Εργάνη: Χάθηκαν 22.333 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο * Χωρίς ΗΣΑΠ 11:00-14:00 την Πέμπτη 21/2 λόγω στάσης εργασίας * Πρωτογενές πλεόνασμα 603 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο * Νέοι απλήρωτοι φόροι 1,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο * Στο 0,4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,5% η ανεργία τον Νοέμβριο * 2,039 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες * Αύξηση 15,7% στις ελληνικές εξαγωγές το 2018

3/3/18

Πώς θα γλιτώσουν τα πρόστιμα όσοι επαγγελματίες έκλεισαν τα βιβλία τους


Μπροστά σε τεράστιες επιβαρύνσεις αναμένεται να βρεθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι εκτός από τις διπλές ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν, θα έχουν και τον βραχνά των υπέρογκων προστίμων.

Όσα πρέπει να ξέρουν για τα πρόστιμα που έρχονται, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που σταμάτησαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και έχουν κλείσει τα βιβλία τους, τη στιγμή που έχουν να αντιμετωπίσουν τον ΕΦΚΑ που τούς επιβάλλει μεγάλα πρόστιμα -6%- κάθε χρόνο επί των συνολικών οφειλών που είχαν στον πρώην ΟΑΕΕ. Η συγκεκριμένη κατηγορία που δεν είχε χρήματα να πληρώσει το ταμείο της, ξαφνικά επιβαρύνεται με νέα απίστευτα ποσά- πρόστιμα. Και μάλιστα λόγω αυτών των οφειλών δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.Μεγάλη προσοχή για όσους βγαίνουν στη σύνταξη
Τρέχουν και δεν φτάνουν όσοι δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ακόμα και αν έχουν ξεπεράσει το 67ο έτος τους και, παράλληλα, έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης, και μάλιστα όχι στον τέως ΟΑΕΕ, αλλά στο… ΙΚΑ. Και αυτό εξαιτίας του αποκλεισμού τους από τη σύνταξη επειδή χρωστούν πολλά χρήματα στον τέως ΟΑΕΕ, και λόγω των προσαυξήσεων, οι οποίες συνεχίζονται αμείωτα ακόμα και αφού «έκλεισαν τα βιβλία τους». Έτσι, οι αυτοαπασχολούμενοι «τιμωρούνται» από το ασφαλιστικό σύστημα όχι μόνο ενόσω ασκούν δραστηριότητα –με τις γιγάντιες εισφορές τις οποίες καλούνται να πληρώνουν κάθε μήνα–, αλλά και αφού τη σταματήσουν. Απόδειξη ότι είναι παραμένουν χρεωμένοι, και μάλιστα υπέρογκα (λόγω αυθαίρετων προσαυξήσεων), ακόμα και όταν δεν έχουν πλέον κανένα απολύτως έσοδο από επιχειρηματική δραστηριότητα. Με τις συνολικές οφειλές (κύριες οφειλές συν προσαυξήσεις-πρόστιμα) των τέως αυτοαπασχολουμένων να εκτινάσσονται –ακόμα και μετά τον τερματισμό της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους–, μπλοκάρεται ο δρόμος τους για τη σύνταξη.

Τι γίνεται με όσους είναι πάνω από 67 ετών
Και αυτό, ακόμα και αν οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είναι πλέον υπερήλικες, δηλαδή έχουν ξεπεράσει τα 67 έτη τους και, παράλληλα, τηρούν όλες τις άλλες νόμιμες προϋποθέσεις για να πάρουν τουλάχιστον την εθνική σύνταξη των 346 ευρώ/μήνα από την ασφάλιση τους ως μισθωτοί, δηλαδή έχουν κλείσει τα 67 έτη τους και έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια ασφάλισης στο ΙΚΑ.Το ιδιαίτερα εντυπωσιακό, επίσης, είναι πως ένα μεγάλο μέρος της οφειλής τους προς τον τέως ΟΑΕΕ προκύπτει από τον ανατοκισμό με 6% κάθε χρόνο των συνολικών οφειλών τους, ακόμα και αφού σταμάτησαν κάθε ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα, μαζί και την ασφάλισή τους στον τέως ΟΑΕΕ.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι απανωτές προσαυξήσεις αυτές επί των κύριων οφειλών προς τον τέως ΟΑΕΕ οδηγούν στο να φτάσουν οι συνολικές οφειλές (κύρια οφειλή συν προσαυξήσεις) πολύ πάνω από το «πλαφόν» των 20.000 ευρώ. Έτσι, οι οφειλές αυτές δεν μπορούν να εξοφληθούν μέσω της ρύθμισης των έως 40 παρακρατήσεων σε ισόποσες μηνιαίες καταβολές σύνταξης στους οφειλέτες τέως επαγγελματίες. Το μόνο που μπορούν να κάνουν σε αυτή την περίπτωση οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είναι να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό των συνολικών οφειλών, που ξεπερνά τα 20.000 ευρώ και, έπειτα, να ρυθμίσουν σε 40 δόσεις τις οφειλές των 20.000 ευρώ.

Πηγή: newsbomb.gr (ΣΑ, 3/3/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: