Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Ποιες συντάξεις μειώνονται κατά 60%


Αντιμέτωποι με ψαλίδι κατά 60% στις συντάξεις τους θα βρεθούν νέοι συνταξιούχοι του Δημοσίου και των υπόλοιπων Ταμείων - πλην του πρώην ΟΓΑ - που εισπράττουν εισόδημα από κάποια αγροτική δραστηριότητα. Αυτό θα συμβεί σε όσους δηλώσουν φέτος στη φορολογική τους δήλωση ότι έλαβαν αγροτικό εισόδημα π.χ από πώληση ελαιολάδου ποσό το οποίο υπερβαίνει τις 4.923,12 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι αυτοί:



• Θα δουν τη σύνταξή τους, κύρια και επικουρική, να περικόπτεται κατά 60%.

• Θα κληθούν να πληρώσουν ασφαλιστική εισφορά στον ΕΦΚΑ περίπου 22% στο εισόδημα που απέκτησαν το 2017 από την αγροτική δραστηριότητα.

• Θα πληρώσουν φόρο 22% από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος χωρίς να δικαιούνται για το εισόδημα αυτό, έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο εισοδήματος καθώς δεν θεωρούνται κατ΄επάγγελμα αγρότες. Τα εισοδήματα από την αγροτική τους δραστηριότητα θα προστεθούν στο εισόδημα από τις συντάξεις αλλά το αφορολόγητο όριο θα εφαρμοστεί μόνο στο τμήμα που αφορά τις συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο ενώ στην περίπτωση που το συνολικό τους εισόδημα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν και με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Τον κόφτη στη σύνταξή τους γλιτώνουν οι συνταξιούχοι όλων των υπόλοιπων Ταμείων και του Δημοσίου που βρήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016, και αποκτούν ετήσιο εισόδημα από άσκηση αγροτικής δραστηριότητας, το οποίο δεν ξεπερνά τα 4.923,12 ευρώ. Στην πράξη, τίθεται ως όριο περιουσίας το ελάχιστο ασφαλιστέο μηνιαίο εισόδημα των 410,26 ευρώ (4.923,12 ευρώ σε ετήσια βάση), ώστε να μην θεωρείται ως «επανένταξη» στην αγορά εργασίας αλλά μόνο ως διατήρηση της αγροτικής περιουσίας.

Πηγή: newsbeast.gr (ΠΕ, 29/3/18)


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!