Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Παπανάτσιου: Αυξήσεις αντικειμενικών στο 60% των ζωνών, μειώσεις στο 23%


Αύξηση στις αντικειμενικές αξίες στο 60% των ζωνών εισηγείται προς το υπουργείο Οικονομικών το ειδικό σώμα των εντεταλμένων εκτιμητών, είπε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Για το 23% των ζωνών - σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί- προκύπτει μείωση, προκειμένου οι αντικειμενικές να προσαρμοστούν με τις εμπορικές, και για τις υπόλοιπες ζώνες δεν προκύπτει καμία μεταβολή.

Στο Ιόνιο, το Βόρειο Αιγαίο και γενικά στις τουριστικές περιοχές οι περισσότερες αυξήσεις, σε Μακεδονία και Θράκη οι περισσότερες μειώσεις.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ εκτίμησε ότι «θα είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα».

Με την σχετική προθεσμία για υποβολή προτάσεων από τους εκτιμητές να λήγει σήμερα, Πέμπτη, η κυρία Παπανάτσιου είπε ότι έχει υποβληθεί προτάσεις για νέες τιμές ζώνης για το 99% των περιοχών της χώρας και μόλις σε 56 ζώνες δεν υπάρχει εκτίμηση.



«Μέχρι σήμερα, τελευταία ημέρα της υποβολής, έχουν υποβάλει στοιχεία για το 99% των περιοχών, έχουμε μόλις 56 ζώνες χωρίς εκτίμηση και σε περιοχές που δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, ορεινές, με πολύ λίγους κατοίκους κτλ.», είπε η κ. Παπανάτσιου.

Αβάσιμη η προσδοκία για μείωση αντικειμενικών

Η υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «το τελευταίο διάστημα έχουμε σημαντική αύξηση αγοραπωλησιών» και παράλληλα επισήμανε την παρανόηση που υπάρχει σχετικά με την προσδοκία μείωσης των αντικειμενικών λόγω της πτώσης τιμών στις συναλλαγές.

Όπως εξήγησε η ίδια, «υπήρχε πτώση στην αγορά, αλλά οι αντικειμενικές τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες στις περισσότερες περιοχές από τις αντίστοιχες εμπορικές» όπως είπε.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι «σε ένα 60% (6.070 ζώνες) έχουμε αύξηση των αντικειμενικών που εναρμονίζονται με τις εμπορικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, σε ένα 23% (2.300) έχουμε μείωση, με το υπόλοιπο ποσοστό χωρίς μεταβολή».

Σε ποιες περιοχές προτείνονται αυξήσεις

Ανέφερε επίσης σε άλλο σημείο ότι «μεγάλη μείωση παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, πιο πολύ σε περιοχές της επαρχίας είναι η μείωση. Στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, μειώσεις υπάρχουν στο 34% των ζωνών».

Αντίθετα, «τη μεγαλύτερη αύξηση έχουν τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο το ίδιο, κυρίως όσες έχουν σχέση με τον τουρισμό έχουν αύξηση».

Το ψηφιακό σύστημα που έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί θα ανανεώνεται με τις αγοραπωλησίες και όλες τις άλλες συναλλαγές προκειμένου σε ετήσια βάση να προκύπτουν αντικειμενικές αξίες εναρμονισμένες με την πραγματική εικόνα της αγοράς.
Στα ίδια επίπεδα ο ΕΝΦΙΑ

Όσον αφορά στα προσδωκόμενα έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ,η Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι «νομίζω ότι θα είναι με τις καινούργιες τιμές, αυτός είναι ο στόχος» διευκρινίζοντας ότι «με μία πρώτη ανάλυση, είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα», ενώ «δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου».

(ΠΕ, 22/3/18)


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!