Στα 358,948 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2018 * Εργάνη: Χάθηκαν 22.333 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο * Χωρίς ΗΣΑΠ 11:00-14:00 την Πέμπτη 21/2 λόγω στάσης εργασίας * Πρωτογενές πλεόνασμα 603 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο * Νέοι απλήρωτοι φόροι 1,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο * Στο 0,4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο * ΕΛΣΤΑΤ: Στο 18,5% η ανεργία τον Νοέμβριο * 2,039 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

20/2/18

Τι σας προσφέρει η κάρτα ανεργίας του ΟΕΑΔ


Για πολλούς ανέργους η χρήση, και ιδιαίτερα η ανανέωση της κάρτας ανεργίας, αποτελεί μια …παρεξηγημένη υπόθεση.

Όμως η πραγματικότητα είναι πως ο ΟΑΕΔ κακώς έχει συνδεθεί μόνο με το επίδομα ανεργίας. Το ποσό του επιδόματος (360 ευρώ), αλλά και η χρονική διάρκειά του (έως ένα έτος και υπό προϋποθέσεις), αποθαρρύνουν πολλούς ανέργους να στηριχθούν σε αυτό για να ξεπεράσουν το αδιέξοδο της ανεργίας. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν παροχές που καταλήγουν στους ανέργους, μόνο με την ενεργοποίηση της κάρτας ανεργίας τους.

Παροχές που σε αρκετές περιπτώσεις, είναι εξίσου σημαντικές με το επίδομα ανεργίας. Άλλωστε το συγκεκριμένο επίδομα σε μια «δεξαμενή» ανέργων που κυμαίνεται στα επίπεδα του 1 εκατ., χορηγείται σε περίπου 190 χιλ. από αυτούς. Κάτι που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανέργων δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Όμως πρέπει να έχει σε ισχύ την κάρτα ανεργίας για να μπορεί να καρπωθεί μια σειρά από άλλες, εξίσου σημαντικές παροχές.Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι παροχές:

- Πρόσβαση σε προγράμματα απασχόλησης. Παρέχεται πια ακόμα και το δικαίωμα συμμετοχής σε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν. Σ. Επ). Όμως για να το καρπωθεί αυτό ο δικαιούχος πρέπει να έχει ανανεώσει έγκαιρα την κάρτα ανεργίας του. Διαφορετικά δεν θα μπορεί να αποδείξει, για παράδειγμα, ότι είναι μακροχρόνια άνεργος…

- Συμμετοχή σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και παιδικών κατασκηνώσεων. Τα προγράμματα αυτά που ανανεώνονται κάθε χρόνο, δίνουν προτεραιότητα στους ανέργους για να καρπώνονται αυτές τις παροχές, που αφορούν τη δική τους ψυχαγωγία και της οικογένειάς τους.

- Μείωση φόρου ή φοροαπαλλαγές (π.χ. ΕΝΦΙΑ).

- Παροχές ασθένειας σε είδος.

- Ένταξη σε ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν δάνεια, οφειλές.

- Επίδομα θέρμανσης.

- Προσφορές επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα (π.χ. εισιτήριο σε κινηματογράφους, θέατρα).

- Συμμετοχή σε πρόγραμμα προαιρετικής ασφάλισης όταν ο άνεργος βρίσκεται κοντά στη σύνταξη, για να καταφέρει να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

- Ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

- Δωρεάν μετακίνηση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΟΑΣΑ).

- Δωρεάν παροχές δήμων (δημοτικά κολυμβητήρια, δημοτικά θέατρα).

Πηγή: eisodima.gr (ΤΡ, 20/2/18)Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!


Διαβάστε ακόμη: