Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Ξεκινά η πώληση κόκκινων δανείων από τις τράπεζες


Εβδομάδα πωλήσεων «κόκκινων» δανείων θα είναι η τρέχουσα με την Εθνική Τράπεζα να υλοποιεί την πώληση δανειακού της χαρτοφυλακίου, κυρίως καταναλωτικού, χωρίς εξασφαλίσεις. Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα Πειραιώς είναι έτοιμη να ανακοινώσει την πώληση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων με collaterals (εγγυήσεις) στον χώρο του real estate, κάτι που για πρώτη φορά θα γίνει στην ελληνική αγορά και θα αποτελέσει πρόκριμα, αναφορικά με την τιμολόγηση, αλλά και τα ονόματα των εξειδικευμένων οίκων που αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον εξαγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πώληση θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή, με τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν μη δεσμευτικές προσφορές, ώστε όλη η διαδικασία να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο. Πρόκειται για ένα δανειακό χαρτοφυλάκιο μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων (από τον χώρο των Μικρομεσαίων), που συνοδεύονται από collaterals - εγγυήσεις σε εμπορικά ακίνητα.



Το ύψος του προς πώληση πακέτου είναι θεωρητικά 2 δις ευρώ, αλλά αν ληφθεί υπόψη το σύνολο της έκθεσης της Τράπεζας, ανέρχεται σε 3 δις ευρώ. Σε δεύτερη φάση, θα ακολουθήσει και ένα ακόμη πακέτο επιχειρηματικών δανείων, επίσης με εξασφαλίσεις ακινήτων, που θα υπερβαίνει τα 4 δις ευρώ. Και τα δύο πακέτα εντάσσονται στο project “Amoeba” («Αμοιβάδα»).

Στόχος της Τράπεζας Πειραιώς, είναι να περιορίσει σημαντικά τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματά της (NPE’s) από το επίπεδο των 32 δις ευρώ, στα 20 δις ευρώ . Η μείωση αυτή θα γίνει με πωλήσεις δανείων παράλληλα, με διαγραφές, ρυθμίσεις και άλλες προσεγγίσεις.

Αναφορικά με την Εθνική Τράπεζα, δίνει σήμερα το «πράσινο φως» για την πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου, χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού ύψους 5,2 δις ευρώ (ονομαστικής αξίας 1,9 δις ευρώ) που αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με μέση καθυστέρηση τα 7 χρόνια από τους χώρους των καταναλωτικών δανείων, πιστωτικών καρτών, καθώς και ένα μικρό κομμάτι, από μικρές επιχειρήσεις.

Στην ίδια λογική της πώλησης δανείων χωρίς εξασφαλίσεις εντάσσεται και η μεταβίβαση πακέτου επιχειρηματικών δανείων της Alpha Bank ύψους 2,5 δις ευρώ. Εντός της εβδομάδος, αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές.

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank έχει ολοκληρώσει ήδη από πέρυσι, την πώληση κόκκινων δανείων, καταναλωτικής πίστης, επίσης χωρίς εξασφαλίσεις. Το συνολικό ύψος του δανειακού πακέτου είναι της τάξεως του 1,5 δις ευρώ. ( εκ των οποίων τα 620 εκατ ευρώ ήταν εγεγγραμμένα στον ισολογισμό).

Πηγή: news247.gr (ΔΕ, 5/2/18)



Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: