Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου οι νέες αντικειμενικές τιμές


Οι νέες τιμές ζώνης των ακινήτων δεν πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα πριν από το τέλος Απριλίου. Το πιθανότερο είναι να ανακοινωθούν εντός του Μαΐου και να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου.

Η επεξεργασία των αντικειμενικών αξιών έχει ξεκινήσει. Το πρώτο φιλτράρισμα έγινε από ειδική ομάδα υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι συγκέντρωσαν τις περίπου 30.600 τιμές που έδωσαν οι εκτιμητές ακινήτων για όλη τη χώρα. Για τις περισσότερες περιοχές κατατέθηκαν τρεις εκτιμήσεις για τις νέες τιμές που θα αποκτήσουν τα ακίνητα.

Τώρα πιάνει δουλειά η Δευτεροβάθμια Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών η οποία επιμελείται τις προτάσεις των εκτιμητών ακινήτων. Τα μέλη της έχουν αναλάβει να μπλοκάρουν ακραίες προτάσεις ή να εξομαλύνουν τις διαφορές ανάμεσα στις δύο ή περισσότερες διαφορετικές εισηγήσεις που έχουν γίνει για μια συγκεκριμένη περιοχή.



Η Επιτροπή θα συγκρίνει τις προτάσεις των εκτιμητών με τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών από την Τράπεζα της Ελλάδας και από το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων. Όπου διαπιστώνει μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές θα παρεμβαίνει και θα δίνει νέες.

Το σχέδιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών έχει στηθεί στη λογική ότι οι προτάσεις τόσο των εισηγητών όσο και της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής δεν είναι δεσμευτικές για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει ότι θέλει σεβόμενη ουσιαστικά μόνο το γεγονός ότι παρακολουθούν οι δανειστές.

Αν και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου αποκάλυψε ότι οι εισηγήσεις των εκτιμητών δείχνουν αυξήσεις στο 60% των τιμών ζώνης το πιθανότερο όμως είναι οι τελικοί πίνακες με τις νέες αντικειμενικές αξίες να μην περιλαμβάνουν αυξήσεις στο 60% των τιμών καθώς η κυβέρνηση θέλοντας να εμφανιστεί ότι απέκρουσε τα χειρότερα σχεδιάζει να βάλει κόφτη στις αυξήσεις κυρίως στις λεγόμενες φθηνές περιοχές όπου κατοικούν φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα.

Σε κάθε περίπτωση οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να αλλάξουν τον χάρτη της κτηματαγοράς και το φορολογικό τοπίο. Θα φέρουν να πάνω κάτω στις μεταβιβάσεις και θα προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών σε 20 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Στις περιοχές οι οποίες θα δουν αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν παραπάνω Τέλος Ακίνητης Περιουσίας το οποίο εισπράττουν οι δήμοι μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές) θα πάρουν την ανηφόρα, το τεκμήριο της κατοικίας θα φουσκώσει.

Πηγή: CNN Greece (ΣΑ, 31/3/18)


Διαβάστε ακόμη:



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!