ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,2% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο * Η πληρωμή του μερίσματος ΜΤΠΥ του τετάρτου τριμήνου του 2019 θα γίνει τη Δευτέρα 30/12/19 * ΟΤΟΕ: Πανελλαδική απεργία σήμερα Τετάρτη * ΕΡΓΑΝΗ: Πάνω από 130.000 νέες θέσεις εργασίας στο ενδεκάμηνο * ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία δωδεκάμηνων εντόκων €625 εκατ. την Τετάρτη 11/12 * Στα 1,629 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες τον Οκτώβριο * ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,1% στο 9μηνο για την ελληνική οικονομία * Δείτε εδώ ροή γενικών ειδήσεων

25/2/18

Στεγαστικά δάνεια: Λεφτά υπάρχουν, όχι όμως και ζήτηση


«Έχουμε τη ρευστότητα να χρηματοδοτήσουμε πολλαπλάσια ζήτηση από την υπάρχουσα, που εξακολουθεί να κινείται στα ίδια χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ετών στον τομέα της στεγαστικής πίστης», αναφέρει επιτελικό στέλεχος συστημικής τράπεζας. Ειδικότερα, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων τον Ιανουάριο του 2018 κυμαίνονται περίπου στα 18 εκατ. ευρώ στο σύνολο της αγοράς και το δίμηνο Δεκεμβρίου 2017 - Ιανουαρίου 2018 στα 40 εκατ. ευρώ, περίπου.

Σύμφωνα με αρμόδια τραπεζικά στελέχη, από πλευράς ενδιαφέροντος παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα, αλλά λίγοι από τους ενδιαφερομένους προχωρούν τελικά σε αίτηση για στεγαστικό δάνειο. Ακόμη όμως και από τους υποψήφιους δανειολήπτες των οποίων η αίτηση εγκρίνεται, αριθμός που δεν είναι αμελητέος δεν προχωράει τελικά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να εκταμιευθεί το ποσό. Γεγονός, όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη, που δείχνει ότι υπάρχει ακόμη στάση αναμονής για τις εξελίξεις που σχετίζονται με την πορεία των τιμών των ακινήτων, θεμάτων που σχετίζονται με τη φορολογία τους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι σύμφωνα με στοιχεία από τράπεζες το μέσο στεγαστικό δάνειο διαμορφώνεται πλέον σε περίπου 50.000 ευρώ από 100.000 με 120.000 που είχε φθάσει στην προ κρίσης εποχή, και αφορά κυρίως στη χρηματοδότηση για αγορά μικρών κατοικιών στο κέντρο της πόλης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση πλέον αφορά το 70% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, από το 100% την εποχή προ της κρίσης.Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, παρατηρείται μια αύξηση στην πώληση κατοικιών σε νησιά, αλλά οι συναλλαγές αυτές δεν γίνονται μέσω τραπεζικού δανεισμού αλλά απευθείας μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή με μετρητά. Θετικό, πάντως, κρίνεται το γεγονός ότι η ζήτηση για στεγαστική πίστη είναι πλέον υγιής.

Νοικοκυριά που είναι συνειδητοποιημένα και γνωρίζουν την πιστοληπτική ικανότητά τους προσέρχονται να ζητήσουν δάνειο από την τράπεζα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα οκτώ στα δέκα αιτήματα για στεγαστικά δάνεια να εγκρίνονται.

Αυστηρά κριτήρια

«Εχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι οι τράπεζες εφαρμόζουν αυστηρά τα κριτήρια αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας του υποψήφιου δανειολήπτη και η σχετική διαδικασία γίνεται λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα δηλωμένα εισοδήματα και όχι τα αδήλωτα, που σε αρκετές περιπτώσεις συνυπολογίζονταν για ορισμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών», αναφέρει το επιτελικό στέλεχος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στην πορεία του 2018 θα σημειώσει συγκρατημένη άνοδο, που θα συμβαδίζει με τον ρυθμό αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, τους αναπτυξιακούς της ρυθμούς και την πορεία των τιμών των ακινήτων Επισημαίνουν πάντως ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να περιμένουμε ρυθμούς ανάπτυξης που έφθαναν ακόμη και τα 16 με 17 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, που σημειώθηκαν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.

Πηγή: Καθημερινή (ΚΥ, 25/2/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: