Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης ενόψει Πάσχα * 1,66 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου τον Φεβρουάριο * Εργάνη: 43.373 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο * Στο 1% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο * ΤτΕ: 1,85 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 3μηνου * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,5% η ανεργία τον Ιανουάριο * Μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 75 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο

29/3/18

Πώς θα λειτουργεί η χρηματοδοτική πλατφόρμα ΤΑΝΕΟ


Σε καλές και υποσχόμενες, μεσαίες κυρίως, επιχειρήσεις όλων των κλάδων θα εστιάσει τη χρηματοδοτική της προσοχή η κοινή επενδυτική πλατφόρμα που συνέστησαν χθες το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) και το κρατικό επενδυτικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mubadala Investment Co.

Με αρχικά κεφάλαια της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα ενισχυθούν σε πρώτη φάση πολλές δεκάδες ελληνικών δυναμικών επιχειρήσεων, που σήμερα, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης των προηγούμενων χρόνων, έχουν ανάγκη από άμεση ρευστότητα.

Ειδικότερα, η σχετική συμφωνία που υπεγράφη χθες στο Άμπου Ντάμπι από τον Αντώνη Γεωργακάκη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΝΕΟ, και τον Khaldoon Khalifa Al Mubarak, διευθύνοντα σύμβουλο της Mubadala, προβλέπει τη δημιουργία επενδυτικής πλατφόρμας στην οποία οι δύο πλευρές θα συμμετάσχουν με το ποσό των 200 εκατ. ευρώ (σ.σ. έκαστη). Τα κεφάλαια της ελληνικής πλευράς θα προέλθουν από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), το οποίο είναι η μητρική του ΤΑΝΕΟ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Η συμφωνία έχει διετή ορίζοντα και βάσει αυτής, έως το τέλος της, θα πρέπει να έχουν διατεθεί τα 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρουν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, το ποσό αυτό σίγουρα θα εξαντληθεί νωρίτερα και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προστεθούν και επιπλέον πόροι. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, κάτι ανάλογο έγινε στη Γαλλία, όπου αντίστοιχη συμφωνία συνεπένδυσης ξεκίνησε από τα 300 εκατ. ευρώ και ήδη οι πόροι έχουν αγγίξει το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, μετά το πέρας της διετίας, η συμφωνία μπορεί να επεκταθεί ή να δημιουργηθεί μετά των δύο πλευρών ένα fund καθώς, όπως διευκρινίζουν, το κοινό αυτό εγχείρημα δεν είναι fund αλλά επενδυτική πλατφόρμα.Πώς θα λειτουργεί
«Σημείο επαφής» της επενδυτικής πλατφόρμας με τις ελληνικές επιχειρήσεις θα αποτελεί το ΤΑΝΕΟ. Το Ταμείο θα δέχεται αιτήσεις χρηματοδότησης ή θα αναζητεί αυτό οντότητες στις οποίες μπορεί να γίνει συνεπένδυση. Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση προϋποθέτει την είσοδο των επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης. Εφόσον το ΤΑΝΕΟ προχωρά στην αξιολόγηση των επιχειρηματικών προτάσεων και των προοπτικών, σε συνεργασία με τη Mubadala, θα συναποφασίζει το αν θα προχωρήσουν στη χρηματοδότηση μιας επιχείρησης και το ύψος (της χρηματοδότησης).

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, δεν έχει τεθεί όριο ως προς το ποσό χρηματοδότησης, ούτε ως προς τον χρόνο παραμονής των χρηματοδοτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ενισχυόμενης εταιρείας, ενώ ως προς τον χρόνο λειτουργίας της επενδυτικής πλατφόρμας, επισημαίνουν ότι αυτό θα γίνει άμεσα, καθώς οι πάσης φύσεως εκκρεμότητες που απομένουν για την ενεργοποίησή τους είναι ελάχιστες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ενεργοποίηση της εν λόγω επενδυτικής πλατφόρμας σε συνδυασμό με το Equi Fund και το ΕΤΕΑΝ, δημιουργούν μια ισχυρή εναλλακτική μη τραπεζική δομή χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων. Υπενθυμίζουμε ότι το εν λειτουργία Equi Fund έχει ήδη δεσμευμένους πόρους άνω των 500 εκατ. ευρώ, με την προοπτική να φθάσουν στο 1 δισ. ευρώ, ενώ το ΕΤΕΑΝ μπορεί να κινητοποιήσει πόρους άνω του 1,2 δισ. ευρώ.

Πηγή: euro2day.gr (ΠΕ, 29/3/18)


Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!