Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Από 27 Απριλίου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη στο Δημόσιο


Τέσσερις ημέρες νωρίτερα από την 1η Μαΐου, οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, τα Ελεγκτικά Κέντρα και οι ΔΟΥ, δηλαδή οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ που είναι αρμόδιες για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών προς το Δημόσιο, θα αρχίσουν από τις 27 Απριλίου να πραγματοποιούν τους πρώτους e-πλειστηριασμούς ακινήτων σε βάρος οφειλετών τους. Τη δυνατότητα αυτή τους την παρέχει ο ν. 4512/2018 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. τον Ιανουάριο.

Ο νόμος αυτός προβλέπει συγκεκριμένα ότι οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες δεν χρειάζεται να περιμένουν την 1η Μαΐου, που είναι η πρώτη μέρα υποχρεωτικής διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά μπορούν να ξεκινήσουν τους πλειστηριασμούς αυτούς νωρίτερα από την ημερομηνία αυτή. Εχουν μάλιστα τη δυνατότητα να αναθέτουν σε ιδιώτες εκτιμητές τον προσδιορισμό των εμπορικών αξιών των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται ώστε να ορίζουν τις πολύ χαμηλές αυτές αξίες ως τιμές πρώτης προσφοράς στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Ολα αυτά μάλιστα θα μπορούν πλέον να διεκπεραιώνονται με ταχύτατες διαδικασίες επικοινωνίας μεταξύ των διευθυντών των φοροεισπρακτικών υπηρεσιών και των ιδιωτών εκτιμητών, που προβλέπουν διορισμούς εκτιμητών και αποστολής εκθέσεων εκτίμησης εμπορικών αξιών μέσω e-mail.

Στις 27 Απριλίου έχουν προγραμματιστεί από τις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ 7 συνολικά ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και άλλοι 2 στις 16 Μαΐου. Ολοι αυτοί οι πλειστηριασμοί αφορούν σε μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και, συγκεκριμένα, σε ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεκινούν από 577.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 36,32 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα των 9 αυτών πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει βιομηχανικά κτίρια, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδο στο Λαγονήσι και μία μεζονέτα που ανήκει σε γνωστό σχεδιαστή μόδας. Συνεπώς, στο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μικροοφειλετών.



Ειδικότερα, σύμφωνα με το πλήρες πρόγραμμα που έχουν καταρτίσει οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ:

α) Στις 27 Απριλίου θα διεξαχθούν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για τα ακόλουθα ακίνητα:

1) Κατάστημα 143 τ.μ. και οικόπεδο 798 τ.μ. στην οδό Πεντέλης στο Χαλάνδρι, με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 280.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης των ακινήτων είναι επιχειρηματίας και έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 577.800,03 ευρώ. Αρμόδια υπηρεσία είναι το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ).

2) Γραφείο 6ου ορόφου εμβαδού 95,41 τ.μ. που βρίσκεται στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στον Δ. Αθηναίων, με τιμή 1ης προσφοράς το ποσό των 87.000 ευρώ. Οφειλέτης είναι μια Ανώνυμη Εμπορική και Τουριστική Εταιρία Πωλήσεων Ειδών Οικιακής Χρήσης, που υπάγεται στη ΦΑΕ Αθηνών και οφείλει στο Δημόσιο το συνολικό ποσό των 6.054.030,28 ευρώ.

3) Γραφείο 1ου ορόφου, εμβαδού 95,41 τ.μ που βρίσκεται στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στον Δ. Αθηναίων με τιμή 1ης προσφοράς το ποσό των 96.000 ευρώ. Οφειλέτης είναι επίσης η Ανώνυμη Εμπορική και Τουριστική Εταιρία Πωλήσεων Ειδών Οικιακής Χρήσης, που υπάγεται στη ΦΑΕ Αθηνών και οφείλει το συνολικό ποσό των 6.054.030,28 ευρώ.

4) Οικόπεδο 800,35 τ.μ. και κτίσματα 480 τ.μ. στη θέση «ΚΙΤΕΖΑ» Δήμου Καλυβίων Αττικής στο Λαγονήσι. Η τιμή 1ης προσφοράς είναι το ποσό των 599.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης, φυσικό πρόσωπο, οφείλει στο Δημόσιο το ποσό των 36.324.919,47 ευρώ.

5) Διαμέρισμα-μεζονέτα εμβαδού 151 τ.μ. στην Αγ. Παρασκευή. Το ακίνητο βρίσκεται στη θέση Βελόνι-λόφος κτήμα Τσάκος στη νυν περιφέρεια Δήμου Αγ. Παρασκευής. Η τιμή 1ης προσφοράς είναι 187.091,0 ευρώ. Ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο, ο γνωστός σχεδιαστής μόδας Λάκης Γαβαλάς.

6) Δώμα τετάρτου ορόφου εμβαδού 12 τ.μ. που ανήκει στον ίδιο οφειλέτη και περιλαμβάνεται στη μεζονέτα των 151 τ.μ. στη θέση Βελόνι-λόφος κτήμα Τσάκος στη νυν περιφέρεια Δήμου Αγ. Παρασκευής. Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι το ποσό των 9.000 ευρώ.

7) Αποθήκη 6 τ.μ. που ανήκει στον ίδιο οφειλέτη και περιλαμβάνεται στη μεζονέτα των 151 τ.μ. στη θέση Βελόνι-λόφος κτήμα Τσάκος στη νυν περιφέρεια Δήμου Αγ. Παρασκευής. Η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε στις 2.100 ευρώ.

β) Στις 16 Μαΐου θα διενεργηθούν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για τα εξής ακίνητα:

8) Κατάστημα 185,44 τ.μ. και αποθήκη 216,44 τ.μ. που βρίσκεται στον Πειραιά στην οδό Ομηρίδου Σκυλίτση. Η τιμή πρώτης προσφοράς είναι το ποσό των 121.000 ευρώ. Οι οφειλέτες είναι επιχειρηματίες, υπάγονται στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και οφείλουν στο Δημόσιο ποσό συνολικού ύψους 15.400.607,26 ευρώ.

9) Βιομηχανικό κτίριο σε αγροτεμάχιο που βρίσκεται στον Αυλώνα εφαπτόμενο με την εθνική οδό. Το αγροτεμάχιο έχει έκταση 24.753,28 τ.μ. και το βιομηχανικό κτίριο 5.094,60 τ.μ. Η τιμή 1ης προσφοράς ορίστηκε στο ποσό των 982.000 ευρώ. Οφειλέτης είναι η εταιρία Ανώνυμη Εταιρία και υπάγεται στο ΚΕΜΕΕΠ. Το ποσό της ληξιπρόθεσμης και αρρύθμιστης οφειλής της εταιρίας ανέρχεται στο ποσό των 7.590.880,61 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο ν. 4512/2018 και η σχετική εφαρμοστική εγκύκλιος που εξέδωσε την 1η Φεβρουαρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, τα Ελεγκτικά Κέντρα και οι ΔΟΥ, δηλαδή οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ που είναι αρμόδιες για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, έχουν ακόμη και τώρα τη δυνατότητα να διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς επί κατασχεμένων ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου. Μπορούν δηλαδή από τώρα, αν θέλουν, να ξεκινήσουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και να μην περιμένουν μέχρι την 1η Μαΐου 2018, η οποία τέθηκε στο νόμο ως ημερομηνία έναρξης της υποχρεωτικής διεξαγωγής ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Επιπλέον, οι υπηρεσίες αυτές υποχρεούνται πλέον να ορίζουν τις σημαντικά χαμηλές εμπορικές αξίες των κατασχεμένων ακινήτων και όχι τις πολύ πιο υψηλές αντικειμενικές αξίες τους, ως τιμές πρώτης προσφοράς, τόσο κατά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (που επιτρέπονται από τώρα) όσο και κατά τους φυσικούς πλειστηριασμούς (που επιτρέπονται μέχρι 30-4-2018) για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος (ΔΕ, 19/3/18)


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!