ΗΛΙΟΣ: Στα 724,18 ευρώ το μέσο εισόδημα από κύριες συντάξεις * ΕΛΣΤΑΤ: Στα €335 δισ. αυξήθηκε το δημόσιο χρέος το γ' τρίμηνο του 2018 * Εργάνη: Επιπλέον 141.000 θέσεις εργασίας το 2018 * Έλλειμμα 3,8 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 11μηνο * ΟΑΕΔ: Αύξηση των ανέργων κατά 4,06% τον Δεκέμβριο * Στα 1,48 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 * Εκτός στόχου το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 (3,162 δισ. ευρώ)

7/2/18

Υπόθεση Novartis: Το «μεγαλύτερο σκάνδαλο» ή η «μεγαλύτερη σκευωρία»;


Τον «ασκό του Αιόλου» άνοιξε η διαβίβαση στη Βουλή του πολυσέλιδου φακέλου της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis που σχημάτισε η εισαγγελία διαφθοράς και στον οποίο περιέχονται καταθέσεις από «προστατευμένους μάρτυρες» οι οποίοι διατυπώνουν ισχυρισμούς για χρηματισμούς εμβληματικών προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής.

Το πολιτικό θερμόμετρο εκτινάχθηκε στα ύψη και είναι αδύνατο να προβλεφθούν οι συνέπειες οι οποίες θα προκληθούν από την άνευ προηγουμένου ένταση που αναμένεται να κλιμακωθεί το προσεχές διάστημα καθώς η σκυτάλη της διερεύνησης της υπόθεσης περνά στο Κοινοβούλιο το οποίο για πρώτη φορά καλείται να ασχοληθεί με τόσο μεγάλο εύρος εμπλεκομένων, ανάμεσα στους οποίους είναι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, ο Έλληνας Επίτροπος και σημαίνοντα στελέχη της αντιπολίτευσης.

Από την πρώτη ανάγνωση, ωστόσο, των επίμαχων καταθέσεων, αλλά και μέρους από την υπόλοιπη δικογραφία που έχει τεθεί στη διάθεση των εμπλεκομένων πολιτικών καθώς και εκπροσώπων των κομμάτων, οι οποίοι, όμως, δεν μπορούν να λάβουν αντίγραφα, δεν προκύπτουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς των καλυπτόμενων από ανωνυμία μαρτύρων για δωροδοκίες που έγιναν με μετρητά τα οποία μεταφέρθηκαν σε βαλίτσες.Και ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να συντηρήσει τις εντυπώσεις με συνεχείς δηλώσεις στελεχών της που κάνουν λόγο για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών…», τα πρόσωπα που έχουν στοχοποιηθεί περνούν στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας «γελοία σκευωρία» και προαναγγέλλοντας προσφυγές στη Δικαιοσύνη για να προστατεύσουν την τιμή και την υπόληψή τους.

Το ερώτημα που από πολλές πλευρές τίθεται είναι αν μπορεί να ασκηθούν διώξεις εις βάρος τόσο σημαντικών πολιτικών προσώπων με μόνες τις καταθέσεις ανώνυμων μαρτύρων οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν άμεση γνώση, αφού δεν πήγαν οι ίδιοι τα υποτιθέμενα προϊόντα της δωροδοκίας αλλά η πληροφόρηση τους είναι από «δεύτερο χέρι» και πάντως δεν προέρχεται από το FBI, όπως διέδιδαν κυβερνητικοί προπαγανδιστές.

Μπλέκουν και τον Καραμανλή

Η κατάσταση, ωστόσο, περιπλέκεται και από το γεγονός ότι στο κάδρο με τους στοχοποιηθέντες μπήκε εμμέσως και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρόλο που δεν περιλήφθηκε στη δεκάδα των πολιτικών που ζητείται να διερευνηθούν οι ευθύνες τους με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Παρά ταύτα, στις κατηγορίες κατά του Δημήτρη Αβραμόπουλου αναφέρεται ότι παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό στην απόφαση για προμήθεια εμβολίων. «Απορώ πώς οι ανώνυμοι κουκουλοφόροι δεν είπαν ότι εκτός από τον Κώστα Καραμανλή δωροδοκήθηκα για να παρασύρω τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και τα παγκόσμια ΜΜΕ, όταν ξεκίνησε η επιδημία της γρίπης», δήλωσε δηκτικά ο Επίτροπος.

«Το μόνο σίγουρο σκάνδαλο που έχει αναδειχθεί μέχρι στιγμής από την δικογραφία, είναι η εξόφθαλμη εμπλοκή της κυβέρνησης στην εν εξελίξει έρευνα της Δικαιοσύνης και η κατάφωρη παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών», υπογραμμίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Παρά ταύτα, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη τις καταγγελίες για τις απροκάλυπτες θεσμικές εκτροπές που συνιστούν η επίσκεψη του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Άρειο Πάγο, η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο το περιεχόμενο της δικογραφίας, οι δηλώσεις των Σταύρου Κοντονή και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που φαίνεται να είχαν γνώση της δικογραφίας πολύ πριν αυτή ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Σε όλα αυτά προστέθηκαν και οι υπαινιγμοί του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από την Πάτρα πήρε θέση παραθέτοντας κοινοτοπίες του τύπου: «δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός της μίζας και της διαφθοράς» ή ότι «είναι εγκληματικό πολιτικοί άνδρες να επιδίδονται σε πατριωτισμό και να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε δικογραφίες».

Πηγή: protothema.gr (ΤΕ, 7/2/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: