Μητσοτάκης: Μείωση φόρων από το 2020 – Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο * Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων υπόσχεται ο Α. Τσίπρας * ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 19,2% η ανεργία στο α΄ τρίμηνο * ΟΔΔΗΧ: Αντλήθηκαν €812,5 εκατ. από δημοπρασία 12μηνων εντόκων με επιτόκιο 0,47% * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Μάιο * Από 8 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις

23/2/18

Γιατί αυξάνονται οι νέες ρυθμίσεις δανείων - Τι προσφέρουν οι τράπεζες


Αύξηση 20% σημείωσαν οι ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόσο στεγαστικών όσο και καταναλωτικών, τον Ιανουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, εξέλιξη που σύμφωνα με τραπεζικές πηγές αποδεικνύει ότι η καλή πορεία των ρυθμίσεων τον Δεκέμβριο του 2017 δεν ήταν παροδικό φαινόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση των ρυθμίσεων δεν είναι ίδια σε όλες τις τράπεζες κι αυτό διότι ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα ξεκίνησαν νωρίτερα την εφαρμογή μακροπρόθεσμα χαρακτήρα ρυθμίσεις. Το νέο και ενδιαφέρον σύμφωνα με τις διοικήσεις στοιχείο που έχει προκύψει τους τελευταίους δύο μήνες είναι η ρύθμιση– έστω και μικρή – καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις. Βέβαια, την μερίδα του λέοντος συνεχίζουν να έχουν τα στεγαστικά δάνεια στα οποία οι τράπεζες η μία μετά την άλλη προσφέρουν ιδιαίτερα ελκυστικά πακέτα ρυθμίσεων.Πού αποδίδεται
Με δεδομένο ότι η τάση των ρυθμίσεων δεν ανακόπτεται - μολονότι ο Δεκέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας τα τελευταία 5 χρόνια – τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη αποδίδουν την προθυμία των δανειοληπτών – ως επί το πλείστον των νοικοκυριών - να ρυθμίσουν το δάνειό τους στους εξής τρεις παράγοντες:

1. Για πρώτη φορά οι τράπεζες δίνουν γενναιόδωρα – με διαγραφή ποσοστού -προγράμματα ρύθμισης μη εξυπηρετούμενου δανείου.

2. Οι τράπεζες έχουν αυξήσει τις καταγγελίες χρόνια κόκκινων δανείων με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να ρυθμίζει το δάνειό τους μόλις ένα βήμα πριν τον πλειστηριασμό.

3. Η έναρξη των πλειστηριασμών, η οποία οδηγεί στα γκισέ κυρίως τους στρατηγικά κακοπληρωτές. Στις περιπτώσεις αυτές με δεδομένο ότι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία δεν δίνονται ρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν διαγραφή μέρος του δανείου.

Καταναλωτικά: Κούρεμα 40%
Κι ενώ στα στεγαστικά οι μακροχρόνιου ορίζοντα ρυθμίσεις για όσους δανειολήπτες αποδεικνύουν πραγματική οικονομική αδυναμία προβλέπουν το «πάγωμα» ακόμη και του 50% του δανείου με διαγραφή (σ.σ. στο παγωμένο κομμάτι) ενός ποσοστού ανά έτος – σε βάθος 15ετίας - που δυνητικά μπορεί να φθάσει και το 30%, στα καταναλωτικά το κούρεμα που δίνεται ανέρχεται σε 40%.

Η εν λόγω ρύθμιση βασική προϋπόθεση της οποίας είναι η συνεπής εξόφληση του υπόλοιπου 60% αφορά καταναλωτικά δάνεια χωρίς καμία εξασφάλιση και αφού έχει προηγηθεί αυστηρός έλεγχος στα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη. Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα για 1-2 έτη δάνεια και όχι για τα «βαθιά» κόκκινα που πακετάρονται για πώληση. Στα τελευταία το κούρεμα φθάνει το 70%.

Το τίμημα
Όπως κάθε νόμισμα έτσι και η αποδοχή μίας ρύθμισης με κούρεμα μέρους της οφειλής έχει δύο όψεις. Αφενός, ο δανειολήπτης πετυχαίνει μείωση του δανείου του, ιδιαίτερα σημαντικό όταν στα οκτώ χρόνια οικονομικής κρίσης έχει υποστεί καθίζηση των εισοδημάτων του αφετέρου περνάει στο… κόκκινο όσον αφορά την μελλοντική δυνατότητά του να δανειστεί.

Πηγές αναφέρουν ότι το «κούρεμα» έχει το… τίμημά του καθώς ο δανειολήπτης για τουλάχιστον μία 5ετία χάνει την πιστοληπτική του ικανότητα και δεν μπορεί να δανεισθεί ούτε καν να αποκτήσει πιστωτική κάρτα παρά μόνο χρεωστική και προπληρωμένη καθώς μπαίνει στον λίστα του Τειρεσία.

Πηγή: euro2day.gr (ΠΑ, 23/2/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Financial & Law:
Έχετε τραπεζικές οφειλές; Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να μάθετε πώς μπορείτε να τις ρυθμίσετε αποτελεσματικά με τη βοήθεια των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!
Τηλέφωνα: 210.3300078 - 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642