ιδιώτες τον Οκτώβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν 12,3% οι άδειες κυκλοφορίας οχημάτων τον Νοέμβριο

15/3/18

Τι συνέπειες θα έχουν όσοι δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα των τραπεζών για ρύθμιση των δανείων τους


Επιστολές και ενημερώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει να λαμβάνουν περισσότεροι από 400.000 δανειολήπτες που έχουν κόκκινα (μη εξυπηρετούμενα) καταναλωτικά δάνεια σε τράπεζες. Τα τραπεζικά ιδρύματα καλούν τους δανειολήπτες να προσέλθουν για να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους την οφειλή τους.

Μάλιστα το δέλεαρ είναι ένα γενναίο κούρεμα δανείου που υπόσχονται οι τράπεζες και αγγίζει ακόμη και το 90%.

Ωστόσο, πρόκειται, σύμφωνα με τον τραπεζικό κλάδο, για το last call προς τους δανειολήπτες ενώ όσοι δεν προσέλθουν θα είναι αντιμέτωποι με την πώληση του δανείου του σε fund.

Γράμμα από την τράπεζα λαμβάνουν αυτές τις μέρες περισσότεροι από 400.000 δανειολήπτες με καταναλωτικά δάνεια οι οποίοι δεν τα εξυπηρετούν.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες του οικονομικού ρεπορτάζ, το κούρεμα που προτείνουν οι τράπεζες για τα δάνεια χωρίς εξασφάλιση ξεκινάει από το 70% του αρχικού κεφαλαίου και φτάνει πάνω από 90%. Ωστόσο η πρόταση των τραπεζών δεν προβλέπει ρύθμιση του δανείου με τη μορφή σταδιακής εξόφλησης, αλλά κούρεμα και εξόφληση εφάπαξ.Τι συνέπειες θα έχουν όσοι δεν ανταποκριθούν

Όσα δάνεια δεν ρυθμιστούν, θα πωληθούν ως μέρος ευρύτερων χαρτοφυλακίων σε funds. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα μεταβιβάζει το δάνειο και «λύνει» τη σχέση με τον δανειολήπτη. Πλέον ο δανειολήπτης δεν έχει να κάνει με την τράπεζα αλλά με την εταιρεία διαχείρισης που αγόρασε το δάνειο του.

Όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο θα δεχθεί ενοχλήσεις προκειμένου να κληθεί να συμφωνήσει τον τρόπο αποπληρωμής του δανείου του.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες είναι ότι το fund αγόρασε πολύ χαμηλά το δάνειο και στοχεύει σε υψηλή απόδοση. Τα funds θα προχωρήσουν σε «κούρεμα» ειδικά αν διαπιστώσουν με τους μηχανισμούς τους ότι ο οφειλέτης δεν έχει καμία δυνατότητα να αποπληρώσει ακέραια την οφειλή.

Το ερώτημα είναι βέβαια αν θα δώσουν κούρεμα μεγαλύτερο από αυτό της τράπεζας η όχι. Αυτό ο δανειολήπτης δεν μπορεί να το γνωρίζει από πριν, καθώς δεν αποκλείεται ορισμένοι να περιμένουν κούρεμα μεγαλύτερο από το 90% που δίνουν οι τράπεζες και τελικά να βγουν χαμένοι.

Πάντως αν οι δανειολήπτες έχουν ακίνητη περιουσία είναι πιθανόν ότι βρεθούν αντιμέτωποι με τους κινδύνους των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.

(ΠE, 15/3/18)


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642

Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!