Εργάνη: Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων στο 5μηνο * Πρωτογενές πλεόνασμα 918 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος 2019 * Μείωση των ακάλυπτων επιταγών στο πεντάμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 19,2% η ανεργία στο α΄ τρίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Μάιο * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

20/3/18

Ξανά εκτός λειτουργίας η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» (upd)


Εκτός λειτουργίας βρίσκεται από το πρωί η σελίδα και η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον», δεύτερη μέρα της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής των νοικοκυριών με κατοικίες στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας, όπως αυτή προέκυψε μετά τις αποφάσεις της προηγούμενης εβδομάδας για υποβολή αιτήσεων με... δόσεις.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση exoikonomisi.ypen.gr δεν είναι καν ορατή στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών που θέλουν να συμπληρώσουν τις αιτήσεις και να στείλουν τα δικαιολογητικά για τη διεκδίκηση των ενισχύσεων ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών. Η πλατφόρμα και χθες αντιμετώπιζε προβλήματα, κοινώς... σερνόταν, με τους δικαιούχους που επιχειρούσαν να μπουν να έρχονται αντιμέτωποι με το μήνυμα: «Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας παρακαλούμε δοκιμάστε να συνδεθείτε αργότερα».

Με προβλήματα άνοιξε χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» για τους κατοίκους της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Δυτικής Ελλάδας. Το άνοιγμα της πλατφόρμας περιοδικά για τις διαφορετικές περιφέρειες της χώρας και οι τεχνικές αναβαθμίσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας επέτρεψαν τον περιορισμό των προβλημάτων, αλλά όχι την εξάλειψή τους.

Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση προήλθε από πολύ μικρότερο αριθμό ενδιαφερομένων, σημαντικές ήταν οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν και χθες, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, ο οποίος με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος ζήτησε νέα αναβολή για την ενεργοποίηση της πλατφόρμας. Ο κ. Στασινός επισημαίνει ότι, ενώ το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» είναι ένα πρόγραμμα με σειρά χρονικής προτεραιότητας, κάποιοι ευνοούνται και κάποιοι αποκλείονται από την πρόσβαση στο πρόγραμμα εξαιτίας των δυσλειτουργιών της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Προκειμένου, όπως σημειώνεται, να αρθούν άμεσα τα προβλήματα που εκ νέου δημιουργούνται και να μην υπάρχουν υποψίες αδικίας, ο κ. Στασινός ζητεί «να υπάρξει αναβολή έναρξης του προγράμματος και να προβλεφθεί περίοδος δοκιμαστικής χρήσης του πληροφοριακού συστήματος σε πραγματικές συνθήκες, ώστε αφενός να επιλυθούν όλες οι αδυναμίες και αστοχίες και αφετέρου να εξοικειωθούν όλοι με τη νέα πλατφόρμα».

Αντίθετη είναι η εικόνα που μεταφέρεται πάντως από το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε σχετική ανακοίνωση του οποίου σημειώνεται ότι «οι όποιες καθυστερήσεις ανέκυψαν χθες στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αντιμετωπίστηκαν». Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, πάνω από 14.000 ενδιαφερόμενοι ξεκίνησαν να καταχωρίζουν στοιχεία, από αυτούς 6.500 βρίσκονται στο τελικό στάδιο και ήδη περί τις 500 αιτήσεις έχουν ήδη πρωτοκολληθεί. Οι πρώτοι αριθμοί χορηγήθηκαν χθες, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, και αφορούν αποκλειστικά τις περιφέρειες για τις οποίες έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, «η ροή των αιτούντων τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κινηθεί σε φυσιολογικό πλαίσιο και η ηλεκτρονική πλατφόρμα να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά», διαβεβαιώνει το υπουργείο.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα θα ανοίξει την προσεχή εβδομάδα για τις περιφέρειες της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Δυτικής Μακεδονίας, του Ιονίου, του Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης, ενώ στις 2 Απριλίου η εφαρμογή θα ανοίξει για την Αττική και το Νότιο Αιγαίο.Το πρόγραμμα παρέχει επιδοτήσεις έως 70 %, ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση, για την υλοποίηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας ενώ για το υπόλοιπο ποσό υπάρχει η δυνατότητα (αλλά όχι η υποχρέωση) λήψης άτοκου τραπεζικού δανείου.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό επιδότησης ξεκινάει από 60% για χαμηλά εισοδήματα και συγκεκριμένα έως 10.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και 20.000 ευρώ οικογενειακό (προσαυξημένο κατά 5% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο) και κλιμακώνεται μειούμενο έως 25% για ατομικό εισόδημα έως 35.000 ευρώ και οικογενειακό 45.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 5% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο). Για εισοδήματα από 35.000 έως 40.000 (ατομικό) ή 45.000 έως 50.000 οικογενειακό, το πρόγραμμα δεν προβλέπει επιχορήγηση, αλλά δάνειο στο 100% του επιλέξιμου ποσού και επιδότηση επιτοκίου.

Το πρόγραμμα συνδυάζει επιδότηση και δυνατότητα δανεισμού με επιδότηση επιτοκίου, μέσω του οποίου καλύπτεται το υπόλοιπο ποσοστό έως το 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων.

Οι παρεμβάσεις, που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του ενεργειακού επιθεωρητή. Επιλέξιμες παρεμβάσεις είναι οι εξής:

-Αντικατάσταση κουφωμάτων.
-Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.
-Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
-Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για το "Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ"

(ΤΡ, 20/3/18)


Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!