Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Αδήλωτη εργασία: Πώς θα μειώνονται τα πρόστιμα έως 80%


Νομοσχέδιο - σκούπα με εργασιακές και ασφαλιστικές διατάξεις, μεταξύ των οποίων η νέα αρχιτεκτονική των προστίμων για την «μαύρη εργασία» με κλιμακωτές εκπτώσεις που ενδέχεται να αγγίζουν ακόμη και το 80%, στην περίπτωση 12μηνης πρόσληψης του ανασφάλιστου εργαζόμενου, αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας, στη Βουλή, αμέσως μετά το Πάσχα.

Οι προωθούμενες διατάξεις που σύμφωνα με πληροφορίες συζητούν εδώ και μήνες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και οι εκπρόσωποι των δανειστών, στηρίζεται στη λογική κλιμάκωσης των προστίμων ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης και την υποτροπή του εργοδότη.

Παράλληλα βέβαια, και μετά από διαβούλευση και με τους εργοδοτικούς φορείς, ενσωματώνονται σημαντικές εκπτώσεις κυρίως στο πρόστιμο για την ανασφάλιστη εργασία, ως κίνητρο προς τους εργοδότες. Έτσι, εφόσον επιθυμούν να καταβάλλουν σημαντικά μειωμένα πρόστιμα, θα πρέπει να προσλάβουν νόμιμα τους εργαζόμενους που έχει διαπιστωθεί η μη αναγραφή τους στον πίνακα προσωπικού.



Να σημειωθεί πως σήμερα, το επιβαλλόμενο πρόστιμο για κάθε εργαζόμενο που μετά από έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας διαπιστώνεται ανασφάλιστος ανέρχεται σε 10.549,44 ευρώ, ήτοι ο κατώτατος νόμιμος νομοθετημένος μισθός, μη προσαυξημένος για κάθε τριετία προϋπηρεσίας επί 18 μήνες εργασίας. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι κάτω των 25 ετών, το πρόστιμο αντιστοιχεί σε 9.197,10 ευρώ ανά ανασφάλιστο υπάλληλο (510,95 επί 18 μήνες).

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχέδιο νόμου που προωθείται, οι εκπτώσεις στα πρόστιμα ενδέχεται να αγγίζουν και το 80%. Βάσει ενός από τα σενάρια που εξετάζονται, εφόσον ο εργοδότης υπογράψει τρίμηνη σύμβαση εργασίας με τον απασχολούμενο που διαπιστώθηκε ανασφάλιστος, το πρόστιμο θα πέσει σε 7.000 ευρώ. Εάν η σύμβαση είναι 6μηνη, το πρόστιμο θα μειώνεται στα 5.000 ευρώ ενώ εάν είναι ετήσια, θα περιορίζεται στα 2.000 ευρώ.

Βασική επίσης, προϋπόθεση για την μείωση των προστίμων, είναι ο εργοδότης, πριν από τη νέα σύμβαση να αναγνωρίσει τρεις μήνες ασφάλισης για κάθε εργαζόμενο που διαπιστώνεται ότι δεν τον έχει δηλώσει στον πίνακα προσωπικού, αυξάνοντας εμμέσως το πρόστιμο κατά περίπου 700 ευρώ.

Η ρύθμιση προβλέπει επίσης, ρήτρα απασχόλησης, αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ ώστε να διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αν δηλαδή ο εργοδότης είχε 20 εργαζόμενους και 2 ανασφάλιστους, θα πρέπει για όσο διάστημα διαρκεί ο «διακανονισμός» να απασχολεί συνολικά 22 εργαζόμενους.

Μεταξύ των τεχνικού τύπου ασφαλιστικών διατάξεων που θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου, είναι σύμφωνα με πληροφορίες και αυτή που θα ορίζει ότι από το 2018, οι αγρότες θα αποκτούν δικαίωμα συνταξιοδότησης τη μέρα που συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας (67 έτη). Πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, η συνταξιοδότηση των αγροτών ξεκινούσε τον Ιούλιο της χρονιάς κατά την οποία συμπλήρωναν το 67ο έτος της ηλικίας τους και όχι κατά το μήνα των γενεθλίων τους, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 προβλέφθηκαν ενιαίοι όροι συνταξιοδότησης όλων των ασφαλισμένων.

Όμως παρά την κατάργηση του ΟΓΑ και τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, το 2017 οι αγρότες συνέχισαν να συνταξιοδοτούνται με βάσει το χρόνο συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους. Δηλαδή, τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους, συνταξιοδοτήθηκαν όσοι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ έχουν γεννηθεί το 1950. Με την προωθούμενη διάταξη, από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά, ως χρόνος έναρξης της συνταξιοδότησης των αγροτών ορίζεται η ημέρα κατά την οποία ο ασφαλισμένος θα “κλείνει” το 67ο έτος της ηλικίας του.

Στις υπό κατάρτιση διατάξεις θα περιλαμβάνονται επίσης, και αυτές που θα καθορίζουν τους όρους επιτροπείας ασυνόδευτων ανήλικών μεταναστών.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που επεξεργάζεται η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και μεταξύ άλλων καθορίζουν τις αρμοδιότητες των εισαγγελέων, τον διορισμό επιτρόπων και τις ποινικές ευθύνες για την επιτροπεία ανήλικών μεταναστών που έρχονται ασυνόδευτοι στη χώρα μας.

Πηγή: euro2day.gr (ΤΕ, 28/3/18)


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!