Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Αυξάνονται οι καταθέσεις προθεσμίας παρά τη μείωση των επιτοκίων


Αυξάνουν τις καταθέσεις προθεσμίας τα νοικοκυριά, παρά την πτωτική πορεία των επιτοκίων και παρά το γεγονός ότι διατηρούν ακόμη σημαντικό ποσοστό μετρητών κάτω από το στρώμα.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη τραπεζών, η αύξηση των καταθέσεων προθεσμίας αντανακλά την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αποταμιευτών στην ελληνική Οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης, ωστόσο, που επιφέρει και τη μείωση του κόστους κινδύνου των ελληνικών ομολόγων, πιέζει πτωτικά τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Την πτώση αυτή "σιγοντάρει" η πίεση που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες να αντισταθμίσουν τη μείωση εσόδων από την αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων, αλλά και να αυξήσουν τη λειτουργική τους κερδοφορία προκειμένου να έχουν να κάψουν "λίπος" για διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αύξηση των καταθέσεων προθεσμίας, οι οποίες είχαν φθίνουσα πορεία τα τελευταία 8 – 9 χρόνια, τόσο από πλευράς νοικοκυριών όσο και επιχειρήσεων, είναι αυτή που "ευθύνεται" για την αύξηση των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα το 2016 και 2017.



Την προηγούμενη διετία παρατηρήθηκαν, σε ετήσια βάση, οι μεγαλύτερες καθαρές εισροές καταθέσεων από επιχειρήσεις (μη χρηματοπιστωτικές) και νοικοκυριά, από την πλήρη εκδήλωση της ελληνικής κρίσης στα τέλη του 2009.

Στο ίδιο διάστημα, όπως διαπιστώνει η ΤτΕ, το ποσοστό του χρήματος με την ευρεία έννοια, το οποίο αντιπροσωπεύει η εκτιμώμενη εγχώρια νομισματική κυκλοφορία στην Ελλάδα, υποχώρησε μεν, αλλά διατηρείται ακόμη σημαντικά υψηλότερο (κατά 50%) από ό,τι την πενταετία 2010-2014 και κατά μείζονα λόγο έναντι της περιόδου πριν από την εκδήλωση της ελληνικής κρίσης (μέσο ποσοστό 2003-2009: 7% στην Ελλάδα και 7,5% στην ευρωζώνη, ενώ το μέσο ποσοστό για το 2017 στην Ελλάδα είχε ανέλθει στο 22% έναντι 10% στην ευρωζώνη).

Παρά ταύτα, καθώς η ολοκλήρωση των αξιολογήσεων του προγράμματος προσαρμογής ενίσχυσε την εμπιστοσύνη για την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος, τα νοικοκυριά, αλλά και οι επιχειρήσεις αύξησαν τις προθεσμιακές τους καταθέσεις.

Ειδικότερα, το 2017 οι καταθέσεις προθεσμίας των νοικοκυριών σημείωσαν μέση μηνιαία καθαρή εισροή 180 εκατ. ευρώ, η οποία ήρθε να προστεθεί στην αύξηση του 2016, οπότε η μέση μηνιαία καθαρή εισροή των προθεσμιακών καταθέσεων νοικοκυριών ανήλθε σε 240 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το 2016 οι προθεσμιακές καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν για πρώτη φορά από το 2009.

Από πλευράς επιχειρήσεων, η πρώτη αύξηση των καταθέσεων προθεσμίας σημειώθηκε πέρυσι, από το 2008. Στη διάρκεια του 2017 καταγράφηκαν ετήσιες αυξήσεις των καταθέσεων προθεσμίας των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων με μέση μηνιαία καθαρή εισροή 60 εκατ. ευρώ, όταν το 2016 η μέση μηνιαία εισροή καταθέσεων ήταν ακόμη αρνητική κατά -20 εκατ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις επέλεξαν την επικερδέστερη δυνατή τοποθέτηση για τα διαθέσιμα που σωρεύονταν ως συνέπεια εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων. Μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, τα διαθέσιμα δεν ήταν δυνατόν να διοχετευθούν στο εξωτερικό, συνεπώς η επικερδέστερη δυνατή τοποθέτηση, με υψηλό βαθμό ρευστότητας, ήταν οι καταθέσεις προθεσμίας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Ο δωδεκάμηνος ρυθμός αύξησης αυτής της κατηγορίας καταθέσεων για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε, κατά μέσο όρο το 2017, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 (σε σχεδόν 17%), ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός για τα νοικοκυριά (σχεδόν 5%) διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013.

Το 2017, όπως και κατά το προηγούμενο έτος, το μερίδιο των καταθέσεων προθεσμίας των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών διευρύνθηκε σε περίπου 1/5 και 2/5 του συνόλου των τραπεζικών καταθέσεων αυτών των τομέων αντιστοίχως, μετά από έντονη (και στην περίπτωση των επιχειρήσεων πολυετή) συρρίκνωση προηγουμένως.

Σημειώνεται ότι η ανάκαμψη των καταθέσεων προθεσμίας ενθαρρύνθηκε από τους όρους που προσέφεραν για τέτοιες καταθέσεις οι τράπεζες, αλλά και από την άρση (στις αρχές του 2016) του περιορισμού που είχε εισαχθεί στα μέσα του 2015 και αφορούσε την απαγόρευση της πρόωρης εξόφλησης καταθέσεων προθεσμίας. Η άρση αυτού του περιορισμού συνέβαλε στην αποκατάσταση της ρευστότητας και συνεπώς της ελκυστικότητας των εν λόγω καταθέσεων.

Επισημαίνεται επίσης ότι η σταθεροποίηση του μεριδίου των καταθέσεων προθεσμίας συμβάδισε με συγκράτηση, κατά τα τελευταία έτη, του ρυθμού συρρίκνωσης της διαφοράς επιτοκίων μεταξύ καταθέσεων προθεσμίας και καταθέσεων μίας ημέρας, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα έντονος την περίοδο 2012-2015.

Πηγή: capital.gr (ΤΡ, 27/3/18)


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!