Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

"Αγριεύει" ο πόλεμος των τραπεζών για τις καταθέσεις - Επιτόκια έως και 1,3 %


Αγριεύει ξαφνικά ο πόλεμος των τραπεζών για τις τραπεζικές καταθέσεις καθώς είναι σαφές ότι κάποιες εκ των 4 συστημικών υστερούν σε καταθετική βάση. Εξ αυτού του λόγου μεγαλώνει και η αγωνία των στελεχών των τραπεζών αυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, από σήμερα μεγάλη εμπορική τράπεζα «ξεκινάει» ένα πόλεμο επιτοκίων για το επόμενο 10ήμερο. Για την ακρίβεια θα προσπαθήσει να “τραβήξει” καταθέσεις από το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα για χρονική διάρκεια 1, 4 και 12 μηνών. Τα επιτόκια που δίνει είναι για ποσά έως 50.000 ευρώ 1,2% και για 50.001 ευρώ και άνω 1,3 %. Δηλαδή διπλάσια από όσο δίνει σήμερα η αγορά που φτάνουν στο 0,60% για τέτοια ποσά. Έχει σημασία το χρονικό διάστημα που δίνει τόσο υψηλά επιτόκια η συγκεκριμένη τράπεζα. Είναι σαφές ότι προσπαθεί να «ανεβάσει» τις καταθέσεις της στο κλείσιμο του α' και β' τριμήνου και κυρίως στο τέλος του 2018.

Το 2018 θα είναι ένα ιδιαίτερο έτος για την οικονομία. Οι τράπεζες, πιστεύουν ότι σε συνθήκες ομαλότητας και ανάταξης της εγχώριας οικονομίας, μπορούν να ενισχύσουν την καταθετική τους βάση με 7 έως 10 δισ. ευρώ.

Το ερώτημα είναι ποια τράπεζα μπορεί να συγκεντρώσει τις περισσότερες καταθέσεις.



Η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων είναι κρίσιμη για τους επόμενους 10 μήνες. Θα περιορίσει σημαντικά την εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ΕLA) και συνιστά θετικό πιστωτικό γεγονός για την πιστοληπτική αξιολόγησή τους. Βέβαια αξίζει να επισημανθεί ότι Εθνική Τράπεζα ήταν η πρώτη τράπεζα που απαλλάχθηκε από τη χρήση του ELA τον Δεκέμβριο, ενώ οι άλλες τράπεζες στοχεύουν να αποπληρώσουν το σύνολο της χρηματοδότησής τους μέσω ELA έως το τέλος του 2018.

Η αύξηση των καταθέσεων των πελατών και η συνεχιζόμενη πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά ρέπος είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες των τραπεζών να απαλλαγούν από τη χρήση του ELA, που έχει αυξημένο κόστος, περίπου 1,5% έναντι 0,6% που είναι το κόστος για τις καταθέσεις ενός έτους των νοικοκυριών.

«Η αύξηση των καταθέσεων ενισχύει τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να εξαλείψουν την εξάρτησή τους από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA), που επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία τους. Οι αυξημένες καταθέσεις είναι credit positive για τις ελληνικές τράπεζες, περιλαμβανομένων της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank, της Alpha Bank και της Attica Bank» λένε πηγές της αγοράς.

Μάλιστα όπως είχε τονίσει πρόσφατα και αναλυτής της Moody s οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες από τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 5,9 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, κυρίως λόγω της αύξησης κατά 2,6 δισ. ευρώ που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο στις καταθέσεις των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Όπως είχε επισημάνει στα τέλη Δεκεμβρίου ο επικεφαλής της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου το 30% των καταθέσεων που είχε επιστρέψει στο σύστημα είχαν διοχετευτεί στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η αύξηση αυτή ήταν πολύ μεγαλύτερη από τη μείωση των καταθέσεων των επιχειρήσεων κατά 105 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα, την οποία ο οίκος αποδίδει στις ανάγκες των επιχειρήσεων να πληρώσουν πιεστικές υποχρεώσεις, όπως αυξημένα ποσά για μισθούς και δώρα, πριν το τέλος του έτους.

Πηγή: mononews.gr (ΠΑ, 2/3/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καταθέσεις: Πώς να εξασφαλίσετε υψηλότερο επιτόκιο με αλλαγή τράπεζας



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: