Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

ΟΑΕΔ: Τα πέντε κύρια προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης το 2018


Στροφή στην ενίσχυση επαγγελματικών κλάδων που πλήττονται βαριά από την ανεργία και την υποαπασχόληση, αλλά και επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα που δυσκολεύονται να σταθούν ανταγωνιστικά στην αγορά, επιχειρεί με 5 νέα προγράμματα επιχορήγησης απασχολουμένων εντός του 2018 ο ΟΑΕΔ.

Ένα από αυτά αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων προκειμένου αυτές να μετατρέψουν θέσεις μερικής απασχόλησης​ εργαζομένων σε πλήρους απασχόλησης. Με το πρόγραμμα αυτό ο Οργανισμός επιδιώκει να περιορίσει στο μέτρο του εφικτού την ραγδαία εξάπλωση των ευέλικτων μορφών εργασίας που ξεπερνούν πλέον το 50% των νέων δημιουργούμενων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα με άλλο πρόγραμμα επιχειρείται να μπει "φρένο" στην αιμορραγία που έχει προκαλέσει, τα χρόνια της κρίσης στη χώρα μας, η μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων νέων με υψηλά τυπικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά) προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Ειδικότερα φέτος ο Οργανισμός πρόκειται να εγκρίνει η ήδη "τρέχουν" 5 μεγάλα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης από τα οποία, όπως εκτιμάται, θα ωφεληθούν αποκτώντας και εργασιακή κατάρτιση περίπου 80.000 άνεργοι.



Τα πέντε κύρια προγράμματα του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση της απασχόλησης το 2018

1) Πρόγραμμα μετατροπής της μερικής σε πλήρη απασχόληση με ωφελούμενους έως 5.000 εργαζόμενους σε επιχειρήσεις. Όσες επιχειρήσεις μπουν στο πρόγραμμα θα επιχορηγηθούν οι εργοδοτικές τους εισφορές για 12 μήνες απασχόλησης των εργαζομένων τους εφόσον μετατρέψουν τις συμβάσεις τους από μερικής σε πλήρους απασχόλησης.

Οι εργοδότες θα έχουν όμως την υποχρέωση να διατηρήσουν τους ίδιους όρους εργασίας για τους εργαζόμενους για επιπλέον 6 μήνες με δικούς τους πόρους.

2) Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη και απασχόληση για 15 τουλάχιστον μήνες 15.000 εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων με έμφαση σε πτυχιούχους ηλικίας από 18 έως 29 ετών.

Οι πτυχιούχοι των οποίων θα εγκριθεί η πρόσληψη σε επιχορηγούμενες από τον ΟΑΕΔ ιδιωτικές η κοινωνικού χαρακτήρα επιχειρήσεις θα απασχοληθούν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης και θα αμοίβονται με 500 ευρώ το μήνα εάν είναι ηλικίας άνω των 25 ετών και 400 ευρώ εάν είναι κάτω των 25 ετών.

Οι επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα θα επιχορηγηθούν για το 50% του μισθολογικού και μη κόστους των προσλαμβανόμενων ανέργων.

Ωφελούμενοι του προγράμματος απασχόλησης των 15.000 ανέργων του ΟΑΕΔ θα είναι όσοι πτυχιούχοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού για τουλάχιστον τρεις μήνες, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι άνεργοι που λαμβάνουν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Ειδικά για τους τελευταίους θα προβλεφθεί ο χρόνος της επιδοτούμενης απασχόλησης να υπερβαίνει τους 15 μήνες.

3) Πρόγραμμα "Δεύτερη ευκαιρία". Αφορά αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες που έβαλαν λουκέτο στην επιχείρησή τους αλλά καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας των επιχειρήσεων τους κατέβαλαν την εισφορά των 10 ευρώ μηνιαίως υπέρ του ΟΑΕΔ.

Το ποσό των χρημάτων που συγκεντρώθηκε θα χορηγηθεί, μέσω προγράμματος, σε 10.000 από αυτούς προκειμένου να ξανανοίξουν επιχείρηση κάθε εταιρικής μορφής.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα λειτουργήσει μεν ως πιλοτικό, αλλά θα είναι μονίμως ανοιχτό και για επιπλέον ενδιαφερόμενους.

4) Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για 45.000 ωφελούμενους. Αρκετά βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν απασχόληση 8 μηνών με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα σε δημόσιο, δήμους, νοσοκομεία, πανεπιστήμια κλπ.

5) Πρόγραμμα παρέμβασης για νέους 18-29 ετών με απολυτήριο Γυμνασίου ή Λυκείου. Οι ωφελούμενοι υπολογίζονται σε 4.500-5.000 και θα απασχοληθούν για ένα χρόνο, με υποχρέωση παράτασης 6 μηνών, για κατάρτιση σε 10 επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους δεν απαιτείται πτυχίο. Πρόκειται για απασχόληση σε τεχνικές εργασίες η παροχής υπηρεσιών επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

(ΚΥ, 4/3/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: