Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Αντίστροφη μέτρηση για το «Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ» - Tα επτά προαπαιτούμενα για την αίτηση


Για το «Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ» έχει οριστεί ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων από τις 8 Μαρτίου 2018 και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τους δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν το νέο πρόγραμμα, προκειμένου να βελτιώσουν ενεργειακά το ακίνητο τους, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους και την αξία της περιουσίας τους, μειώνοντας παράλληλα τις ενεργειακές δαπάνες του νοικοκυριού τους αλλά και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Το νέο πρόγραμμα είναι της μορφής first come first served, δηλαδή λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού, μόλις αυτός εξαντληθεί ολοκληρώνεται το πρόγραμμα.

Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας, κάτι που καθιστά σημαντική την ολοκλήρωση του φακέλου πριν την έναρξη του προγράμματος.

Ταυτοχρόνως επισημαίνεται ότι η επιλογή αξιόπιστου τεχνικού συμβούλου με δαπάνη που καλύπτεται από το πρόγραμμα, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την υποβολή ολοκληρωμένου φακέλου και την ένταξη στο πρόγραμμα, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου και την πληρωμή της επιδότησης.

Οι ιδιοκτήτες, που ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν την επιδότηση του νέου «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» είναι απαραίτητο να γνωρίζουν ότι πριν την υποβολή αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πρέπει να έχουν εκπληρώσει συγκεκριμένες φορολογικές, ιδιοκτησιακές, πολεοδομικές και άλλες υποχρεώσεις τους, οι οποίες ταυτοχρόνως αποτελούν κριτήρια και προαπαιτούμενα για την ένταξη τους στο νέο πρόγραμμα.



Tα επτά προαπαιτούμενα πριν την αίτηση

Κάθε φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα εξοικονομώ πρέπει αρχικά να ελέγξει εάν είναι «επιλέξιμος Ωφελούμενος» και εάν η ιδιοκτησία του μπορεί να θεωρηθεί «επιλέξιμη κατοικία», καθώς και να μεριμνήσει για τα ακόλουθα:

Εξασφάλιση κωδικών πρόσβασης στην εφαρμογή TAXISnet: Επισημαίνεται ότι δεν υφίσταται δυνατότητα υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα για φυσικά πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένα μέσω της ανωτέρω εφαρμογής και δεν έχουν κωδικούς πρόσβασης σε αυτή.
Νομιμοποίηση πολεοδομικών υπερβάσεων και εξόφληση προστίμου: Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες νομιμοποίησης/ τακτοποίησης στο ακίνητο, θα πρέπει να διευθετηθούν πριν την υποβολή της αίτησης. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να έχει εκδοθεί βεβαίωση περαίωσης, από την οποία να προκύπτει η ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης.
Συμφωνία με τους συνιδιοκτήτες: Σε περίπτωση ύπαρξης δικαιωμάτων συγκυριότητας στο ακίνητο θα πρέπει να εξασφαλισθεί η συναίνεση των συγκυρίων.
Εκκαθάριση φορολογικής δήλωσης: Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες στην εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) ή στη δήλωση των στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα πρέπει να διευθετηθούν πριν την υποβολή της αίτησης.
Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος: Στην περίπτωση μη αναγραφής του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα ανωτέρω, θα πρέπει να γίνει σχετική τροποποίηση στοιχείων.
Συνέλευση Πολυκατοικίας: Σε περίπτωση υποβολής αίτησης για πολυκατοικία, θα πρέπει αρχικά να ληφθεί απόφαση, στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας, για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα, τον καθορισμό των παρεμβάσεων που οι συνιδιοκτήτες επιθυμούν να υλοποιήσουν, τον ορισμό του εκπροσώπου της πολυκατοικίας και τη σχετική εξουσιοδότησή του για υποβολής των απαιτούμενων από το πρόγραμμα στοιχείων και δικαιολογητικών.
Επιλογή Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού: Επίσης στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας θα πρέπει να ληφθεί απόφαση και για την επιλογή του συνεργαζόμενου χρηματοπιστωτικού οργανισμού για τη λήψη δανείων ή και την πληρωμή των δαπανών του έργου από την επιχορήγηση. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση πολυκατοικίας όλοι οι αιτούντες θα πρέπει να συνεργαστούν με τον ίδιο χρηματοπιστωτικό οργανισμό. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι στο νέο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ' Οίκον» συγκριτικά με το προηγούμενο πρόγραμμα ο ρόλος των τραπεζών είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Αυτό διότι δεν είναι πλέον υποχρεωτική η σύναψη δανειακής σύμβασης για τις 6 από τις 7 κατηγορίες του νέου προγράμματος.

Το νέο πρόγραμμα παρέχει χρηματοδότηση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα, τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και κατά συνέπεια του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Στο νέο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο. Ειδικά οι πολυκατοικίες έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα, για τις οποίες θα ισχύει ότι η κάθε μια θα λογίζεται ως μία κατοικία, ως μία μονάδα.

Υπενθυμίζεται ότι, οι διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ανέρχονται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κεφαλαίων, αναμένεται να ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ.

Επιλέξιμη μπορεί να είναι μια κατοικία εφόσον:

• Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
• Υφίσταται νόμιμα, δεν είναι αυθαίρετη.
• Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

Μπορούν να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν το δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας και πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια.

Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει πλέον 7 κατηγορίες:


Από τον παραπάνω πίνακα γίνεται σαφές ότι οι νέες κατηγορίες προστίθενται βάση των κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων των ωφελούμενων. Προτεραιότητα δίνεται στην ένταξη οικογενειών με παιδιά (5% για κάθε ανήλικο μέλος-έως και 2 παιδιά) και νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα. Η 7η κατηγορία αν και δεν μπορεί να λάβει επιχορήγηση, δύναται να επωφεληθεί από το πρόγραμμα μέσω της λήψης άτοκου δανείου.

Ο προϋπολογισμός της κάθε αίτησης δεν θα υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και η ηλεκτρονική αίτηση, θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.

Δείτε εδώ τον πλήρη οδηγό για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ»

Πηγή: eisodima.gr, ecopress.gr (ΚΥ, 25/2/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: