ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κατά 50.700 οι άνεργοι τον Φεβρουάριο * ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα 838 εκατ. στο α' δίμηνο * ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο δ' τρίμηνο του 2018 * Πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο * Εργάνη: 27.840 νέες θέσεις απασχόλησης τον Φεβρουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,7% αυξήθηκε η ανεργία στο δ΄ τρίμηνο * Θερινή ώρα (+1) από την Κυριακή 31 Μαρτίου

13/3/18

Κλιμακωτά πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία


Πριν από το Πάσχα αναμένεται να καταθέσει η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου το νέο νομοσχέδιο για την αλλαγή της αρχιτεκτονικής υποβολής προστίμων για την αδήλωτη εργασία.

Η κυρία Αχτσιόγλου ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) χθες, στο πλαίσιο συνάντησης για την επεκτασιμότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού της διαιτησίας και, φυσικά, την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει του επικείμενου νομοσχεδίου, εφόσον το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διαπιστώνει την αδήλωτη απασχόληση εργαζομένου, τότε το πρόστιμο (ανέρχεται στα 10.500 ευρώ) θα μειώνεται κλιμακωτά για τον εργοδότη, εφόσον αυτός αποδεχτεί να τον ασφαλίσει για τρεις ή έξι ή 12 μήνες αντίστοιχα.Σημειώνεται ότι η συνάντηση των δύο πλευρών εντάσσεται στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου που διεξάγει το υπουργείο Εργασίας με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους. Η κυρία Αχτσιόγλου ανέφερε στους εκπροσώπους του ΣΕΒ ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επεκτασιμότητα των ΣΣΕ, δηλαδή η καθολική εφαρμογή των διατάξεών τους στο σύνολο ενός κλάδου ή ενός ομοιοεπαγγελματικού χώρου από τον Αύγουστο και μετά.

Στην παρούσα φάση, εκτός επίσημου διαλόγου μένει η αύξηση του κατώτατου μισθού των 581 ευρώ, με δεδομένο ότι οι θεσμοί δεν φαίνεται να συζητούν την αλλαγή του πλαισίου, το οποίο τέθηκε από το 2ο Μνημόνιο, ορίζοντας ότι οι ελάχιστες μηνιαίες αμοιβές θα λάβουν ξανά αύξηση όταν το ποσοστό της ανεργίας μειωθεί στο 10% (σήμερα κυμαίνεται στο 20%).

Εγκύκλιος

Στην εφαρμοστική των σχετικών άρθρων του 2ου Μνημονίου «εγκύκλιο Στρατινάκη» (της αρμόδιας το 2012 γενικής γραμματέως Απασχόλησης Αννας Στρατινάκη) αναφέρεται: «Από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 και μέχρι η ανεργία να διαμορφωθεί κάτω του 10%, αναστέλλεται η εφαρμογή όρων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, υπουργικών αποφάσεων ή διοικητικών πράξεων, που προβλέπουν αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, δηλαδή των μισθών ή ημερομισθίων ή του βασικού μισθού, περιλαμβανομένων της υπηρεσιακής ωρίμανσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει θέμα αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης.

Πηγή: Δημοκρατία (ΤΡ, 13/3/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: