Μητσοτάκης: Μείωση φόρων από το 2020 – Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο * Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων υπόσχεται ο Α. Τσίπρας * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 19,2% η ανεργία στο α΄ τρίμηνο * ΟΔΔΗΧ: Αντλήθηκαν €812,5 εκατ. από δημοπρασία 12μηνων εντόκων με επιτόκιο 0,47% * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Μάιο * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

27/3/18

Πώς οι νέες αντικειμενικές μπορεί να φέρουν αύξηση του ΕΝΦΙΑ έως και κατά 28%


Περισσότερες από 30.000 τιμές για 10.200 περιοχές έχει υποδεχθεί το υπουργείο Οικονομικών από τους εκτιμητές ακινήτων δεδομένου ότι για κάθε μία από τις 10.200 τιμές ζώνης έχουν υποβληθεί τρεις εισηγήσεις.

Οι τιμές αυτές έχουν ήδη μπει στον «κουβά» των προτάσεων και η πρώτη δουλειά της ομάδας στελεχών που έχει αναλάβει την επεξεργασία τους αφορά στην επιλογή της μέσης οδού. Μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή θα αναλάβει να λειάνει τις «γωνίες» και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τις νέες τιμές οι οποίες θα επηρεάσουν το ύψος του ΕΝΦΙΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τυχόν υιοθέτηση των εισηγήσεων ως έχουν είναι ικανή να οδηγήσει σε σημαντικές επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ κυρίως για περιοχές όπου σήμερα οι τιμές ζώνης κυμαίνονται μεταξύ 700 και 800 ευρώ. Με μία αύξηση της τάξεως του 20%-25% ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να γίνει με το επόμενο σκαλοπάτι συντελεστή (από τα 2,80 ευρώ στα 2,90 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο).

Η ισχύουσα κλίμακα υπολογισμού του φόρου έχει δώδεκα κλιμάκια. Εάν η τιμή ζώνης ενός ακινήτου κυμαίνεται μεταξύ 501 και 750 ευρώ, ο βασικός φόρος υπολογίζεται με 2,80 ευρώ ανά τετραγωνικό. Στο επόμενο κλιμάκιο των 751 έως 1.000 ευρώ, ο φόρος υπολογίζεται με 2,90 ευρώ ανά μέτρα. Η επιβάρυνση είναι προφανώς μικρή. Σε πολιτικούς όρους όμως το κόστος μπορεί να πολλαπλασιαστεί.Τα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ


Πολλαπλάσιες επιβαρύνσεις θα μπορούσαν να προκύψουν αν επιβληθεί αύξηση 20% στις τιμές ζώνης περιοχών όπου σήμερα βρίσκονται στα 900-950 ευρώ αντικειμενικής αξίας. Με αυξήσεις ακόμα και χαμηλότερες από το 20%, εφόσον η αυξηθεί έστω και οριακά πάνω από τα 1001 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται με 3,7 ευρώ ανά τετραγωνικό έναντι 2,90 ευρώ σήμερα, προκαλώντας έτσι επιβαρύνσεις της τάξεως του 28%.

Τα προβλήματα αυτά, πολιτικά και εισπρακτικά (δεδομένου ότι υπάρχει δέσμευση έναντι των δανειστών ο ΕΝΦΙΑ να συνεχίσει να φέρνει 2,650 δισ. ευρώ στα ταμεία κάθε χρόνο) θα πρέπει να διαχειριστεί εντός Απριλίου το οικονομικό επιτελείο ώστε προς το τέλος του μήνα να ανακοινώσει τη «λυπητερή».

Η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, από εκεί που είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες σημαντικών μειώσεων λόγω κάθετης πτώσης της κτηματαγοράς στα χρόνια της κρίσης, αποδεικνύεται πολύ δύσκολη υπόθεση. Ήδη η υφυπουργός Οικονομικών έχει κάνει γνωστό ότι οι εισηγήσεις των εκτιμητών αφορούν αυξήσεις στο 60% των τιμών ζώνης.

Πηγή: euro2day.gr (ΤΡ, 27/3/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:
ΕΝΦΙΑ: Πώς σχεδιάζεται να αποφευχθούν οι μεγάλες αυξήσεις στις φθηνές περιοχές


Διαβάστε ακόμη:Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!