Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Εξοικονομώ Κατ' Οίκον ΙΙ: Συνεχίζονται τα προβλήματα με τις αιτήσεις (upd)

Με την υπομονή και τα νεύρα των ενδιαφερομένων προς ένταξη στο νέο Εξοικονομώ Κατ' Οίκον συνεχίζει να παίζει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που κανονικά θα άνοιγε από σήμερα το πρωί στις 8:00, για κάποιες περιφέρειες της χώρας.

Ετσι, έπειτα από τρεις αναβολές, την αλλαγή του τρόπου υποβολής των αιτήσεων και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι όλα τα τεχνικά προβλήματα έχουν επιλυθεί, όσοι προσπαθούν από το πρωί να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «exoikonomisi.ypen.gr», για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» συνήθως πέφτουν επάνω σε... τοίχο, καθώς η πλατφόρμα δεν ανοίγει καθόλου ή καθυστερεί.



Την ίδια κατάσταση είχαν βιώσει και τις προηγούμενες μέρες όσοι έμπαιναν για να κάνουν υποβολή αίτησης, λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος, όπως έλεγε το υπουργείο Ενέργειας, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να ανακοινώσει αυτό που από την αρχή του πρότειναν οι μηχανικοί: το τμηματικό άνοιγμα του συστήματος ανά περιφέρειες, σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο newmoney.gr, μηχανικός από τη Μακεδονία, που επικοινώνησε αγανακτισμένος, μάλλον θα έπρεπε να το κάνουν ανά... χωριό και όχι ανά περιφέρεια, αφού τα προβλήματα συνεχίζονται.

"Ομαλά"!
Δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενοι "επισκέφθηκαν", από νωρίς το πρωί, την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτησης για επιδότηση από το πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ", σύμφωνα με όσα είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Η διαδικασία διεξάγεται ομαλά, από νωρίς το πρωί, και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα "είχαν δημιουργήσει ταυτότητες στο σύστημα πάνω από 5.000 χρήστες, δηλαδή πολίτες που ζητούν να ενταχθούν στο 'Εξοικονομώ κατ' Οίκον' και, ήδη, είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία, δηλαδή είχαν πάρει πρωτόκολλο προτεραιότητας πάνω από 500 άτομα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βερροιόπουλος.

Νέα επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός σχετικά με τα επίμονα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος «εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ».

Σε μία προσπάθεια, όπως επισημαίνει, να επιλυθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται και να αποφευχθεί το αίσθημα αδικίας σε όσους αδυνατούν να υποβάλουν αίτηση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ προτείνει στον υπουργό εκ νέου αναβολή του προγράμματος, με παράλληλο άνοιγμα της πλατφόρμας σε δοκιμαστική λειτουργία, έως την οριστική επίλυση των τεχνικών προβλημάτων, ενώ παράλληλα επαναφέρει τις 11 προτάσεις του για την καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος που έκανε την περασμένη εβδομάδα, προ της απόφασης του Υπουργού ΠΕΝ για «πάγωμα» της διαδικασίας.

«Τα προβλήματα με το πληροφοριακό σύστημα του νέου «εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ» συνεχίζονται και σήμερα. Ζητώ από τον υπουργό ΠΕΝ, όπως την προηγούμενη εβδομάδα αποδέχθηκε την πρόταση μας για αναβολή, μόλις αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο με την υπάρχουσα κατάσταση, να εξετάσει και σήμερα τις προτάσεις που του κάνουμε: εκ νέου αναβολή και δοκιμαστική περίοδος» αναφέρει ο κ. Στασινός, επισημαίνοντας ότι είναι η μόνη λύση που θα αποκαταστήσει το αίσθημα αδικίας, που ήδη υπάρχει και τον εκνευρισμό που επικρατεί.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ η ηλεκτρονική πλατφόρμα ενεργοποιείται στις 8 το πρωί, τμηματικά από σήμερα, ως εξής:

-Δευτέρα 19 Μαρτίου: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα.
-Δευτέρα 26 Μαρτίου: Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη.
-Δευτέρα 2 Απριλίου: Αττική, Νότιο Αιγαίο.

Το πρόγραμμα παρέχει επιδοτήσεις έως 70 %, ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση, για την υλοποίηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας ενώ για το υπόλοιπο ποσό υπάρχει η δυνατότητα (αλλά όχι η υποχρέωση) λήψης άτοκου τραπεζικού δανείου.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό επιδότησης ξεκινάει από 60% για χαμηλά εισοδήματα και συγκεκριμένα έως 10.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και 20.000 ευρώ οικογενειακό (προσαυξημένο κατά 5% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο) και κλιμακώνεται μειούμενο έως 25% για ατομικό εισόδημα έως 35.000 ευρώ και οικογενειακό 45.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 5% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο). Για εισοδήματα από 35.000 έως 40.000 (ατομικό) ή 45.000 έως 50.000 οικογενειακό, το πρόγραμμα δεν προβλέπει επιχορήγηση, αλλά δάνειο στο 100% του επιλέξιμου ποσού και επιδότηση επιτοκίου.

Το πρόγραμμα συνδυάζει επιδότηση και δυνατότητα δανεισμού με επιδότηση επιτοκίου, μέσω του οποίου καλύπτεται το υπόλοιπο ποσοστό έως το 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων.

Οι παρεμβάσεις, που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του ενεργειακού επιθεωρητή. Επιλέξιμες παρεμβάσεις είναι οι εξής:

-Αντικατάσταση κουφωμάτων.
-Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.
-Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
-Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

(ΔΕ, 19/3/18)


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!