Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

17.000 ακίνητα στο ηλεκτρονικό "σφυρί" μέχρι τα τέλη του έτους


Χίλια προγράμματα πλειστηριασμών θα πραγματοποιήσουν μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που επιτρέπει η σταδιακή αυξητική ροή των πλειστηριασμών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Αν και η διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν γίνεται ακόμη χωρίς αντιδράσεις συλλογικοτήτων κατά της διενέργειάς τους ή με τη συμμετοχή και των εννέα συμβολαιογραφικών συλλόγων της χώρας, καταγράφεται σημαντική ομαλοποίηση της διαδικασίας και κυρίως "λειτουργικότητα" των πλειστηριασμών ως μέσο πίεσης για τη ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με βάση τα δείγματα γραφής των τριών πρώτων εβδομάδων από την έναρξη της αποκλειστικής διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι τράπεζες διαμορφώνουν το πλάνο για τους πλειστηριασμούς της τρέχουσας χρονιάς, το οποίο και θα επικοινωνήσουν στους αναλυτές των διεθνών οίκων μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων 2017, ως εξής: 1.000 προγράμματα πλειστηριασμών μέσα στο α΄ τρίμηνο, 2.000 στο β΄ τρίμηνο, 1.500 στο γ΄ και 4.000 στο δ΄ τρίμηνο του 2018.



Όπως αναφέρουν τραπεζίτες, το κάθε πρόγραμμα πλειστηριασμού αφορά συνήθως από μία έως τρεις οριζόντιες ιδιοκτησίες, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 2,2 πλειστηριασμούς ακινήτων. Πράγμα που σημαίνει ότι τα 8.500 προγράμματα πλειστηριασμών που προγραμματίζονται για φέτος, θα βγάλουν στο "ηλεκτρονικό σφυρί" τουλάχιστον 17.000 ακίνητα.

Σημειώνεται ότι το προσεχές διάστημα, πρωταγωνιστικό ρόλο στους πλειστηριασμούς που θα διενεργηθούν θα έχουν οι ξενοδοχειακές μονάδες. Χθες κατατέθηκαν επτά προσφορές για τα ξενοδοχεία Lakitira. Ωστόσο, με προσωρινή διαταγή δικαστηρίου οι προσφορές δεν θα αποσφραγιστούν μέχρι σήμερα στη 1 το μεσημέρι, οπότε εκδικάζεται αίτηση της Lakitira για να σταματήσει η διαδικασία. Όπως εκτιμάται, πάντως, οι προσφορές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 50 ίσως και τα 60 εκατ. ευρώ.

Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να ακολουθήσει ο πλειστηριασμός τεσσάρων ξενοδοχείων στην Κέρκυρα. Η γεωγραφική προέλευση των συγκεκριμένων πλειστηριασμών είναι ενδεικτική του ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πραγματοποιούνται κανονικά (στην Αθήνα, όπου θα διεξαχθούν και οι συγκεκριμένοι 4 πλειστηριασμοί) ανεξάρτητα από το εάν συνεχίζει η αποχή ορισμένων συμβολαιογραφικών συλλόγων της περιφέρειας.

Οι συμβολαιογράφοι της Κέρκυρας συνεχίζουν να απέχουν από τους πλειστηριασμούς, με τον πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κέρκυρας κ. Κ. Γιαννακούρη να επικαλείται την ύπαρξη κενών στο νόμο. Παράταση της αποχής τους μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν τις προηγούμενες ημέρες και οι συμβολαιογράφοι της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή το 87% των συμβολαιογράφων διενεργεί πλειστηριασμούς, ενώ έχουν ξεκινήσει να γίνονται οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Ήδη πάνω από 280 συμβολαιογράφοι έχουν πιστοποιηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ όσοι έχουν κάνει αίτηση αλλά ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί, προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τους 400.

Πηγή: Capital.gr (ΠΕ, 8/3/18)


Financial & Law:
Ρυθμίσεις δανείων και καρτών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642


Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: