Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Πώς μπορεί να επιστραφεί η εισφορά αλληλεγγύης


Σήμα στις εφορίες να επιστρέψουν στους φορολογουμένους ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα λεφτά που πλήρωσαν για ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα έτη 2010-2015 δίνει με απόφασή της η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Με την ίδια απόφαση αποκαλύπτεται επίσης ότι, ενώ από το 2015 το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει θέσει κανόνες για το πώς πρέπει να υπολογίζεται η εισφορά, με τη λύση αυτή να εφαρμόζεται για τα εισοδήματα από το 2016 και μετά, το λάθος δεν διορθώθηκε αυτόματα για τα προηγούμενα έτη. Ετσι οι πολίτες αναγκάζονται να κάνουν από μόνοι τους ξεχωριστά αιτήσεις επιστροφής χρημάτων στις ΔΟΥ, δίχως όμως να παίρνουν απάντηση, με αποτέλεσμα μετά από μήνες να καταθέτουν προσφυγές. Το ευτύχημα είναι ότι δικαιώνονται στη ΔΕΔ, και αυτό σημαίνει ότι όλες ανεξαιρέτως οι ΔΟΥ πρέπει να κάνουν πλέον αποδεκτά τα σχετικά αιτήματα.



Πού έγιναν τα λάθη

Με την απόφαση 6644 η ΔΕΔ Αθηνών δίνει τέλος στην ταλαιπωρία ενός φορολογουμένου ο οποίος, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι, είδε τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματά του τα χρόνια της κρίσης να μειώνονται δραματικά, κάτω και από τα πλασματικά τεκμαρτά εισοδήματα που υπολογίζει από μόνη της η Εφορία με βάση τα τετραγωνικά του σπιτιού όπου μένει, τα κυβικά του αυτοκινήτου του κ.λπ. Στις περιπτώσεις αυτές, για να μη φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια για εισοδήματα που δεν είχαν, χιλιάδες φορολογούμενοι δήλωσαν στον κωδικό 787 του εντύπου Ε1 ότι ζουν με λεφτά που αποταμίευσαν από την εργασία τους πριν από την κρίση (ανάλωση εισοδημάτων προηγούμενων χρήσεων). Και ενώ, βάσει του Κώδικα Φορολογίας, ο φόρος εισοδήματος επιβλήθηκε μόνο στα πραγματικά εισοδήματά τους, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνέχιζε να επιβάλλεται στα πλασματικά που η Εφορία υπολογίζει με βάση τα τεκμήρια.

Το 2015 το ΣτΕ εξέδωσε απόφαση που ξεκαθάρισε ότι η εισφορά αλληλεγγύης δεν μπορεί να επιβάλλεται στα πλασματικά αλλά στα πραγματικά εισοδήματα, εφόσον καλύφθηκε η διαφορά των τεκμηρίων δηλώνοντας ανάλωση κεφαλαίων περασμένων ετών. Μάλιστα για τα εισοδήματα του 2016 που δηλώθηκαν το 2017, η ΑΑΔΕ φρόντισε να εφαρμόσει για όλους τον κανόνα αυτόν ώστε να σταματήσουν οι αδικίες. Παρ’ όλα αυτά, για τα προηγούμενα χρόνια οι πολίτες χρειάστηκε να καταθέσουν αναδρομικά αίτηση στη ΔΟΥ ζητώντας την αποκατάστασή τους. Ποια ήταν η συνέχεια;

* Μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο φορολογούμενος αποφάσισε να επιδιώξει την επιστροφή και των χρημάτων που πλήρωσε τα προηγούμενα χρόνια ως εισφορά αλληλεγγύης. Κατέθεσε αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ περί επιστροφής ως αχρεωστήτως καταβληθέντος ενός ποσού 414,47 ευρώ το οποίο του επεβλήθη ως ειδική εισφορά αλληλεγγύης έτους 2015, προσκομίζοντας και τα σχετικά έγγραφα. Με αυτά επικαλείται ότι στο Ε1 του 2016 είχε δηλώσει ανάλωση κεφαλαίου από αποταμιεύσεις παρελθόντων ετών, αλλά αυτό αγνοήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

* Μετά από μήνες και αφού δεν πήρε απάντηση από τη ΔΟΥ, ο φορολογούμενος θεώρησε ότι η αίτησή του σιωπηρώς απερρίφθη. Κατέθεσε έτσι ενδικοφανή προσφυγή στη ΔΕΔ Αθηνών ζητώντας να του επιστραφούν τα χρήματα της εισφοράς αλληλεγγύης, επειδή επιβλήθηκε επί του ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματός του χωρίς να υπολογιστεί η μείωση του δηλωθέντος ποσού στον κωδικό 787 (ανάλωση εισοδημάτων προηγούμενων χρήσεων).

* Η ΔΕΔ διαπίστωσε ότι πράγματι, όπως γινόταν, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίστηκε στα τεκμαρτά εισοδήματα του προσφεύγοντος χωρίς καμία μείωση. Επειδή όμως με την 2563/2015 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η πρακτική αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική (άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος), όπως και η σχετική πρόβλεψη στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών με την οποία επιβλήθηκε η ειδική εισφορά το 2011, η ΔΕΔ αποφάσισε να κάνει δεκτή την προσφυγή, να ακυρώσει τη σιωπηρή απόρριψη της αίτησής του, όπως και το εκκαθαριστικό με το οποίο του επιβλήθηκε η εισφορά, καθώς και να διατάξει τη ΔΟΥ να γίνει νέα εκκαθάριση προκειμένου να του επιστραφούν ή να συμψηφιστούν τα ποσά που αχρεωστήτως κατέβαλε κατά το παρελθόν.

Οι αποφάσεις της ΔΕΔ δεν ισχύουν μόνο για τον προσφεύγοντα που δικαιώθηκε. Κοινοποιούνται δημόσια και προς όλες τις ΔΟΥ της χώρας προκειμένου να τις εφαρμόζουν ομοιόμορφα και σε κάθε άλλη αντίστοιχη περίπτωση. Με άλλα λόγια, με βάση την απόφαση 6644 της ΔΕΔ Αθηνών, με μια απλή αίτηση στη ΔΟΥ θα μπορούν να ζητήσουν επιστροφή των χρημάτων τους όλοι όσοι πλήρωσαν ειδική εισφορά αλληλεγγύης πριν από το 2016 χωρίς να υπολογιστούν κατά την έκδοση του εκκαθαριστικού τους τα ποσά που είχαν δηλώσει στον κωδικό 787 του Ε1 ως ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών.

Πηγή: newmoney.gr (ΚΥ, 18/2/18)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι και πόσα θα πληρώσουν φέτος - Οι εξαιρέσεις (πίνακας)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: