Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Έρχεται νέα ρύθμιση για όσους οφειλέτες δεν μπορούν να μπουν στις 120 δόσεις


Νέες ρυθμίσεις για τα χρέη προς τα Ταμεία «υπόσχεται» το υπουργείο Εργασίας, πριν καλά καλά «τρέξει» τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Κι αυτό γιατί η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων αφορά μόνο τους «οικονομικά βιώσιμους» και όχι τους «μη βιώσιμους» ή έστω εκείνους που βρίσκονται σε μια ενδιάμεση κατάσταση.

Νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας καθώς και την παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε όσους έχουν καταβάλει τις εισφορές τους στα Ταμεία από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και μετά, ακόμη και αν έχουν χρέη που έρχονται από το παρελθόν.

Στην πράξη, η προωθούμενη νομοθετική παρέμβαση αναμένεται να δώσει ανάσα στους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν είχαν δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Ευνοούνται δε όσοι εντός του 2017 κατέβαλαν έστω την ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εισφορών με βάση τα εισοδήματα του 2016.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας ξεκαθάριζαν ότι η διάταξη αυτή θα λειτουργήσει συνδυαστικά με τη ρύθμιση των έως 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών με χρέη έως 50.000 ευρώ, καθώς -σε αντίθετη περίπτωση- ελλοχεύει ο κίνδυνος να την ακυρώσει στην πράξη.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, εάν οι ενδιαφερόμενοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση, που κλείνει στο τέλος του χρόνου, δεν θα μπορέσουν να βγουν στη σύνταξη, ενώ το ποσό θα αυξάνεται συνεχώς λόγω των προσαυξήσεων. Να σημειωθεί ότι η προωθούμενη νομοθετική διάταξη έρχεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για εφαρμογή ενιαίων όρων και προϋποθέσεων έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης (ασφαλιστική ικανότητα) από τα πρώην Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.



Από τους ενεργούς σήμερα ελεύθερους επαγγελματίες, περίπου 306.000 είναι οφειλέτες και χρωστούν 10,3 δισ. ευρώ. Επίσης, υπάρχουν και άλλοι μη ενεργοί, που οφείλουν επιπλέον 2 δισ. ευρώ. Για τους ενεργούς σήμερα αγρότες η οφειλή φτάνει στα 2,5 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι την ίδια υπόσχεση είχε δώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2016, δηλαδή πριν από ενάμιση χρόνο από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν προχώρησε, γιατί το απέρριψαν οι θεσμοί λίγες μέρες αργότερα.

Μάλιστα, όχι μόνο δεν πέρασε το «πάγωμα» των οφειλών προ του 2017 για όσους επαγγελματίες πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους μετά το 2017, αλλά η κυβέρνηση -στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων του Μαΐου του 2017- πέρασε τον υπολογισμό των εισφορών με βάση το ακαθάριστο φορολογητέο εισόδημα και όχι με βάση το καθαρό εισόδημα.

Οι πρώτες εισφορές του 2018 είναι αυξημένες, αφού άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού τους σε σχέση με εκείνον που ίσχυε κατά το 2017. Για το τρέχον έτος οι εισφορές υπολογίζονται στη βάση του φορολογητέου εισοδήματος του 2016, δηλαδή σύμφωνα με τις τελευταίες εκκαθαρίσεις της Εφορίας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι καταβλητέες ασφαλιστικές εισφορές.

Συγκεκριμένα, φέτος οι ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών θα υπολογιστούν με βάση το 85% του ακαθάριστου φορολογητέου εισοδήματος του 2016, ενώ το 2019 θα υπολογιστούν με βάση το 100% του ακαθάριστου φορολογητέου εισοδήματος του 2017.

Κατά τ’ άλλα, το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών -προς τα Ταμεία- συνεχίζει να κατάσχει κάθε μήνα γύρω στα 10.000.000 ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών που δεν «συμμορφώνονται» στις ειδοποιήσεις για ρύθμιση των παλαιοτέρων οφειλών τους.

Το σφίξιμο του κλοιού από ΚΕΑΟ - ΕΦΚΑ και το «κομβικό» επτάμηνο

Ο κλοιός του ΚΕΑΟ, και γενικότερα του ΕΦΚΑ, σφίγγει όχι μόνο για τις προ του 2017 ασφαλιστικές οφειλές, αλλά και για εκείνες από το 2017 και έπειτα.

Και αυτό γιατί στα τέλη του προσεχούς Μαρτίου όσοι επαγγελματίες κατέβαλλαν «έναντι» τις ασφαλιστικές εισφορές τους θα πρέπει να εξοφλήσουν τα υπόλοιπα τα οποία άφησαν. Αν δεν το κάνουν, θα χάσουν την ασφαλιστική ενημερότητά τους.

Η περίοδος από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο της τρέχουσας χρονιάς είναι κομβικής σημασίας για την παραπάνω «δεξαμενή» ασφαλισμένων. Ειδικότερα:

■ Μάρτιος: Ολοκληρώνεται η εκκαθάριση των εισφορών του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2016

■ Απρίλιος: Είναι ο πρώτος μήνας που αρχίζει η καταβολή των πέντε ισόποσων δόσεων των ασφαλιστικών εισφορών για όσους έχουν χρεωστικό υπόλοιπο, δηλαδή για εκείνους που το εισόδημά τους το 2016 ήταν υψηλότερο από εκείνο του 2015. Επίσης, ο Απρίλιος είναι ο πρώτος από τους δύο μήνες που έχει δώσει περιθώριο το υπουργείο Εργασίας για να επιστραφούν ποσά ασφαλιστικών εισφορών στους δικαιούχους για τους οποίους διαπιστώθηκε πιστωτικό υπόλοιπο. Αφορά όλους εκείνους οι οποίοι στη φορολογική τους δήλωση δήλωσαν εισόδημα για το 2016 μικρότερο σε σχέση με εκείνο του 2015.

■ Μάιος: Εως τα μέσα Μαΐου πρέπει να έχουν επιδοθεί τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές του μηνός Απριλίου, στα οποία θα αναγράφεται το συνολικό ποσό καταβολής.

■ Ιούνιος: Αναρτώνται τα ειδοποιητήρια του Μαΐου, βάσει των οποίων πρέπει να καταβληθεί η δεύτερη δόση για όσους έχουν χρεωστικό υπόλοιπο. Ταυτόχρονα θα πρέπει να καταβληθούν και οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές του Μαΐου.

■ Ιούλιος: Καταβάλλεται η τρίτη δόση όσων έχουν χρεωστικό υπόλοιπο και οι τρέχουσες εισφορές του Ιουνίου.

■ Αύγουστος: Αναρτώνται στον ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια του μηνός Ιουλίου, που περιλαμβάνουν τις τρέχουσες εισφορές και την τέταρτη δόση για όσους έχουν χρεωστικό υπόλοιπο.

■ Σεπτέμβριος: Αναρτώνται στον ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια του μηνός Αυγούστου, που περιλαμβάνουν τις τρέχουσες εισφορές και την πέμπτη και τελευταία δόση για όσους έχουν χρεωστικό υπόλοιπο.

Πηγή: Δημοκρατία (ΚΥ, 4/3/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: