ΕΛ.ΑΣ.: Επιστροφή πινακίδων-αδειών κυκλοφορίας λόγω εκλογών * Απεργούν τα διαγνωστικά κέντρα έως το Σάββατο 25/5 * Ελεύθερα τα διόδια τις Κυριακές των εκλογών * Στο 1,5 δισ. αυξήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο * Στο 1,790 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Μάρτιο * ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό κατά 110.895 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων τον Απρίλιο * ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν κατά 1,1% οι άνεργοι τον Απρίλιο

7/3/18

Πότε και πώς δηλώνονται στο Ε9 οι βοηθητικοί χώροι


Η θέση στάθμευσης στην πιλοτή πρέπει να δηλωθεί στο Ε9; Τι ισχύει για την κοινόχρηστη πισίνα σε πολυκατοικία; Πότε οι βοηθητικοί χώροι θα πρέπει να δηλωθούν στην ίδια σειρά με την κύρια κατοικία;

Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που ταλαιπωρούν τους φορολογούμενους όταν είναι να συμπληρώσουν το έντυπο Ε9. Σε αυτά άλλωστε τα σημεία εντοπίζονται και τα περισσότερα λάθη κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ τα οποία μπορεί να φουσκώνουν τον τελικό λογαριασμό και θα πρέπει να διορθωθούν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, θέσεις στάθμευσης) γράφονται στο Ε9 διαφορετικά στην πολυκατοικία και διαφορετικά όταν πρόκειται για μονοκατοικία.Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

• Οι βοηθητικοί χώροι που είναι αυτοτελείς ιδιοκτησίες, έχουν δηλαδή αποκτηθεί με διαφορετικό συμβόλαιο, γράφονται στο Ε9 σε ξεχωριστή γραμμή από την κυρία κατοικία.
• Οι αποθήκες που βρίσκονται στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας και δεν ανήκουν, ως παρακολούθημα, σε οριζόντια ιδιοκτησία της πολυκατοικίας δεν δηλώνονται στο Ε9.
• Η αναγραφή της πισίνας σε πολυκατοικία θα δηλωθεί το Ε9 μόνο στην περίπτωση που:
- υπάρχει αποκλειστική χρήση του κοινόχρηστου χώρου της πισίνας με βάση το συμβόλαιο αγοράς της ιδιοκτησίας με ποσοστό 100% και
- το δικαίωμα της χρήσης της πισίνας αποτελεί παρακολούθημα της κυρίας ιδιοκτησίας
- εάν όλοι οι ιδιοκτήτες έχουν δικαίωμα χρήσης της κοινόχρηστης πισίνας με βάση το συμβόλαιο μεταβίβασης. Στην περίπτωση αυτό ο κάθε ιδιοκτήτης θα γράψει στο Ε9 το δικαίωμα που έχει με ποσοστό % (συνήθως της κυρίας ιδιοκτησίας στο οικόπεδο).
• Η κοινόχρηστη θέση στάθμευσης σε πολυκατοικία θα δηλωθεί μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αποκλειστική χρήση του κοινόχρηστου αυτού χώρου με βάση το συμβόλαιο αγοράς της ιδιοκτησίας και, επομένως, αποτελεί παρακολούθημα της κυρίας ιδιοκτησίας. Συνεπώς δεν δηλώνονται θέσεις στάθμευσης που βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας και δεν αποτελούν παρακολουθήματα της κύριας κατοικίας.

Μονοκατοικία

Στην περίπτωση της μονοκατοικίας παίζει ρόλο που βρίσκεται ο βοηθητικός χώρος αν δηλαδή είναι μέσα στο περίβλημα της μονοκατοικίας ή έξω και είναι ανεξάρτητος χώρος. Πιο συγκεκριμένα:

• Εάν η αποθήκη βρίσκεται μέσα στο περίβλημα της μονοκατοικίας, τότε συμπεριλαμβάνεται στο εμβαδόν της κυρίας ιδιοκτησίας της μονοκατοικίας και θα γραφούν μαζί συνολικά στους κυρίους χώρους στο Ε9.
• Εάν η αποθήκη είναι ανεξάρτητη και βρίσκεται έξω από περίβλημα του κτιρίου της μονοκατοικίας, τότε η αποθήκη αυτή θα γραφεί στους βοηθητικούς χώρους του Ε9 του πίνακα 1.

Πηγή: news.gr (ΤΕ, 7/3/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: