Εκτός λειτουργίας το σύστημα για τα ραντεβού με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ * ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν στους 959.438 οι άνεργοι τον Ιούλιο * Πλεόνασμα 210 εκατ. ευρώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούνιο * Στα 345,4 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος το πρώτο εξάμηνο * Χάθηκαν 10.102 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο * Προϋπολογισμός: Στα 2 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα α' εξαμήνου

8/3/18

Αυθαίρετα θα μπορούν να αγοράζουν οι καταπατητές του Δημοσίου


Τη δυνατότητα εξαγοράς αυθαιρέτων ακινήτων θα δώσει σε καταπατητές του Δημοσίου η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας Θεοπίστης Πέρκα συστάθηκε ομάδα εργασίας που αποτελείται από δέκα άτομα, η οποία θα διατυπώσει προτάσεις σχετικά με τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου.

Όπως αναφέρει η απόφαση, «έργο της ομάδας εργασίας είναι ο προσδιορισμός των όρων και των προϋποθέσεων της δυνατότητας εξαγοράς από τους αυθαίρετους καταπατητές των αυθαιρέτως κατεχομένων ακινήτων του Δημοσίου προκειμένου να εξασφαλιστεί η οριστική επίλυση του σχετικού προβλήματος και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον».Να σημειωθεί πως η έλλειψη κτηματολογίου και δασικών χαρτών καθιστούν σήμερα άγνωστο τον αριθμό των καταπατημένων και κατεχόμενων ακινήτων. Κάποιοι τοποθετούν σε 50.000 τα ακίνητα ιδιοκτησίας του Δημοσίου τα οποία έχουν καταληφθεί και καταπατηθεί από ιδιώτες, είτε εν γνώσει τους είτε εν αγνοία.

Το Δημόσιο στο παρελθόν έχει δώσει με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις το δικαίωμα εξαγοράς των ακινήτων αυτών, ωστόσο οι προσπάθειες ναυαγούσαν διότι τα κριτήρια που έβαζε το υπουργείο Οικονομικών ήταν ανεπαρκή και μη ρεαλιστικά.

Πάντως ανεξαρτήτως κινήτρων οι όροι που θα εισαγάγει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας θα θέτουν όρια στο εμβαδόν των καταπατημένων ακινήτων, αποκλείοντας τους μεγάλο-καταπατητές, ενώ θα δίνουν τη δυνατότητα απόκτησης του ακινήτου σε πραγματικές αξίες, ήτοι χωρίς μεγάλες εκπτώσεις που θα επιβράβευαν την παράνομη κατοχή.

Πηγή: insider.gr (ΠΕ, 8/3/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: